Bebin osmijeh

Osmijesi su prvi gradivni elementi odnosa punih topline i ljubavi.

Ti su odnosi presudni za razvoj vaše bebe. Kroz ove veze bebe i djeca uče kako razmišljati, razumjeti, komunicirati i pokazivati ​​emocije. U stvari, davanje i primanje osmijeha prvi su koraci koje vaše dijete poduzima u učenju kako biti društveno i imati dobre odnose.

Nasmijati se bebi sjajno je za vašu ranu vezu s djetetom. Pospješuje vezu i vezivanje i pomaže vašoj bebi da se osjeća sigurno.

Također, kada se vaša beba nasmije, to joj puno govori o svijetu – da je to sigurno mjesto na kojem su ljudi sretni, ljubazni i odgovaraju na njene potrebe.

Vjerovatno se ne možete suzdržati od smijanja svojoj bebi. Naravno, kad vidite kako vam se beba osmjehuje, i vi se osjećate dobro!

Osmijesi su vrlo važna rana pozitivna iskustva. Osmijesi vaše dijete nauče puno o sebi i svom svijetu kad je premlado da bi razumjelo riječi.

Nauka o osmijehu

Osmijeh i namrgođenost prvi su način na koji se vaša beba odnosi prema vama.

Kada se vi i vaše dijete osmjehnete jedno drugome, to u vašem tijelu oslobađa hemikalije zbog kojih se oboje osjećate sretno i sigurno. S druge strane, ako se beba osjeća nesigurno ili je pod stresom, u njezinom tijelu raste nivo hormona stresa.

Različite hemikalije na različit način komuniciraju s bebinim nervnim sistemom, pa čak i igraju ulogu u tome kako mozak raste i razvija se. Na primjer, visoki nivoi hormona stresa mogu ometati djetetovo učenje i utjecati na njegov razvoj i zdravlje.

Vrijedno je zapamtiti da je jednostavan osmijeh gradivni element vašeg odnosa s djetetom. Vaše je lice mjesto na kojem vaše dijete traži umirujuće, utješne odgovore i pažnju.

Nije svaki vaš odgovor važan, ali što se češće osmjehujete svojoj bebi, to bolje. Svaki osmijeh koji vidi vaša beba šalje joj sjajnu poruku da je voljena.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave