Bijelo pranje, kada se obratiti ginekologu?

Dominacija “loših” mikroorganizama dovodi do kliničkih manifestacija upale

Piše: Dr.Eldar Mehmedbašić

Bijelo pranje je naziv za upalu na području sluznice vagine. Iako je dosta česta pojava kod žena, jako je neugodna i važno ju je pravilno liječiti. Dr. Eldar Mehmedbašić u nastavku donosi više informacija o ovoj temi.

Bijelo pranje, definicija

Bijelo pranje je sekret bez krvi iz otvora stidnice (vagine). Potiče iz vagine, grlića materice, same materice, a ponekad iz jajovoda. Više ili manje obilni, oni su čas bistri ili neprozirno bijeli, čas žučkasti, sivkasti ili zelenkasti. Njihova boja, izgled i gustina imaju za ljekara sasvim precizno značenje. Oni nemaju svi isto značenje i nisu obavezno vezani za prisustvo mikroba (infekcija). Sekret bez boje i neugodnog mirisa smatra se urednim, fiziološkim. U slučaju da je serkecija pjenušava, žuta, zelena i neugodnog mirisa, tad bijelo pranje smatramo patološkim i zahtjeva dodatnu dijagnostiku i tretman.

Bijelo pranje, kada je sekret patološki?

Sve prirodne šupljine u organizmu pune su mikroba; ima ih u nosu, grlu i naravno u vagini. Neki su neophodni za njenu odbranu (Dederlajnov bacil), inače potpuno bezopasan, žive u skaldu sa svojom sredinom, dok su drugi agresivniji i postaju opasniji kada se pretjerano namnože. Dominacija “loših” mikroorganizama dovodi do kliničkih manifestacija upale. Simptomi upale su: pojačana sekrecija, izmjenjena boja sekreta, bol u donjem dijelu trbuha, neregularna krvarenja obično sredinom ciklusa, bolni odnosi, prisutni su i znaci lokalnog nadražaja (peckanje, ojed, svrbež …)

Bijelo pranje, kada je potreban tretman?

U slučaju pojačanog sekreta, neugodnog mirisa i promjenjene boje potrebno je bez odlaganja otići na ginekološki pregled. Ginekolog će uzetu cervikalne briseve (klamidija, mikoplazma, ureapazma, aerobe i anaerobe). Nemojte nikada pokušavati da se liječite sami, uz pomoć preprata iz kućne apoteke ili dobijenih od prijateljice jer postoji opasnost da na ovaj način prikrijete neku težu bolest. Tek nakon rezultata briseva moguće je odrediti tačan uzrok pojačanog sekreta. Tek tada možemo dati adekvatnu terapiju. Prvi znaci izlječenja jesu smanjenje gore navedenih simtoma. Kontrolni bris bi trebalo uraditi 14 dana nakon provedene terapije. Negativan rezultat brisa je potvrda potpunog izlječenja. U slučaju tvrdokorne infekcije potrebno je da partner uradi nalaz spermokulture.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave