Čaj od kamilice za bebe

Ljudi kažu da čaj od kamilice može pomoći bebama kod gasova, kolika i poteškoća sa spavanjem. Evo šta je zapravo istina!

Kako čaj od kamilice djeluje na bebe?

Kamilica je karminativna biljka, što znači da je poznata po svojoj sposobnosti da sprječava stvaranje gasova i pomaže izbacivanju gasova, što je čini idealnom za smirivanje beba. Također djeluje na male mišiće crijeva i opušta ih.

Kamilica ima i druge prednosti. Blagi je sedativ, zbog čega je odrasli često uzimaju prije spavanja, a djeluje i protuupalno. Koristi se hiljadama godina i trenutno je jedna od najčešće korištenih biljaka.

Šta je sa čajem od kamilice protiv kolika?

Kamilica za kolike pomalo je neistraženo područje, mada se isto može reći i za same kolike, koje se ponekad koriste kao sveobuhvatna dijagnoza za bebe koje puno plaču.

Ova biljka se smatra sigurnom za bebe od šest mjeseci i više, u vrijeme kada roditelji uvode hranu osim majčinog mlijeka i adaptiranog mlijeka, obično u dozi od oko 15 mililitara, tri puta dnevno (i na ugodnoj temperaturi).

Ipak, za bebe mlađe od šest mjeseci postoji malo podataka o efektima kamilice. Nekoliko kliničkih studija dalo je dokaze da kamilica može djelovati i bez nuspojava. U jednom ispitivanju, 68 novorođenčadi s kolikama, starosti od dvije do osam sedmica, dobijalo je kamilicu u kombinaciji s drugim biljem, a kolike su eliminisane kod više od polovine djece, bez ikakvih štetnih nuspojava. Drugo istraživanje na 93 novorođenčadi s kolikama pokazalo je da je njihov plač smanjen kod više od 80 posto onih koji su dobili biljni ekstrakt kamilice.

Međutim, obično se preporučuje hranjenje dojenčadi majčinim i adaptiranim mlijekom u prvih nekoliko mjeseci života, bez obzira postoje li dokazani rizici ili ne.

Usporedba kamilice i vodice protiv grčeva

Kamilica se smatra sigurnijom alternativom od vodice protiv grčeva, koja je uglavnom mješavina bilja, ali može sadržavati i sodu bikarbonu i, u nekim slučajevima, alkohol.

Da li su alergije povezane s čajem od kamilice?

Čini se da je malo nuspojava povezanih s kamilicom, iako svi koji imaju alergiju na ambroziju mogu imati problema s njom.

Kao alternativa kamilici postoje i druge karminativne biljke od kojih se mogu napraviti čajevi, poput kima, komorača i korijandera, za koje je poznato da pomažu u probavi.

Svijet biljnih lijekova je velik, a postoji i mnoštvo različitih vrsta umirujućih efekata ovih biljaka. Za kamilicu su te pogodnosti višestruke, čak i ako je dajete bebama.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave