Bojana Šarović: Trudim se da budem kombinacija staromodne i moderne majke

Cilj mi je da moje dijete odrasta u zdravom okruženju i da izgrađujemo zdrave životne navike. 

Bojana Šarović, diplomirana pravnica i PR u Opštini Istočni Stari Grad

Bojana Šarović je diplomirana pravnica i uskoro magistrica pravnih nauka koja je u međuvremenu PR i pripravnik u Opštini Istočni Stari Grad. Bojana već 25 godina živi sa dijabetisom, te svoje iskustvo dijeli rado na društvenim mrežama u cilju da pomogne osobama koje imaju poteškoće sa dijabetesom. Za sebe kaže da je „nepopravljivi optimista“, zaljubljenik u pakovanje kofera i putovanje, te je ovisnik o krativnosti. A najvažnije od svega Bojana je Srnina mama i to joj je omiljeno zanimanje. U nastavku Vam donosimo razgovor sa Bojanom.

 Na Instagramu ste poznati kao princess.siberian. Zašto baš ovaj naziv? 

Princess Siberian zapravo datira od 2011. godine na društvenim mrežama, a simboliše ljubav mog oca prema meni koji me zove princezom čak u mojim tridesetim godinama, dok Sibir simboliše jednu stabilnu i nesalomivu ličnost, koja postoji bez obzira na silinu vjetra kojim život šiba. Tako je nastao spoj ove dvije riječi koje danas koristim na mrežama kao ime, ali i po kojem me često na ulici oslovljavaju.

Bojana je majka djevojčice Srne? Prije nego što Vas pitamo za nju, recite nam kako je protekla trudnoća i sam porod? 

Trudnoća je s obzirom na dijabetes tip 1 protekla izuzetno dobro, usudiću se da kažem kao kod zdravih žena. Dovela sam trudnoću do 40. nedjelje što je izuzetno rijetko kod dijabetičarki i rodila zdravu djevojčicu koja je na porodu ocjenjena sa dvije 10. Porodila sam se u Opštoj bolnici Abdulah Nakaš u Sarajevu, na čelu tima koji je vodio porod, bila je dr. Aida Đurđević, a porodila sam se sekcijom uz spinalnu anesteziju.

Nakon što su bebu izvadili i presjekli pupčanik ja sam ostala bez svijesti, što je u tom trenutku ličilo na epi napad, ali nakon detaljnih analiza gubitak svijesti je prouzrokovan hipo gilikemijom tako da sam nakon “buđenja” bila najsretnija žena na svijetu koja je držala u naručju svoju Srnu. Dr. Vesna Čengić koja je bila anesteziolog na porodu je napisala rad o tom porodu koji će biti prezentovan na Forumu anesteziologa. Ja se nadam da će poslužiti kao pomoć i dobar primjer sa sretnim krajem. I koristim se prilikom da im se još jednom svima zahvalim na tretmanu i što porod mogu okarakterisati kao najljepše životno iskustvo.

Kakva je djevojčica Srna?

Kada me ljudi pitaju to pitanje najčešće kažem da sam imala priliku da nacrtam bebu i napišem kakva želim da bude nešto bih zaboravila. Srna je izvanredno dobra beba, prihvatila je iz prve ritam koji sam joj postavila, odlično se prilagođava i prihvata nove okolnosti. Zdrava je i vesela, a više od svega šarmantna i dopadljiva maza. Često se nasmijemo kada kažem kada bih znala da će mi druga djeca biti ovakva bilo bih ih barem još dvoje.

Šta je odgoj za Vas i kako odgajate Srnu? 

Srna i ja živimo same, što znači da je ja primarno odgajam. Odgoj i vaspitanje djeteta je sigurno najveći izazov za roditelja uz to je i odgovornost, ali i sreća i ponos. Trudim se da budem kombinacija staromodne i moderne majke, da sve što je dobro i pozitivno primjenjujem. Pored ljubavi i nježnosti u našem domu zna se red, kažu da je po malo vojnički. Ja nikada Srnu nisam uspavala na rukama, naučena je da zaspi sama, sadržaj sa tv je ograničen na 20-30 minuta dnevno. Najviše vremena provodimo van stana i ona obožava da je vani, mnogo vremena provodimo na Trebeviću, ali Srna voli i kafanu.

Cilj mi je da odrasta u zdravom okruženju i da izgrađujemo zdrave životne navike.  Pokušat ću da je naučim da bude hrabra i samostalna u svim segmentima života i da uvijek koristi tri magične riječi: HVALA, MOLIM I IZVINI. Okružena je ogromnom ljubavlju i vjerujem da je to od presudnog značaja da danas dijete već sutra bude plemenita i dobra odrasla osoba.

Želim da Srna zna, kada odraste, da je naš dom mjesto gdje će uvijek imati ljubav, podršku i svoju životnu bazu. Također vodim računa da opravdam povjerenje Srninog oca koji mi je prepustio odgoj i vaspitanje djeteta.

Imate li neku anegdotu sa njom?

Možda je najzanimljivija ta da Srna ni sa skoro 11 mjeseci starosti ne izgovara riječ “mama” iako smo skoro pa nerazdvojne. Prva riječ koju je izgovorila sa 6 mjeseci bila je “tata” i bez obzira na moje pokušaje da je naučim da me zove i dalje se samo nasmije i nakon mog “mama” ona kaže “tata”.

Kako organizirate svoje poslovne obaveze sa porodičnim?

S obzirom na to da sam pravi radoholičar i da uživam u poslu, ja sam već osmi dan nakon poroda bila ispred kamera, sa velikim zadovoljstvom. Na nekim sastancima je prisustvovala i beba Srna, jer ako mogu EU parlamentarke u najvišim institucijama da doje svoje bebe i prisustvuju zasjedanjima, zašto ja ne bih razbila neke predrasude u BIH i povela svoju bebu na sastanak?! Uz dobre organizacione sposobnosti i volju ništa nije teško. Srna sada ima svoju tetu koja je čuva, a meni je samim tim lako da planiram poslovne obaveze.

Za kraj imate li neku poruku za naše čitateljice?

Majčinstvo je najljepši dar za jednu ženu, ja sam se izborila u otežavajućim okolnostima da na svijet donesem  zdravu bebu, pobijedila sam sebe pa možda i nauku zato ne treba tražiti izgovore već naći motiv. Za velike stvari treba imati malo sreće, dovoljno volje i puno hrabrosti. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave