BOLNICE I PORODILIŠTA „JELENA“, BANJA LUKA: Neka trudnoća i porod budu nezaboravno iskustvo za roditelje

Bolnica „Jelena“ postoji već  od 1997. godine kao zdravstvena ustanova. Osnovna djelatnost bolnice je bavljenje zdravljem žene pri čemu smo usmjereni na sve od začeća preko praćenja trudnoće pa sve do poroda i pedijatijskih usluga nakon poroda. U našoj kući se bavimo zdravljem žene a posebno obraćamo pažnju na zdravlje žena i bračnih parova koji ne mogu da ostvare trudnoću u roku od godinu dana. Naša kuća se bavi neplodnošću pri čemu insistiramo na prirodnom začeću a to znači pokušavamo da bračni par uz našu pomoć ostvari prirodnu trudnoću, a naša pomoć se sastoji u ispitivanju uzroka i rješavanju. Najčešće su to neki od operativnih tretmana gdje radimo sve vrste operativnih tretmana počev od histeroskopije, laparoskopije, transvaginalne laparoskopije kojim vršimo korekcije promjena sa ciljem da se dođe do prirodnog začeća a ako to ne uspjemo onda se u našoj kući radi i vantjelesna oplodnja. Ako je bračni par plodan onda u roku godinu dana ostvari prirodnu trudnoću ako ne uspjevaju da ostvare onda je to razlog neplodnosti najčešće negdje u 1/3 slučajeva je to najčešće muškarac, 1/3 žena a u 1/3 nalazimo jedan problem i kod žene i kod muškarca. Naš je cilj da se dođe do trudnoće. Operativnim putem otprilike u našoj kući svaka treća žena nakon operatvnog zahvata ostane trudna ako ne uspjemo da ostvarimo trudnoći operativnim tretmanima onda pribjegavamo vantjelesnoj oplodnji otprilike 1/3 ostane trudna vantjelesnom oplodnjom a od ovih neplodnih brakova otprilike negdje do 10% ne uspjeva nikako da ostvari trudnoću i njima obično savjetujemo usvajanje djeteta. Tako da za sve imamo neko od rješenja.

Kada se ostvari trudnoća obično trudnoću pratimo u našoj ustanovi gdje nas 24 stalno zaposlenih i puno još više vanjskih saradnika pomažu da trudnoću dovedemo uspješno do poroda a onda trudnoću završavamo ili prirodnim putem ili carskim rezom. Najčešće nastojimo da se ona završi fiziološkim putem a to znači normalnim prirodnim putem s tim što pokušavamo da taj čin dolaska djeteta na svijet učinimo što manje bolnim pa primjenjujemo razne vrste analgezija i anestezija od epiduralne, spinalne, akupunkture do opšte anestezije a sve samo sa jednim ciljem da se pacijent lijepo osjeća u našoj kući jer to je čin dolaska na svijet novoga bića i mislimo da to treba da bude radost i ne samo roditelja  to je radost i nas i cijelog osoblja u našoj kući.

Pošto imamo veliki broj pitanja vezano za to kad i kako teče sam porod u našem porodlištu „Jelena“ kratko ćemo se osvrnuti na glavne smjernice koje bi bilo poželjno da jedna trudnica zna. Priprema za sam porod kod nas počinje ulaskom u deveti mjesec trudnoće kad se kreće sa laboratorijom, anesteziološkim pregledom, trudničkom kontrolom i pripremnim časom za porod sa našom pedijatricom koji se pokazao veoma značajan jer na jedan stručan i opušten način objasni paru kako trebaju da se pripreme za porod i šta ih očekuje. Takođe tokom tog istog mjeseca trudnica redovno dolazi na CTG prilikom čega pratimo kako njeno i stanje njenog djeteta tako i njeno emotivno stanje. Kad dođe vrijeme za porod trudnice samo trebaju da nas pozovu na broj telefona koji su dobili od našeg porodilišta i da bez ikakvih stvari dođu na porod jer porodilište nudi sve što je potrebno i za majku i za bebu od spavaćica, papuča, mrežastih gaćica, uložaka do pelena i gardarobice za bebu, pored svega toga hrana se naručuje iz banjalučkih restorana po izboru porodilje. Tokom svog boravka porodilje se tuširaju i peru kosu da bi tako osvježene mogle još više da uživaju sa svojom bebom. Svakih osam sati se mjenja medicinska sestra koja je zadužena za jednu do dvije porodilje kad imamo više porodilja onda je i broj sestara veći na odjelu. Cilj nam je da i  majka i beba uživaju u porodilištu i da imaju svu potrebnu njegu tako da i jedna osoba po izboru trudnice može da bude prisutna i na samom porodu da pruži emotivnu podršku mada i to nije potrebno jer samo naše osoblje sa tolikom ljubavlju dočekuje rođenje svake bebe. Posebna pažnja se posvjećuje dojenju jer želimo da majke nauče kako da doje kao i sve što je potrebno da znaju oko bebe a pored toga obučavamo i očeve da znaju kako da se samostalno brinu oko bebe da bi mogli aktivno da učestvuju u zajedničkom životu. Pri izlasku iz porodilišta najčešće ide fotografisanje kako bebe tako i cjelokupne porodice jer to je svakako momenat za pamćenje.

Cijena prirodnog poroda u „basic“ paketu sa epiduralnom anestezijom je 2500KM. Cijena carskog reza u „basic“ paketu sa spinalnom ili opštom anestezijom je 4000KM. Za sva ostala pitanja stojimo Vam na raspolaganju na mejl adresi info@bolnicajelena.com  a svakodnevno možete da pratite naše objave na Instagram profilu @bolnica.jelena ili na našem Facebook profilu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave