Azra Avdić: Plan za budućnost je ući u svijet molekularne kuhinje za koju mislim da je prezanimljiva i fascinantna

To neće biti lagan zadatak, ali ne postoji ništa što jaka želja i upornost ne mogu ostvariti.

Predstavljamo vam Azru Avdić, @magicmealsbyazra – diplomirani ekonomista čija je najveća strast kuhanje. Do sada je radila posao u struci, programirala, trudila se da bude uspješna u nečemu što istinski ne volim i naravno nisam bila sretna. U nastavku teksta pronađite više.

Za početak nam se predstavite, ko je Azra Avdić?

Azra Avdić, @magicmealsbyazra,  (30) – diplomirani ekonomista čija je najveća strast kuhanje. Do sada sam radila posao u struci, programirala, trudila se da budem uspješna u nečemu što istinski ne volim i naravno nisam bila sretna. 2021. mi je bila najgora godina u životu jer mi je dijanosticiran karcinom dojke. Liječenje je trajalo skoro dvije godine i sada sam cancer-free. Naravno da sam imala i previše vremena za razmišljanje i odlučila sam da se počnem baviti kuhanjem, onim što zaista volim. Sve ovo ne bi bilo moguće bez mojih osoba koje su mi rekli da ja to mogu i da ja to zaslužujem.
Odakle se stvorila ljubav prema kuhanju?

Zvuči kao ustaljena fraza, ali ljubav prema kuhanju je nastala u ranom djetinjstvu, dok još nisam mogla dohvatiti ni radnu ploču na kojoj treba kuhati. Moja mama je odlična kuharica, još bolja slastičarka, tako da sam tokom cijelog odrastanja imala priliku posmatrati, učestvovati u izradi i naravno degustaciji svih njenih jela. Također, Jamie Oliver i njegove emisije kada je počinjao raditi kao profesionalni kuhar, bile su toliko inspirativne i zanimljive, Jamie je uspijevao i mislim da uspijeva i danas, prenijeti znanje i prikazati najkomplikovanije jelo kao nešto prihvatljivo i jednostavno za napraviti. Dobra hrana se ne služi samo u skupim restoranima.

Šta/ko Vam je najveća inspiracija?

Najveću inspiraciju imam od ljudi koji me okružuju i čine sve boljim i lakšim. Naravno, tu ima i nekoliko kuhara koji zaista vole i rade svoj posao savršeno.
Da li Vam je bilo teško početi s ovom pričom, ući u svijet kuhanja? 

Ulazak u svijet kuhanja se, kako sam već spomenula, desio u toku djetinjstva. Što se tiče food bloga na Instagramu, sve se desilo spontano, jednostavno sam željela imati fotografije svojih jela i možda pokušati pomoći nekome u odluci šta napraviti za ručak. Plan za budućnost je ući u svijet molekularne kuhinje za koju mislim da je prezanimljiva i fascinantna. To neće biti lagan zadatak, ali ne postoji ništa što jaka želja i upornost ne mogu ostvariti.
Da li možete s nama podijeliti jedan recept?

Bezglutenski rolat sa špinatom i dimljenom pastrmkom

Sastojci
3 veća jaja
1 čajna kašika soli
1 supena kašika biljnog ulja
60 g kukuruznog škroba
300 g sitno nasjeckanog špinata
150 g dimljene pastrmke ili lososa
200 g krem sira
2 supene kašike pavlake
sok pola limuna
pola čajne kašike svježe mljevenog bibera
malo kopra


Priprema
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke umutiti u snijeg koji ima”soft peaks” (ne treba ih istući do kraja). Žumanjke, škrob, ulje i sol spojiti sa nasjeckanim špinatom dok se ne pretvori u kompaktnu masu.
Pola umućenih bjelanjaka špatulom spojiti sa smjesom sa špinatom. Kada se umuti, dodati preostale bjelanjke i laganim pokretima sve spojiti.
Na papir za pečenje izliti smjesu i rasporediti je tako da bude debljine pola centimetra. Koru peći 15 minuta na 220 stepeni.
Gotovu koru iskrenuti na čistu krpu i urolati je da se ohladi. Krem sir, pavlaku, limunov sok, biber i kopar umutimo kašikom dok ne postane jednolična smjesa.
Koru izvadi o iz krpe i stavimo je na prozirnu foliju kako bi mogli sve lijepo urolati.
Smjesu od krem sira ravnomjerno rasporedimo po kori, te na nju rasporedimo dimljenu pastrmku.
Uz pomoć folije urolamo rolat i stavimo ga na hlađenje.
Rolat može stajati u frižideru 3-4 dana.


Poruka za naše čitaoce?

Poruka za sve ljubitelje kuhanja je da nastave s tim što rade, usrećuju sebe i druge ljude ukusnom hranom, a život je takav da nikad ne znamo šta se može desiti. Ja mogu biti primjer za ovo, nisam vjerovala da ću jednog dana biti intervjuisana, ne za posao u računovodstvu ili marketingu, već za najveći portal za ugostiteljstvo i hotelijerstvo u Bosni i Hercegovini.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave