Bebina prva sedmica

Novorođenčad prvu sedmicu života provode prilagođavajući se svom novom okruženju. Vanjski svijet se jako razlikuje od maternice, gdje je sve prigušeno, temperatura je konstantna, a buka minimalna. Možete pomoći svojoj bebi da se navikne na vanjski svijet pružajući joj toplinu, ljubav, sigurnost, pažnju – i puno maženja i osmijeha.

Izgled vašeg novorođenčeta u prvoj sedmici života

Izgled vašeg novorođenčeta promijenit će se tokom prve sedmice. Ako je glava vašeg novorođenčeta pomalo u obliku kupe nakon putovanja kroz porođajni kanal ili zbog porođaja uz pomoć vakuuma, trebala bi se zaokružiti u normalan oblik.

Sve oteklina oko lica i očiju vašeg novorođenčeta smanjit će se u roku od nekoliko dana. Ako su na licu ili glavi vašeg novorođenčeta modrice – na primjer, nakon rođenja uz pomoć forcepsa – modrice će nestati. Novorođenčad sa modricama u opasnosti su da dobiju žuticu. Obavijestite svoju babicu ili doktora opće prakse da li koža na licu vašeg novorođenčeta izgleda žuto i mislite li da bi to mogla biti žutica.

Pupčana vrpca vašeg novorođenčeta postepeno će se sušiti, postajati crna, a zatim otpasti, obično u prvih 10 dana. Pokušajte da pupčana vrpca bude čista i suha. Ako područje oko pupkovine izgleda crveno ili je ljepljivo, obavijestite svoju babicu ili doktora opće prakse

Vaše novorođenče može imati jedan ili više mladeža, bilo pri rođenju ili kasnije. Oni su uobičajeni i obično nije potrebna medicinska pomoć. Ali ako vas mladež novorođenčeta zabrinjava ili ako se promijeni, dobra je ideja da ga pregleda vaš doktor.

Hranjenje i spavanje u prvoj sedmici života

Vaše novorođenče će spavati većinu vremena, budeći se svakih nekoliko sati kako bi se hranilo. Novorođenčad ne mogu “prespavati noć”. Imaju malene stomake, pa se moraju često buditi i hraniti. Većina novorođenčadi se hrani svaka 2-4 sata, i imaju od 8 do 12 hranjenja u toku 24 sata. Ponekad hranjenje može trajati i sat vremena, posebno ako vaše novorođenče doji.

Novorođenčad se obično budi zbog hrane. Ipak, neke će možda trebati probuditi za hranjenje – na primjer, novorođenčad koja su puno izgubila na težini, vrlo su mala ili imaju žuticu. Vjerovatno će proći neko vrijeme prije nego što vidite obrazac ili rutinu hranjenja i spavanja.

U prvih nekoliko sedmica važno je brinuti se o sebi. To znači da se dobro hranite i bavite se nekom fizičkom aktivnošću, a također i odmarate kad beba spava, što će vam pomoći da nadoknadite san. Pomoć porodice i prijatelja također može napraviti veliku razliku.

Razvoj u prvoj sedmici života

Vaše novorođenče puno nauči dok svakodnevno provodite vrijeme zajedno. Njihov mozak raste i razvija se dok vide, čuju, mirišu i dodiruju svijet oko sebe.

Vaše novorođenče će sklopiti ruke u refleksu hvatanja i trznut će se od iznenadnih glasnih zvukova. Također će vjerovatno imati iznenadne pokrete dok spava.

Vezivanje i komunikacija u prvoj sedmici života

Sa novorođenčetom možete komunicirati glasom, dodirom, vidom i mirisom. Nježni dodir, maženje, osmijeh i gledanje prenose važne informacije o mjestu vašeg novorođenčeta u svijetu i pomažu vašem novorođenčetu da se osjeća sigurno uz vas.

Tokom ove prve sedmice počet ćete upoznavati i kako vaša beba komunicira s vama pomoću dječijih znakova i govora tijela.

Vezivanje znači da uvijek odgovorite na potrebe novorođenčeta s ljubavlju, toplinom i pažnjom, a ono je vitalno za sva područja razvoja vašeg djeteta, uključujući razvoj mozga.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave