Bojana Stanojević: Majčinstvo i posao su moje dvije velike ljubavi

Što više rutina imate kao porodica, to će više slobodnog vremena ostati za spontanost.

Spontanost u odgoju djece može biti korisna i dragocjena, ali također zahtijeva ravnotežu i osjećaj odgovornosti kako bi se osiguralo da djetetov razvoj i sigurnost ostanu prioriteti. Ključ je ostati prisutan i povezan s djetetom, omogućavajući mu da raste i razvija se na svoj način, dok ga podržavate i usmjeravate prema pozitivnim iskustvima i vrijednostima. U nastavku je intervju sa Bojanom Stanojević.

Intervju: Bojana Stanojević

Recite nam nešto o sebi?

Moje ime je Bojana Stanojević, po zvanju sam Master inženjer menadžmenta/diplomirani novinar. Živim u Beogradu i mama sam dva dečaka od 7 i 5 godina. Stojim iza instagram bloga igranje_sa_kikanima na kome govorim o porodičnim vrednostima. 

Možete li nam reći nešto više o “igranjuskikanima”?

Igranje sa kikanima kao instagram profil je nastao slučajno. To je bilo moje mesto gde sam delila ideje za DIY igre sa decom koje nisam objavljivala na svom privatnom profilu. Taj profil je počeo da raste tokom karantina 2020., kada su ljudi bili zatvoreni sa decom i nisu znali šta sa njima. Među prvima sam u Srbiji i na Balkanu počela da govorim o učenju kroz igru, potom sam se edukovala i kreirala brojne materijale za rad sa decom kod kuće. 

Majka ste dva dječaka, kako kombinujete posao i majčinstvo?

Majčinstvo i posao su moje dve velike ljubavi. Moram pre svega da istaknem da imam redovan posao od 8 sati radnog vremena, ali i ovaj dodatni koji uključuje predavanja, sesije i online deo. Uskladiti posao i majčinstvo nije nimalo lako, ali kao neko ko teži pojednostavljenju života, rešila sam da se držim nekih svojih dobrih navika i ako olakšam sebi. 

Kako izgleda Vaš jedan dan sa djecom?

Moj uobičajeni radni dan izgleda tako što u 6:50 izađem iz kuće. Suprug i koji minut pre. Decu u vrtić/školu odvode deka i baka i vraćam se kući oko 16h. Tada obavezno ručamo, odmorimo i idemo dalje u dan, ili na dečije aktivnosti, ili negde na igranje. Uveče večeramo i pripremimo se za ujutru i to je to – isto kao i sve druge porodice, s tim što se ja radnim danima gotovo uopšte ne bavim kućnim poslovima (ne računajući brzinsko sređivanje od 20 minuta). Tako uspem da budem posvećena deci u tom kratkom periodu koliko smo zajedno. 

Koliko je važna rutina i koliko je bitno da su roditelji uključeni i prisutni kad je u pitanju odgoj djece?

Deca vole rutine i lako ih usvajaju. Što više rutina imate kao porodica, to će više slobodnog vremena ostati za spontanost. Kao roditelji, i mi vrlo držimo do rutina i to se vidi tek nakon nekog vremena. 

Poruka roditeljima.

Roditeljima bih poručila samo jedno: “Bolje je 20 minuta kvalitetnog vremena sa detetom, nego da ga viđate po ceo dan, u pauzama između kuvanja i sređivanja. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave