Bebe i plivanje: Kada je beba spremna za plivanje?

Bebe mogu ići u vodu od rođenja. Međutim, oni ne mogu regulisati svoju temperaturu kao odrasli, pa je vrlo važno osigurati da se ne prehlade

Podučavanje djeteta plivanju već u ranoj dobi pomoći će im da se osjećaju sigurno u vodi i, naravno, može biti jako zabavno. Čak i male bebe mogu ići u bazen, ali pazite da slijedite savjete kako biste se brinuli o njima kada idete na kupanje.

Kada moja beba može početi plivati?

Bebe mogu ići u vodu od rođenja. Međutim, oni ne mogu regulisati svoju temperaturu kao odrasli, pa je vrlo važno osigurati da se ne prehlade. Bebe također mogu pokupiti infekciju iz vode.

Stoga je, općenito, najbolje pričekati da vaše dijete bude staro oko 2 mjeseca prije nego što ih odnesete na kupanje. Dječje plivanje obično počinje oko 6 mjeseci.

Ako je vaše dijete mlađe od 6 mjeseci, uvjerite se da je bazen zagrijan na oko 32 ° C. Veliki javni bazen bio bi prehladan za dijete mlađe 6 mjeseci.

Nikada ne ostavljajte bebu bez nadzora u blizini vode

Novorođenčad ne mogu plivati. Moraju učiti, baš kao što uče hodati. Ali većina beba uživa u vodi i njihovi refleksi znače da će moći obaviti primitivne plivačke poteze. Ne morate čekati da se beba imunizira kako bi ih odvela na kupanje.

Nove majke ne bi trebale ići na plivanje barem 6 sedmica nakon porođaja.

Gdje moje dijete može plivati?

Najbolje je da se beba navikne na vodu kod kuće u kadi. Ne morate ih staviti pod vodu – samo im dopustite da uživaju u plutanju (dok ih držite, naravno) i osjećaju vodu na svojoj koži.

Sa oko 2 mjeseca, bebu možete ih odnijeti u grijani bazen, ali ih ne čuvajte u vodi više od 10 minuta. Ako počnu drhtati, izvadite ih i zamotajte u ručnik. Bebe mlađe od 12 mjeseci ne smiju ostati u bazenu duže od 30 minuta.

U redu je odvesti dijete u rijeku, jezero ili okean od 2 mjeseca, ali vrlo je važno osigurati da se ne prehlade. Odaberite mjesto gdje je voda topla i čista. Pazite na struje koje vas sprečavaju da ih pravilno držite. I ne dopustite svojoj bebi da pije vodu.

Mala djeca ne bi smjela ući u topla lječilišta. Toplice su pogodne samo za djecu iznad 16 godina.

O časovima plivanja

Škole za plivanje za bebe osmišljeni su tako da se vaše dijete navikne na vodu, pomogne im da nauče plivati i da ih nauče sigurnosti i kako preživjeti u vodi. Obično lekcije uključuju malu grupu roditelja i beba koje uče kroz zabavne aktivnosti i igru.

Mjere opreza

Postoji mnogo rizika za bebe i malu djecu što se tiče vode. Bebe se mogu utopiti u samo 5 cm dubine. Kako bi ih zaštitili, nikada ne ostavljajte djecu u blizini vode bez nadzora. Dobra je ideja naučiti oživljavanje za bebe prije nego što ih odnesete na kupanje. Možete to naučiti radeći kurs prve pomoći.

Ako imate bazen ili spa, važno je provjeriti jesu li ograđeni u skladu s standardom.

Također je važno biti oprezan kada koristite uređaje za plutanje kao što su gumeni prstenovi – oni mogu natjerati dijete da se prevrne kako bi im glava bila pod vodom.

Bebe se mogu razboljeti od bakterija ili virusa u vodi koje nisu pravilno tretirane. Pokušajte ih ne pustiti da progutaju vodu.

Prethodni članak
Naredni članak

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave