Belma Ćoralić: Svaki roditelj se trudi da njegovo dijete jede što zdravije

Brz tempo života vjerujem da svakome stvara problem spremanja obroka i ishrane općenito.

Belma Ćoralić ima 30 godina. Rođena je u Zenici, a odrasla je u Visokom. Po zanimanju je diplomirani bachelor uprave. Nakon fakulteta u Sarajevu seli se u Cazin zbog ljubavi. Živim u Cazinu sa svojom malom porodicom. Trenutno je nezaposlena, ali uživa u majčinskoj ulozi i kuhanju u slobodno vrijeme. 

Belma Ćoralić je mlada žena koja danas živu u Cazinu. Po zanimanju je bachelor uprave. Belma je majka ali i žena koja uživa u kuhanju i pripremanju uksunih obroka za svoju porodicu. O kuhinji i receptima koje priprema za svoje ukućane razgovarali smo sa Belmom. U nastavku Vam donosmo intervju.

Belma je veliki zaljubljenih kuhinje i uživa u pripremanju obroka za svoju porodicu.  Svoje recepte dijelite u svojim objavama na društvenim mrežama. Gdje nalazite inspiraciju u pripremi recepata?

Tako je, volim da kuham oduvijek pa sam vremenom to prenijela na slike i društvene mreže. Često na aplikaciji Pinterest tražim inspiraciju i recepte koji nisu baš toliko česti na našim prostorima. Trudim se da  ne ponavljam iste recepte, te da sve to jednostavnije prenesem slikom i tekstom da bi svako to mogao da spremi. Zbog toga i dobijam puno pohvala, svima nam su nam potrebni jednostavni i brzi obroci. Mislim da danas svako od nas ima manja vremena za spremanje jela.

Šta najviše volite da pripremate?

Najviše volim da spreman slana jela, iskreno slatke recepte slabije. Izdvojila bih vam tortilje koje sam spremila na 101 način, te mislim da najviše ideja na mom profilu ima baš vezano za iste. Moje objave i jela većinom nastaju spontano, a kada spremam nešto posebno onda je potrebna veća “priprema”. Vjerujte lakše mi je nekad skuhati cijeli ručak, nego isti uslikati.

Majka ste jednog dječaka. Možete li nam ga malo predstaviti?

Da ponosna sam majka predivnog dječaka Davuda koji nam je uljepšao život. Prvi put u životu sam plakala od sreće kad sam ga vidjela, do tada mi je pojam “plakati od sreće” bio stran. Davud ima godinu i 9 mjeseci. Veoma je veseo, razigran i aktivan dječak. U posljednje vrijeme posebno nam je zanimljivo što pokušava pričati sa nama te nam svakodnevno mami osmijeh na lice. Uvijek je nasmijan i trenutno su mu autići omiljena igračaka. 

Šta on voli najviše da jede?

Davud još uvijek voli skoro sve jesti, nadam se iskreno da će tako i ostati. Mada kako raste vidim da već neke namirnice odbacuje. Voli da jede piletinu i krompir. Pravim mu također tarhanu i mislim da mu je to omiljeno još uvijek. Naravno da povremeno pojede i neki slatkiš.

Koliko danas roditelj vode računa o tome šta djeca jedu?

Pa mislim da svaka majka, svaki roditelj se trudi da njegovo dijete jede što zdravije. Brz tempo života vjerujem da svakome stvara problem spremanja obroka i ishrane općenito, ali mislim da organizacijom i znanjem itekako možemo jesti zdravo. Sve nezdrave stvari imaju neku sličnu zdraviju varijantu. 

Svi roditelji polažu pažnju u odgoju djece. Šta je vama najbitnije u odgoju djece?

Najbitnije u odgoju mi je posvećenost djetetu i provođenju vremena s njim. Svaki dan pričati sa djecom, pokazivati im emocije, igrati se sa njima. Pokušajte ih razumjeti i prilagoditi se njima, vjerujte djeca budu zahvalna. Svaki period nosi nešto novo, dočekajte ga raširenih ruku. Naravno da ima i teških perioda, ali jedan osmijeh djeteta popravi sve.

Za kraj da li imate neku poruku za mlade mame koje prate naš portal i časopis?

Drage mame i buduće mame uživajte u trudnoći i sve što ona nosi sa sobom. Svaka mama zna šta treba njenom djetetu te slijedite svoj majčinski instinkt. Nemojte se brinuti za svaku sitnicu i misliti da trebate nešto raditi kako piše na internetu i kako vam je neko rekao. Radite onako kako vi mislite da treba jer ste vi najbolja mama!

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave