Belma Čorbo: “Kada roditeljima pošaljem fotografije njihovih mrvica nerijetko dobijem prelijepe komentare. Njihovo zadovoljstvo je, pored predivnog druženja sa novorođenčetom, moja je posebna nagrada.“

Imala sam želju da ponudim tu uslugu našem tržištu, ali , zbog tradicionalnog odnosa u kojem se novorođenče drži skriveno od pogleda, izolovano od svijeta bar prvih 40 dana, nailazila sam na zatvorena vrata domova mladih roditelja.

Intervju: Belma Čorbo

 

Belma Čorbo je supruga i majka troje odrasle djece na koje je posebno ponosna, a zatim je fotografkinja specijalizovana za fotografisanje novorođenčadi, djece i porodice. Tim povodom smo odlučili za naše čitatelje predstaviti rad gospođe Belme Čorbo.

Roditelj: Kada ste se odlučili baviti fotografijom?

Belma: Ponekad imam osjećaj da sam u fotografiji cijeli svoj život.  Još krajem 90. tih godina susrela sam se sa fotografijama slavne Anne Geddes i njenih mališana u saksijama. Već tada se probudila ideja za fotografisanjem malenih manekena. Naravno, kroz majčinstvo su nastajale divne fotografije mojih mališana u svim periodima njihovog odrastanja. Zapravo je počelo sasvim slučajno i u samim počecima sam fotografisala najviše  bebice svojih prijatelja i poznanika. Naravno, društvene mreže su učinile svoje  i na tome sam posebno zahvalna. Fotkice mojih malenih manekena rado se objavljuju i dijele.

Roditelj: Na vašem instagramu možemo primijetiti da najviše fotografišete novorođenčad. Koliko je to zahtjevno jer se radi o tek rođenoj djeci?

Belma: Trend fotografisanja novorođenčadi na zapadu postoji u zadnjih petnaestak godina. Imala sam želju da ponudim tu uslugu našem tržištu, ali , zbog tradicionalnog odnosa u kojem se novorođenče drži skriveno od pogleda, izolovano od svijeta bar prvih 40 dana, nailazila sam na zatvorena vrata domova mladih roditelja.

Roditelj: Koliko su roditelji zahtjevni kada su u pitanju fotografisanja mališana?

Belma: Na moju sreću, stigla je mlada generacija roditelja koji sa zadovoljstvom pokazuju svoje mrvice i bilježenje prvih uspomena kroz fotografiju im je vrlo važan segment u prvim sedmicama života svoje bebice.

Roditelj: Šta je ključno za kvalitetnu fotografiju? Da li je oprema najvažniji faktor?

Belma: Pored kvalitetne fotografske opreme, ovaj žanr fotografije zahtjeva mnogo ljubavi, strpljenja, spretnosti, ali i sposobnosti da se na licu mjesta improvizuje s ciljem da dobijemo divne fotografije. Vjerujem da je moja iskustvo kao majke doprinijelo da na setovima sa bebicama budem potpuno opuštena. Mrvice osjete moju opuštenost i vrlo brzo nakon maženja i tepanja utonu u san, a onda je pravo vrijeme za hvatanje detalja i snimanje kadrova. S obzirom da je idelana termin za fotkanje oko 10-15 dana mrvicinog života, ja nemam puno problema sa nemirnim i plačljivim bebicama.

Roditelj: Koliko su roditelji zahtjevni kada su u pitanju fotografisanja mališana?

Belma: Roditelji, ili imaju već preporuke od bliskih osoba, ili im se sviđa to što mogu vidjeti na mojih profilima na društvenim mrežama, najčešće nemaju neke posebne zahtjeve, nego prepuste meni osmišljanje samog toka fotografisanja. Oni takodje uživaju u samom procesu nastajanja fotografija i nerijetko ne kriju svoje zadovoljstvo.

Roditelj: Gdje najviše fotografisati? Studio ili priroda?

Belma: Ja volim prirodno svjetlo jer je najprimjerenije nježnim dječjim očima, te sve moje fotografije nastaju isključivo pod prirodnim svjetlom, bilo da se radi o fotografisanju u prirodi ili u zatvorenim prostorima. Pošto su mrvice od samo nekoliko dana ili mjeseci moji najčešći modeli, obično je lokacija njihov dom, a kada malo odrastu i ponovo zažele bilježenje uspomena, nerijetko se fotografisemo i u prirodi.

Roditelj: Edukacije su bitne u svim profesijama. Koliko je edukacija bitan faktor  kada je fotografija u pitanju?

Belma: Edukacija je bitna u svim segmentima života, a svakodnevno učenje sastavni je dio napredovanja u fotografiji. Praćenje noviteta u stilovima, al i trendove u opremi, svakodnevno istraživanje, osmišljanje, promatranje i gledanje vrhunskih fotogrfaija, moja je rutina.  Pored toga što je svaki set svojevrstan ispit i njegov dobra rezultat su dobre fotografije, ja svakodnevno provodim minimalno sat vremena istražujući i učeći. Pred sebe postavljam nove  ciljeve i pokušavam ih ostvariti.

Roditelj: Vaše fotografije su tako bajkovite. Koliko treba vremena za jednu kvalitetnu fotografiju tj. da uhvatite taj bajkoviti trenutak?

Belma: Sretna sam kada ljudi lijepo komentarišu moje malene modele. Iza svake fotografije krije se puno strpljenja, ljubavi, truda i vremena. Koliko god nam sve bebice izgledale slične, svaka od njih je malena osoba za sebe sa svim svojim karakternim crtama, te je moj poseban zadatak da se pokušam prilagoditi njima, njihovim potebama i mogućnostima. Upravo su bebice  te koje diktiraju tok samog fotografisanja i moj zadatak je da pažljivo osluškujem njihove signale. Tako je sasvim uredu da se za vrijeme trajanja šutinga bebice po potrebi hrane, presvlaće ili umiruju. Nekada proces traje prilično kratko, a nekada i po nekoliko sati. Nakon sto je prosec fotografisanja završen, bebicu ostavljam na zasluženi odmor, a onda slijedi par sati retuširanja i postprodukcije samih fotografija. Kada roditeljima pošaljem fotografije njihovih mrvica nerijetko dobijem prelijepe komentare. Njihovo zadovoljstvo je, pored predivnog druženja sa novorođenčetom, moja je posebna nagrada.

Roditelj: Za kraj nam recite kako Vas mogu angažovati zainteresovani roditelji?

Belma: Sve koji jos nisu imali priliku da vide kako izgledaju moje usnule mrvice, pozivam da zavire u moj poseban svijet koji se pod imenom Belma Art krije na drustvenim mrezama i uživaju ljubavi koju mrvice šire.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave