Azina Novalić Pirić: Ne postoji univerzalni recept koji bi u odgoju služio svim roditeljima

 Trudim se da moja kćerka bude disciplinovana koliko to moralne i socijalne norme nalažu, da prepoznaje dobro i loše, ali uz svu moguću ljubav koju možemo da joj pružimo

Azina Novalić Pirić je direktorica vodeće banke za čuvanje matičnih ćelija Bio Save. Pored toga što je veoma uspješna u poslu koju obavlja Azina je i majka jedna djevojčice. Sa Azinom smo razgovarali o poslu, porodici, odgoju. U nastavku možete pročitati naš razgovor.

Intervju: Mr sci med mr ph Azina Pirić-Novalić

Nalazite se na čelu jedne od vodećih kompanija kada je u pitanju čuvanje matičnih ćelija, Bio Save BiH. Možete li nam reći kako je to biti na čelu jedne takve kompanije?

Za početak bih rekla vrlo izazovno. Usko bavljenje ovom vrstom posla, zahtjeva svakodnevni trud u edukaciji i podizanju svijesti šire javnosti o značaju matičnih ćelija iz pupčanika. Kroz niz edukacija u organizaciji Bio Save-a, naš educirani i ambiciozni tim saradnika i stručnjaka, odlično obavlja svoj posao. A ja nalazim satisfakciju u radu sa tako motiviranim i mladim ljudima. 

Pored toga što ste uspješni u poslu koji obavljate, vi ste i majka četverogodišnje djevojčice, Naye-Nur. Kako sve uspijevate da stignete?

Teško, ali uz podršku muža i porodice i dobru organizaciju, sve se stiže. Bitna je volja i ljubav prema svemu što radite. Bude tu i lošijih i nepredvidivih dana, ali i za to postoji odmor i pauza od rutine. I onda idemo opet u nove pobjede. 

Je li teško današnjim poslovnim ženama da balansiraju porodične i poslovne obaveze?

Naravno da je sigurno teško izbalansirati ova dva segmenta života. Obzirom da pored poslovne obaveze/karijere, se od žene/majke i dalje očekuje da zadrži svoju ulogu domaćice i majke u kući. Naravno, mi to radimo sa osmijehom, iako nam nekada nedostaje vremena da ispunimo očekivanja obje strane. Zavisno od situacije, biram prioritete i uvijek ima sutra.

Koliko Vam je važan odgoj tj. na koji način odgajate svoje dijete?

Teško je pričati o načinu odgoja, obzirom da ne postoji univerzalni recept koji bi u odgoju služio svim roditeljima. Trudim se da moja kćerka bude disciplinovana koliko to moralne i socijalne norme nalažu, da prepoznaje dobro i loše, ali uz svu moguću ljubav koju možemo da joj pružimo. Ljubav prije svega onda ostalo ide uz dogovor. Dnevna rutina nam je bitna, mislim da je to najbolji put ka disciplini.

Da li imate podršku porodice kada su u pitanju sve obaveze?

Apsolutno! Muž mi je velika podrška koji bez pogovora uskače tamo gdje je, i kad je potrebno. U suprotnom bi mnogo teže bilo naći sklad između poslovnog i porodičnog života. Ali značajnu ulogu imaju i nana i dedo, moji roditelji, koji rado provode vrijeme sa svojom unukom. Ipak, dani provedeni kod nane i dede, čine nezaboravni dio djetinjstva svakog djeteta. 

Koliko su danas roditelji posvećeni svojoj djecu uzimajući u obzir ubrzan tempo života? Kako Vi provodite svoje vrijeme?

Složiću se da je tempo života ubrzan, ali da to ne bi trebalo da ima veze sa posvećenošću djeci. Opet se vraćam na organizaciju vremena kao i volju i želju da se nešto postigne. U toku radne sedmice aktivnosti su nam usmjerene na edukacije i treninge.  Trudimo se da Nayi ponudimo što više aktivnosti kako bi se u odrastanju prepoznao afinitet ili ljubav prema određenoj oblasti. Vikendima smo van grada i gradske gužve. U zimskom periodu je to obavezno planina i dječije zimske radosti ?a ljeti se trudimo da idemo u prirodu. Tako da je to vrijeme predviđeno za porodicu i slobodne aktivnosti. 

Direktorica ste Bio Save BiH, vodeće banke za čuvanje matičnih ćelija. Koji je Vaš savjet za roditelje koji planiraju trudnoću ili su pred sam porod, kada je u pitanju pohrana matičnih ćelija?

„Safety Begins Before Birth“ je naša glavna parola, a to je ono o čemu se trudimo edukovati buduće roditelje. Za svoje dijete unaprijed želite samo ono najbolje i razmišljate kako ga možete zaštititi sada, a pohrana matičnih ćelija Vam to omogućava i u budućnosti. Zdravlje Vašeg djeteta je neprocjenjivo. Svaki roditelj želi da ga sačuva i njeguje, ali i da obezbijedi rješenje čak i za nepredvidive situacije u budućnosti. Naš tim brine o trudnici kao i o njenoj bebi. Činimo jednostavnim i bezbijednim naš prvi korak, proces uzimanja i čuvanja krvi iz pupčanika. Jednako je važan i naš drugi zajednički korak. Pružamo Vam siguran oslonac u budućnosti, u narednom dugoročnom periodu njegujemo bezbrižnost, kako ličnu tako i porodičnu. Budite informisani. Dozvolite da odgovorimo na sva Vaša pitanja i, nadamo se, otklonimo nedoumice. Već godinama strpljivo gradimo i čuvamo povjerenje novih roditelja – pouzdanim uslugama, odgovornim radom kao i ličnim, roditeljskim razumijevanjem. Budite bezbrižni!

Za kraj imate li neku poruku za Roditelj?

Prije svega velike pohvale vama za ideju i kontinuiranu realizaciju da budućim roditeljima pružite što više korisnih informacija, a mame da znaju da nisu same Period trudnoće je vrlo izazovan u životu svake žene ali na kraju onog momenta kada beba dođe na svijet, rađate se i nove Vi, hrabre i odvažne. Uživajte u svakom trenutku, djeca brzo rastu i onda ih ganjate za poljubac.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave