Bebina prva infekcija: šta može biti uzrok?

Zarazna bolest (kolokvijalno i infekcija) je bolest izazvana virusima, bakterijama ili drugim mikroorganizmima. Da bismo se odbranili od potencijalnih napadača, imamo imuni sistem – kompleksnu mrežu odbrane koja je u stanju da otkrije i eliminiše patogene. Međutim, njegova puna funkcionalnost dopire do sistema odbrane samo u pubertetu. Do tada su djeca, a posebno novorođenčad i bebe posebno ranjiva na infekcije različitih vrsta.

Jedna od najranijih bolesti sa kojom imuni sistem beba mora da se nosi je respiratorna infekcija. Dišni putevi uključuju ne samo pluća, već i one dijelove tijela koji nose zrak do pluća (uho, nos i grlo, larinks, traheju i bronhije). Stalni kontakt sa vazduhom i klicama u njemu čini sluzokožu respiratornog trakta tačkom napada za viruse i bakterije. Dojenčad su ovim problemom još više obuhvaćena nego odrasli jer njihov imuni sistem još nije zreo.

Slijedeće respiratorne infekcije su naročito česte kod djece:

  • Prehlada i gripa
  • Bronhitis
  • Pneumonija
  • Veliki kašalj
  • Upala sluzokože u regionu larinksa ili glasnica

Svi znamo najčešće znakove respiratornih infekcija, kao što su kašalj, curenje iz nosa, groznica i opći umor. Tačna manifestacija simptoma kao i kombinacija zavisi, između ostalog, od vrste bolesti, ali i od odgovornih patogena. Na primjer, i gripa i hladnoća su virusno povezane bolesti gornjeg respiratornog trakta i stoga često povezane sa začepljenim nosom. Nasuprot tome, bronhitis pogađa donji respiratorni trakt, tako da prehlada nije jedan od tipičnih simptoma. Umjesto toga, posebno naglašen kašalj je često primjetan u ovom slučaju.

Autor: roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave