Brainobrain u BiH: Želimo stvarati samosvjesne i odgovorne ljude

Brainobrain je jedan od vodećih svjetskih instituta za unapređenje ličnosti i mentalnih sposobnosti djece.  Osnovan je 2003. godine u Indiji, grad Chennai od strane profesionalaca koji imaju više od deset godina međunarodnog iskustva u treniranju i obrazovanju djece. Brainobrain posluje u 37 zemlje. Brainobrain ima više od 925 uspiješnih franšiznih centara širom svijeta i transformisao je živote više od 2.000,000 djece programom visokog kvaliteta. U Bosnu i Hercegovinu je stigao 2010.

Svrha programa je da svako dijete u potpunosti probudi svoju genijalnost i ostvari više ciljeve u životu koristeći maksimalno sve svoje mentalne kapacitete. Razvijajući svoj mozak, djeca postaju samosvijesna i odgovorna, poboljšavajući kvalitetu života svima oko sebe kao i samima sebi. Povećavajući intelektualni kapacitet i emocionalnu inteligenciju poboljšavamo i svijet oko sebe.

Misija Brainobraina

Želja i misija Brainobraina je stvarati samosvijesne i odgovorne ljude koji će svojim ponašanjem i aktivnošću biti uzor drugima.

Obrazovanje koje su stvorili za djecu utemeljeno je na stvarnim životnim vrijednostima: ljubavi, poštenju, kreativnosti, životnoj sreći.

Brainobrain Mentalna Aritmetika i NLP: Trajanje programa kroz 10 nivoa se odnosi na školski uzrast. Trajanje programa kroz 12 nivoa se odnosi na predškolski uzrast od 4-7 godine starosti. Na kraju svakog nivoa se polaže ispit. Za položeni nivo svaki učenik dobiva certifikat te kreće na sljedeći nivo što je vrlo ključno posebice kod prvih nekoliko nivoa. Trajanje i tempo predavanja: predavanje jednom sedmično u trajanju od: 120 min.  Brainobrain Mentalna Aritmetika i NLP za rezultat ima povećani kapacitet mozga kod djece.

Šta je abakus tehnika?

Za Tehniku Brainobrain Mentalna Aritmetika koristi se abakus. Danas se informacija o abakusu, kao univerzalnom mentalnom instrumentu, prihvata svuda u svijetu – pomoću abakusa za kratko vrijeme dolazi do brze i vidljive promjene u djetetovu ponašanju i mentalnim sposobnostima. Abakus je u programu Brainobraina osnovno sredstvo, zapravo alat kojim se postiže željeni cilj. Ono što abakus čini drukčijim i posebnim je njegova struktura i način rada; izgled abakusa je lako pamtljiv; kako svaki stupac ima svoju vrijednost, djeca lako stvaraju mentalnu sliku u glavi i mogu brzo i sigurno odraditi bilo koji matematički zadatak stavljen pred njih. Završeci (vrhovi) ljudskih prstiju su isprepletenim završecima neurona – oni šalju signale u naš mozak, tako da i u mraku ili zavezanih očiju mi znamo da li u ruci držimo kamen ili četkicu za zube!

Budući da se abakus upotrebljava prstima, on stimulira rad mozga, pogotovo ako je ta aktivnost povezana s tačno zadanim zadatkom ili se ponavlja u intervalima. Zato su matematičke operacije koje djeca obavljaju na abakusu nešto kao čučnjevi ili sklekovi za mozak! Tokom predavanja djeca uče vizualizirati kuglice abakusa koje vide (vizualno), prateći čarobne riječi (slušanje) da bi odradili konkretnu vježbu, te pokreću kuglice (dodir) da bi dobili odgovor, tokom čega se odvija intenzivni trening mozga koji vodi do genijalnih sposobnosti. Na višim nivoima, kad su djeca već dobro upoznata s abakusom, prelazi se na viši nivo: Vizualizacija.

Razvoj vještina

Brainobrain Mentalna Aritmetika i NLP – Djecu uče kako vizualizirati abakus, tako da im on fizički više nije ni potreban – djeca stvore mentalnu sliku u glavi, i ovisno od nivoa koji pohađaju i upornosti u svakodnevnom vježbanju, mogu vizualizirati više abakusa istovremeno. Što znači da istovremeno mogu obavljati 10 različitih matematičkih operacija, bile one sabiranje, oduzimanje, dijeljenje, množenje, decimale itd. Razvoj takve vještine (Multi-tasking) u najranijoj dobi djeteta će djetetu bitno olakšati život te ga kvalitetno pripremiti i za najzahtjevnije izazove u budućnosti, bilo one poslovne ili povezane s intimnim životom.

Cilj programa je razvijanje manetalne agilnosti – brzina procesiranja informacija bolje pamćenje , koncentracija, fokus, odlučnost za rješavanje zadataka i situacija, izvrsnost u riješavanju matematičkih i logičkih zadataka. Potičemo i kreativnost što podrazumijeva pronalaženje više različitih odgovora i riješenja na situacije i zadatke koje su  postavljeni. Razvijaju se vještine kao fotografska memorija, razvoj mašte,vizualizacija, slušačke sposobnosti, multitasking (mogućnost obavljanja više radnji odjednom).

Trajanje nastave

Program se sastoji od 10 nivoa. Svaki nivo traje 3 mjeseca.  Nastava se održava jednom sedmično u trajanju od 2 sata.
Nakon svakog nivoa , djeca prelaze na sljedeći nivo. Sva djeca, bez obzira na njihovu dob, upisuju se na 1. nivo. Tako će do kraja od 30 mjeseci vaše dijete završiti Brainobrain progam, a roditelji će biti zaprepašteni rezultatima koje je dijete steklo nakon svakog nivoa.

Postoji nekoliko jednostavnih kriterijuma. Starost: Brainobrain je za djecu od 4- 14 godina. Djeca se mogu pridružiti u bilo kojem  periodu između 4 i 14 godina. Naravno, što ranije to je bolje! Vaše dijete treba znati da recituje i piše brojeve od 1 do 10.  Trebali bi biti u mogućnosti da kopiraju jednostavne riječi iz pisma nastavnika. Vaše dijete treba da razumije i odgovori na jednostavne rečenice i komunikaciju koju koristimo u našem svakodnevnom životu kao što su: “Kako se zoveš?”, “Šta ste imali za doručak?”, “Kako je ime vašeg oca, majke “Itd.

Cilj Brainobrain-a u BiH

Cilj Brainobrain programa je da pomogne djeci da ostvare bolji razvoj mozga, tj. da koriste obje strane mozga i da steknu vještine razmišljanja. Mi uglavnom koristimo samo jednu stranu mozga. Studije širom svijeta o razvoju mozga pokazuju da svaka osoba koja može koristiti obje strane mozga moći će da iskoristi svoje resurse u maksimalnom potencijalu i razviti inteligenciju koju će koristiti cijeli život. Učenici će biti uspješni i visoko kompetentni u svim sferama života. To je dragoceni poklon koji, kao roditelji, možemo ponuditi našoj djeci! Možemo biti među hiljadama ponosnih roditelja. Brainobrain trenira djecu da koriste obije strane svog mozga provodeći vježbe istovremeno da oštre logičke i kreativne strane mozga. Važno je pratiti napredak, tako da možete primjetiti razvoj i podržati dijete u skladu s tim! Primjetićete da djeca stiču vrijedne vještine, vještine iznad svojih vršnjaka, ostvaruju vrhunske rezultate u školi, i pravilno se razvijaju!

roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave