Bezbjedan antiseptik za mamu i bebu

Na našoj koži nalazi se veliki broj mikroba koji mogu napraviti problem kada dođu na otvorenu ranu. Stoga je važno koristiti antiseptik za sigurnu i pouzdanu antisepsu. Kod svake rane, cilj je zaštititi je od infekcije i potaknuti brže zarastanje. Zadatak antiseptika je da uspori rast i razvoj mikroorganizama na koži i sluznicama. 

Prva potražnja za antiseptikom je nakon rođenja bebe kada treba pristupiti njezi pupka. A njegova primjena traje tokom cijelog života, prilikom svake povrede, posjekotine ili razderotine. Na tržištu je prisutan veliki broj proizvoda koji se koriste za navedenu svrhu. Ali da li je svaki proizvod siguran za mamu i bebu? Kako odabrati?

VAŽNE KARAKTERISTIKE DOBROG ANTISEPTIKA:

 1. širok spektar djelovanja
 2. brz početak djelovanja
 3. produženo djelovanje (remanentni učinak)
 4. da nije citotoksičan (može da se koristi direkto na ranu, kožu i sluznice)
 5. ne apsorbira se i ne ulazi u sistemsku cirkulaciju
 6. ne prolazi fetoplacentarnu barijeru
 7. mogu da ga koriste nedonoščad, bebe, mala djeca, trudnice, odrasli i lica treće životne dobi
 8. ne sadrži alkohol
 9. podržava zarastanje rane (zacjeljivanje i epitelizaciju)
 10. jednako učinkoviti uz prisustvo organskog opterećenja (prisutnost krvi, gnoja i sl.)

10+ za OCTENISEPT®

OCTENISEPT®je bezbojna tečnost na bazi oktenidina, spoja koji ima vrlo širok spektar djelovanja i djeluje na sve vrste mikroorganizama (bakterije, viruse i gljivice). Djelovanje mu je brzo (unutar 30 sekundi), pouzdano i bezbolno. Ima remanentni učinak odnosno produženo djelovanje od 24h, nije citotoksičan, ne apsorbira se i ne ulazi u sistemsku cirkulaciju (ne prolazi fetoplacentarnu barijeru). Ne sadrži alkohol i mogu da ga koriste svi: nedonoščad, bebe, mala djeca, trudnice, odrasli i lica treće životne dobi. Podržava zacjeljivanje rane i epitelizaciju, te je jednako učinkovit uz prisustvo organskog opterećenja. Pogodan za višekratnu upotrebu. Jednom otvoren može se koristiti 3 godine ili do roka valjanosti.

DJELOVANJE OCTENISEPT®-a

Mehanizam djelovanja oktenidin aktivne supstance se zasniva na oštećenju ćelijske membrane mikroorganizama, a posljedica je smežuravanje membrane, odnosno odumiranje mikroorganizma (smrt).

Antiseptike na bazi oktenidina mogu upotrebljavati trudnice, dojilje, prijevremno rođene bebe, te djeca od novorođenačke dobi do lica treće životne dobi. Zato bi u svakoj kućnoj apoteci, u setu za prvu pomoć, na putu, i u prirodi, Vaš izbor trebao biti OCTENISEPT® antiseptik za sigurnu i pouzdanu obradu rane, za potpuni antiseptični tretman rana.

KADA SE PREPORUČUJE OCTENISEPT®

 • Za dezinfekciju rana tokom trudnoće i dojenja
 • Za dezinfekciju i zacjeljivanje postporođajnih rana
 • Za njegu pupka
 • Za dezinfekciju i zarastanje carskog reza
 • Za dezinfekciju infekcija kože i sluzokože
 • Za vaginalne infekcije
 • Za tretman gljivičnih bolesti stopala
 • itd.

OCTENISEPT® PRVA POMOĆ KOD POSJEKOTINA, PODEROTINA, OPEKOTINA, UGRIZA ŽIVOTINA, UBODA INSEKATA.  

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave