Carski rez i dijastaza rektusa

Ako osjetite da ste spremni, možete početi s laganijim terapeutskim vježbama koje lagano pokreću i ojačavaju mišiće abdomena i karličnog dna.

Prema istraživanjima, skoro 32% žena rodi na carski rez. Carski rez je normalan dio trudnoće, bez obzira da li je to zbog komplikacija u trudnoći ili je već bilo planirano. Oporavak od carskog reza, ipak, zahtijeva strpljenje na drugačijem nivou njege od onog što ste mislili. Zbog toga na internetu postoji mnoštvo vodiča za majke koje žele ili trebaju roditi na carski rez, da bi znale kako se ponašati nakon operacije.

Kako je carski rez povezan s dijastazom rektusa, i da li je zbog toga zacjeljenje otežano?

Porod putem carskog reza zahtijeva veliku operaciju kod koje se pravi rez na uterusu i abdomenu. Zbog svoje prirode, carski rez može se pogoršati i čak uzrokovati dijastazu rektusa, i slabljenje mišića. Mišići su zbog toga ranjivi i skloni povredama, zbog čega i zacjeljenje traje duže (od 6 do 12 sedmica). Zbog toga žene često osjećaju neugodnost oko područja reza i trenutni osjećaj utrnulosti.

Iako se sve to čini zastrašujućim, možete u potpunosti zacijeliti i vratiti funkcije abdomena, ali ćete za to trebati da se zaštitite i radite terapeutske vježbe.

Bitno je napomenuti da se abdominalni mišići inače ne režu u toku carskog reza.

 

Ako se oporavljate od carskog reza, kada možete početi vježbati?

Što se tiče vježbanja nakon carskog reza, bitno je da ste se prvo oporavili uz adekvatnu njegu i dovoljno vremena. Ako osjetite da ste spremni, možete početi s laganijim terapeutskim vježbama koje lagano pokreću i ojačavaju mišiće abdomena i karličnog dna. Krvarenje također igra ulogu u vježbanju nakon carskog reza. Nakon poroda trebalo bi se smanjiti, ali ako primijetite veće krvarenje ili se osjećate neugodno, uzmite pauzu i dozvolite sebi da se u potpunosti oporavite. Bitno je da slušate ono što vam tijelo govori.

Koje vježbe treba izbjegavati nakon carskog reza?

Kad budete ponovo spremni da vježbate, bitno je znati koje vježbe smijete raditi. Bilo koji pokreti dizanja ramena ili obje noge s poda, dok ležite, poremetit će oporavak mišića. Bilo kakvo istezanje prema naprijed može povrijediti abdominalne mišiće i praviti pritisak na kičmu. Umjesto toga, fokusirajte se na terapeutske vježbe koje se fokusiraju na stabilnost i izdržljivost mišića.

Kako znati imate li adhezije na tkivu, i šta učiniti kod neugodnosti i utrnulosti?

Adhezija ožiljka je područje oko reza operacije kod kojeg je jedan sloj oporavljajućeg tkiva ‘zapeo’ za drugi sloj, dok bi trebao glatko zarastati. To može uzrokovati osjećaj neugodnosti, uključujući utrnulost, bol, trnce i svrab. Ako se nalazi na površinskom sloju (koži koja ide preko mišića), to vizuelno izgleda ispupčeno. To se može primijetiti i na površini gdje je tekstura kože drugačije i postoji malo nabubrenosti. Adhezije ožiljka nisu samo kozmetičke. Ako se pojave u dubljim slojevima tkiva, utječući na mišiće i organe, abdominalne adhezije mogu uzrokovati funkcionalne probleme poput:

  • Bolova u leđima
  • Učestalo mokrenje
  • Bol u toku intimnih odnosa

Dobra vijest je da sad možete spriječiti i izliječiti stare adhezije uz pomoć masaže.

 

Da li masaže mogu pomoći kod ožiljaka od carskog reza ili starije?

Kratak odgovor je da, ali duži odgovor je da vam treba stalna i dnevna njega da biste opustili i omekšali adhezije.

Kako se riješiti zadebljanja nakon carskog reza?

Zadebljanja izgledaju veća ako je majka imala dijastazu rektusa. Preko 60% žena koje su rađale dožive neki nivo postporođajnog abdominalnog razdvajanja, koji može utjecati na mnoge simptome, uključujući bol u leđima, inkontinenciju i disfunkciju karličnog dna. Program terapeutskih vježbi, uparen s masažom tkiva ožiljka može pomoći kod smanjenja rizika od pojave nabiranja kože.

Kako smanjiti otekline nakon rađanja carskim rezom?

Otekline nakon carskog reza su poprilično česte, a pojavljuju se zbog infuzije koja se daje u toku operacije. Iako može izgledati zastrašujuće nije trajno. Lagani pokreti poput hodanja, pijenja vode, jedenja svježeg voća i povrća, i masaža – samo su neke od metoda kako da smanjite otekline.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave