Baby blues – zašto ne mogu prestati plakati

Ovo je teška tema. Može biti teško znati šta je „normalno“ u tim ranim danima majčinstva. Mnoge mame – otprilike 70 do 80 posto iskuse “baby blues”, koji uključuje anksioznost, tugu, razdražljivost i umor u prvih nekoliko sedmica nakon porođaja. Uporniji i nametljiviji simptomi postporođajne depresije i anksioznosti rjeđi su (ali ozbiljniji). Ovi poremećaji često ostaju neotkriveni i neliječeni, što ostavlja mnoge mame da se muče u tišini.

Čak i kada žene ne ispunjavaju kriterije za ove poremećaje, majčinstvo može pokrenuti lavinu emocija. Mnoge žene ne uživaju u tim ranim danima – iako im se više puta govori da uživaju svake sekunde. Osjećaj neadekvatnosti zaista je čest, iako je to dijelom panika, ali to također može pogoditi onaj dublji osjećaj krivnje i srama, koji ljude može navesti na mračne misli poput „Loša sam u ovome i svima ostalima ide bolje od mene.“

Iako mentalno zdravlje nakon poroda ovih dana dobija više pažnje, ono je i dalje ogrezlo u stigmi. Mame se mogu šaliti o svom novom životu bez tuširanja i uz obilne količine kafe, ali mnoge se bore da razgovaraju o složenim osjećajima koji prate novo majčinstvo. Za mame je zaista važno da se te emocije normaliziraju i da im se kaže da ono što vidite na Instagramu nije kako stvari stoje.

Obratite se terapeutu, prijateljima ili internet grupama za podršku. Emocije koje osjećate trebaju izaći na vidjelo. Suzbijanje negativnih emocija zapravo je ono što ljude čini ranjivijima na depresiju i anksioznost. Zaista je važno istražiti čitav niz osjećaja – u vezi s bebom, majčinstvom, brakom i svime ostalim.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave