Anita Popara: Biti mama troje djece nije uvijek lako, ali je jako lijepo

Što se rutina tiče to je jutarnje maženje i večernja svađa koga će mama da drži za ruku dok priča priču za laku noć i pošto imam samo dvije ruke, a njih je troje, pravimo razne kombinacije.

Biti mama troje djece je kao vođenje šarenog cirkusa punog smijeha, tuge, izazova i neizmjerne radosti. U srcu svega toga stoji žena hrabra, snalažljiva i nevjerojatno predana svojoj ulozi – mama koja svojim trudom, ljubavlju i posvećenošću stvara čaroliju u svakom trenutku svog života. U nastavku je intervu sa Anitom Popara.

Intervju: Anita Popara, menadžer hotelijerstva

Recite nam nešto o sebi?

Zovem se Anita, imam 33 godine i mama sam troje dece. Po struci sam Menadžer hotelijersta, ali sam poslednjih godina brigu o hotelskin gostima zamenila brigom o deci i sada imam svoja tri najzahtevnija i najdraža “gosta”

Kako je nastao Vaš profil i zašto naziv “mamin rolerkoster”?

Ovaj profil je nastao iz želje da se povežem sa drugim mama, kako bismo razmenile svoja iskustva, znanja i saznanja, strahove ali i one lepe stvari koje majčinstvo donosi. Naziv ovog profila je nastao iz nekog mog ličnog doživljaja majčinstva jer nikada nisam upoznala emotivni rolerkoster kakav sam doživela u poslednjih par godina sa decom. To je zaista jedna avantura puna uspona i padova, u koju ulazimo uzbudjeni, puni adrenalina ali i straha od nepoznatog.

Mama ste troje djece, kako to izgleda iz Vašeg ugla?

Biti mama troje dece nije uvek lako, ali je jako lepo. Ja se nisam oduvek osećala kao stvorena za majčinstvo ali znam da šta god drugo postigla u životu njih troje su moja dragocenost i ja nikada neću stvoriti ništa važnije.

Imate li posao osim ovoga sto radite na ig, te kako balansirate između majčinstva i posla?

Rad na instagramu doživljavam kao svoj hobi, pored toga sam zaposlena i često žongliram lopticama majčinstva i karijere i desi se da ponekad izgubim balans. Ali sve dok radim posao koji volim i znam da postavim prioritete, a to su moja deca, uvek se sve nekako reši.

Kako izgleda jedan Vaš dan, koje rutine su sastavni dijelovi dana?

Jedan naš dan izgleda ovako: Red smeha, red plača, red brige, red maženja i tako u krug. Uvek negde žurimo i kasnimo, ali uvek imamo vremena za zagrljaj, poljubac i razgovor kada je nekome to potrebno. Što se rutina tiče to je jutarnje maženje i večernja svadja koga će mama da drži za ruku dok priča priču za laku noć i pošto imam samo dve ruke, a njih je troje, pravimo razne kombinacije.

Koje vrijednosti želite prenijeti svojoj djeci?

Živimo u malo čudnom vremenu gde je sistem vrednosti poremećen i gde roditelji više nisu sigurni kako decu vaspitavati. Mi se trudimo da od njih napravimo, pre svega, dobre ljude. Da budu empatični i da im reči “hvala” , ” molim” , “izvini”, “volim te” ne budu strane. Da imaju životnu radost u očima, osmehu i srcu.

Imate dva dječaka i djevojčicu, koliko su povezani i kako funkcionišu međusobno?

Kada imate dvoje dece, među njima postoji jedna veza. Samo jedna, jednostavna. Kada imate troje , postoje tri zapetljana emotivna terena.Tri različita kraktera.Tri moguća slučaja ljutnje. Tri duge svadje oko jedne igračke. Tri verzije priče, kada mama pokušava da utvrdi ko je išarao zid. Tri teorije zavere kako postati najveća mamina maza. Ali i tri ramena na koja se uvek mogu osloniti, kada zatreba. Jako je mala starosna razlika izmedju njih, tako da kroz sve faze odrastanja prolaze zajedno i vidim da im to puno znači.

Roditeljstvo je izazovno samo po sebi, koja je faza Vama do sada bila najizazovnija i zašto?

Kod nas je razlika izmedju prvog i drugog deteta 15 meseci, a izmedju drugog i trećeg 5 minuta, tako da smo mi u kući u jednom trenutku imali dve bebe (novorođenčad) i treću bebu od 15 meseci koja ima neke različite potrebe od blizanaca i mene koja ne prihvata pomoć i tvrdi kako može sve sama ( to je bila moja najveća greška).

Tako da su te prve godine bile najteže, posebno kada je bila faza uspavljivanja na ruke, kada sam želela a nisam mogla sve fizički a ni emotivno da iznesem.

Šta biste poručili majkama?

Mamama bih poručila da prihvate pomoć kada im se nudi, znam da možete sve same, ali ne morate. Ne morate znati sve odmah i sada, kako dete raste i razvija se , tako ćete se i vi razvijati kao roditelj. Stvarajte uspomene sa detetom i kada nemate adekvatnu šminku i frizuru.Ljubav na forografijama je najbitnija. Brinite o svom zdravlju, kada je mama dobro i dete je dobro. Ako brinete zbog toga da li ste dovoljno dobre majke onda to znači da već jeste.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave