Bojana Ljumović: Uloga majke je najljepša uloga koju jedna žena može da ima i zaista uživam u njoj

Roditeljstvo je divno, ali teško. I to nije strašno priznati. Podijelite sa nekim ako vam je teško. Trudite se da svakog dana budete najbolji u ulozi roditelja.

U ovom iskrenom intervjuu, jedna majka nam pruža uvid u svoj životni svijet, ističući svoju najvažniju ulogu kao majke, supruge, ali i kao osobe koja se bavi marketingom, šminkanjem i influensom. Kroz razgovor o svojoj djeci, izazovima roditeljstva, vrijednostima koje želi prenijeti na njih, ali i važnosti vremena za sebe, otkriva nam svoje stavove, snove i nadanja. Sa puno iskrenosti i topline, dijeli poruke o važnosti podrške, razumijevanja i hrabrosti u roditeljstvu, te poziva sve roditelje da budu najbolja verzija sebe svakog dana.

Intervju: Bojana Ljumović – roditelj, marketing, šminkanje, influens

Predstavite nam se. 

Ja sam prije svega mama. Imam sina Jakova i ćerku Helenu. Zatim sam supruga, pa sve ostalo. Te uloge su mi najvažnije. Pored svega toga sam i neko ko se bavi marketingom, šminkanjem i influensom. Sve što radim, radim iz ljubavi. Život je previše lijep i kratak da bih živjela i radila ono što me ne čini srećnom. Imam zdravu i lijepu porodicu i to je pravo bogatsvo.

Možete li nam reći nešto više o svojoj ulozi majke? Kako ste se snašli u tom pozivu?

Uloga majke je došla u pravo vrijeme rekla bih. Moj suprug i ja smo tako nekako slagali kockice da sve ide u svoje vrijeme. To je najljepša uloga koju jedna žena može da ima i zaista uživam u njoj. Rekla bih da sam se dobro snašla u toj ulozi. Ja sam najstarije dijete u porodici. Imam dvije sestre i brata i ja sam im na neki način bila druga majka, tako da sam o majčinstvu i vaspitanju dosta učila kroz život. Često smo bili sami jer su nam roditelji puno radili i nosila sam tu težinu starijeg djeteta ponosno. Tako da sam nekako spremno dočekala svoju pravu ulogu.

Roditeljstvo je izazovno, šta je za Vas najizazovnije?

Danas se od žena očekuje mnogo. Da je uspješna na svim poljima i više od toga, ako negdje zakaže onda to nije dobro, što je zaista pogrešno i opterećujuće. Žena mora da bude dobro prvo sebi da bi bila dobra i majka i supruga i prijateljica itd.. Mnogo mi znači podrška supruga u svakom trenutku. Mi smo nekako porasli i sazreli zajedno jer smo jako dugo zajedno. Jedno drugom smo uvijek bili vjetar u leđa. Tako da na sve izazove u roditeljstvu odgovaramo zajedno. Ali zaista. Da bih lakše odgovorili na sve izazove postavljamo svakodnevno prioritete. Bitna nam je ta posvećenost djeci. Jer te prve godine u njihovim životima su najvažnije. U tom periodu im usađujemo sve one vrijednosti, tada oni najviše upijaju. Izazov je sačuvati ih od današnjeg vremena.

Koje vrijednosti su Vam najbitnije da prenesete na svoju djecu? 

Djecu učimo i vaspitavamo da budu dobri ljudi prije svega. Pričamo otvoreno o svemu. Da se bore za svoje snove, da se trude, da ostanu na svom putu snova iako je teško. Da ne zaborave ko su. I toliko su to pametna i iskrena bića. Jakov želi da bude fudbaler i obožava sport zahvaljujući tati. On gleda svog tatu koji voli zdrave stvari zdrav način života i sam želi da se hrani zdravo. Sto je zaista jako simpatično jer je ipak još uvijek mali za tako ozbiljne stavove Helena je prava gospođica. Princeza. Ona je u svom filmu. Imitira svog brata u skoro svemu. Obožava roze haljine i fudbal. Obožavam što su djeca koja vole da su vani, da istražuju, da se igraju, treniraju, vole voće i povrće što je nama mamama najvažnije☺️ i sve primjećuju.. da neko nema igračku ili užinu pa idu da podijele svoje, da je neko gladan.. kada njih vidim znam da smo dobri roditelji. Tu moram biti neskromna. Učimo ih moralnim vrijednostima kao sto su nas naši roditelji.

Imate li slobodno vrijeme za sebe, šta Vas ispunjava i šta volite raditi?

Imam svoje slobodno vrijeme naravno. Mislim da svaka mama treba da ga ima da bi se osjećala dobro. U slobodno vrijeme obožavam da gledam filmove, serije sa Vasilijem. Da šetamo negdje. Da pijem kafu u miru. Da radim neke svoje male stvari. Ili jednostavno da radim svoj posao jer u njemu istinski uživam. Ili pravim neka iznenađenja za djecu. U tome najviše uživaju. A njihova sreća je moja snaga za sve.

Poruka za čitaoce.

Roditeljstvo je divno, ali teško. I to nije strašno priznati. Podijelite sa nekim ako vam je teško. Trudite se da svakog dana budete najbolji u ulozi roditelja. Ako nekad i ne uspijete da date sve od sebe nije strasno da to priznate. Ja djeci znam da kažem “izvinite mama je pogriješila..” i to je vrlo lijepo znati reci.. budite hrabri i pravi borci.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave