Bebina prva 24 sata

Bebina prva 24 sata

Uzbudjiv, stresnan ali najsretniji prvi dan vašeg zajedničkog života

 

Prvi dan života vaše nove bebe uzbudljiv je i iscrpljujući za oboje. Ovdje vam objašnjavamo šta vaše novorođenče može osjetiti i šta se može uraditi s pupčanom vrpcom i posteljicom.

Majka koja doji novorođenče

Važno je da beba bude dojena u prvih sat vremena ili nakon rođenja.

Kako će izgledati moje novorođeno dijete?

Kad se vaša beba rodi, koža joj može biti plava i umrljana. Vjerovatno će biti prekrivena amnionskom tekućinom, krvlju i verniksom, što je sirasto bijela supstanca. To je normalno. Njena će koža početi postajati ružičasta kako počinje disati – što je otprilike minutu nakon rođenja. Ruke i noge vaše bebe mogu se i dalje činiti plavkasto nekoliko sati.
Amnionska tečnost i verniks su prisutni jer je beba bila u maternici. Važno je da vaša beba nakon rođenja može osjetiti miris i okus. Ove poznate stvari pomažu vašoj bebi da se osjeća sigurno izvan maternice.

Rođenje posteljice i rezanje pupčane vrpce

Nakon što ste rodili bebu, imat ćete više kontrakcija koje će vam pomoći da se oslobodite posteljice. Kad se to desi, pupčana vrpca koja je povezana s placentom, stegne se na dva mjesta i presječe. Možda će ovo uraditi i osoba koja je bila uz vas.

Kontakt kože na kožu

Nakon normalnog vaginalnog porođaja, vaše će se novorođeno dijete staviti na prsa radi kontakta sa kožom na kožu. Vaša beba treba san i hranu, a treba osjećati sigurnost i toplinu, pa treba osjetiti i vašu kožu.
Ova jednostavna stvar:
• smanjuje plač novorođenčadi
• pomaže u pokretanju i održavanju dojenja
• pomaže u održavanju tjelesne temperature vaše bebe

Nakon ovog prvog kontakta bebu će izmjeriti i promatrati kako bi bili sigurni da je zdrava.
Ako ste rodili na carski rez, zamolite babicu da se osigura da vaša beba što prije stupi u kontakt s vama na koži. Možda će vama ili vašem partneru biti moguće da držite vašu bebu.

Vaganje i mjerenje

Nakon kontakta kože na koži i prvog dojenja, babica će vam ponuditi vaganje bebe i izmjeriti dužinu i opseg glave. Bebu nije potrebno kupati bar 24 sata.

Vitamin K

U vrijeme vaganja, vaša babica će također dati vašem djetetu injekciju vitamina K da spriječi krvarenje zbog nedostatka vitamina K.

Nakupljanje krvi iz pupkovine ako ste Rh negativni

Ako je vaša krvna grupa Rh negativna, iz pupčane vrpce će se uzeti nešto krvi kako bi se utvrdilo je li krvna grupa vaše bebe kompatibilna.

Hranjenje

Bebe počinju pokazivati znakove da se žele hraniti ubrzo nakon rođenja i obično se pričvršćuju i sisaju dojku oko 50 minuta nakon rođenja. Tada mogu dojiti sat vremena ili više. Stavite bebu na prsa i ona će vjerojatno sama otkriti dojku i početi se hraniti. Ako se to ne dogodi, za pomoć možete zatražiti babicu ili savjetnika za dojenje.
Prvo mlijeko koje istisnete naziva se „kolostrum“. Gusta je i često žućkasta, a ne čisto bijela. To je idealno mlijeko za vašu bebu. Obično se proizvodi mala količina – trbuščić vaše bebe je veličine samo klikera.
Ako je nista nahranili sat vremena poslije rođenja, pokušajte ponovo par sati kasnije. Također, možete da istisnete malo kolostruma kojim ćete nahraniti bebu na kašičicu.

Spavanje

Vaša će beba ostati uz vas kako biste se lakše vezali i odgovorili na njihove potrebe. Vjerovatno će zaspati nakon prvog hranjenja, a to može trajati i do 6 sati. Vjerovatno će spavati više od polovine svog prvog dana na svijetu.

Apgar rezultati

Jedno od glavnih zapažanja dan nakon rođenja naziva se Apgar-ovom ocjenom. Procjenjuje prilagođavanje vaše bebe životu izvan materice. Ocjena Apgara mjeri se na 1 minutu i 5 minuta nakon rođenja, dok je dijete na vašim prsima. Ponekad se mjeri ponovno na 10 minuta nakon rođenja.
Bilježi bebin otkucaj srca, disanje, boju, tonus mišića i reflekse. Maksimalni rezultat je 10. Ocjena 7 ili više obično znači da se beba dobro snalazi. To nije test sposobnosti ili inteligencije i ne predviđa zdravlje vaše bebe kasnije u životu.

Šta će moje novorođeno dijete vidjeti, čuti, mirisati, okusiti i osjetiti?

Vaša beba je posljednju polovinu trudnoće slušala vaš glas i prepoznat će ga kad im pričate nakon rođenja. Glas vašeg partnera ili osobe koja pruža podršku također je poznat ako su pričali u blizini vaše bebe. Vaša će se beba osjećati sigurno kad čuje vaše glasove i može reagovati okretanjem glave prema vama. Vaša će beba moći čuti i otkucaje vašeg srca kao u maternici.

Vid bebe je pri rođenju zamućen, ali moći će da se fokusira na vaše lice sa udaljenosti od oko 30 centimetara. To se naziva „razdaljina prigušenja“. Otprilike je udaljenost od dojke do vašeg lica. Vaša će beba uspostaviti vezu između onoga što čuje i onoga što vidi.
Vaša će beba osjetiti miris i okus amnionske tekućine i vašeg kolostruma koji ima sličan okus.

Urin i mekonijum

U toku prva 24 sata vaša beba će barem jednom „proći“ mokraću i mekonijum (fekalije za novorođenče). Mekonijum je crn i ljepljiv. Izmet vaše bebe će promijeniti boju i konzistenciju tokom narednih nekoliko dana.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave