Anemija u trudnoći

Anemija u trudnoći

 

Anemija u trudnoći je najčešće uzrokovana nedovoljnim unosom željeza u organizam ishranom.

Piše: dr. sci. dr. med. Mirza Kozarić, Specijalista ginekologije i akušerstva.  Posao specijaliste ginekologije i akušerstva u Poliklinici Dr. Kozarić obavljam od septembra 2017. godine. Diplomirao sam na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, nakon čega specijaliziram ginekologiju i akušerstvo u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKCS i u Klinici za ginekologiju i porodništvo KB Sveti Duh u Zagrebu, 2012. godine. Kao specijalista ginekologije i akušerstva radio sam na odjelu ginekologije u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, a potom na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKCS. Tokom desetogodišnjeg rada u ginekologiji i opstetriciji obavio sam brojne specijalizirane edukacije iz oblasti fetalne medicineultrazvučne dijagnostike, primjene 3D/4D ultrazvuka u ginekologiji i opstetriciji, a u Njemačkoj sam educiran za primjenu 5D ultrazvuka u ginekologiji i fetalnoj medicini.  

Anemija predstavlja najčešću komplikaciju u trudnoći. Usljed neadekvatne prehrane, nedovoljnog unosa željeza i vitamina te obilnijih menstrualnih krvarenja žene često ulaze u trudnoću sa smanjenim zalihama željeza i niskim hematokritom. Anemija kod ovih trudnica u toku trudnoće postaje još izraženija. Rizik za pojavu anemije u trudnoći je veći kod trudnica kod kojih su izražene jutarnje mučnine, onih koje povraćaju kao i kod žena koje u kratkom vremenskom periodu nakon porođaja ponovo ostanu u drugom stanju.

Željezo je neophodno za stvaranje hemoglobina, proteina koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama (eritrocitima) koje prenose kisik do drugih stanica u tijelu. U trudnoći količina krvi u tijelu trudnice se povećava, a sa tim raste i potreba za željezom. U trenutku kada koncentracija željeza postaje nedovoljna za stvaranje hemoglobina trudnica postaje anemična. Kod anemične majke možemo očekivati da će i novorođenče imati smanjene rezerve željeza, a novije studije ukazuju na smanjenu porođajnu težinu kod novorođenčadi majki koje su u toku trudnoće bile anemične. Porođajna težina je od osobitog značaja kod prijevremeno rođene djece.

Anemija u trudnoći je najčešće uzrokovana nedovoljnim unosom željeza u organizam ishranom. Anemija može biti uzrokovana i drugim faktorima kao što je nedovoljan unos folne kiseline ili rjeđe vitamina B12. Također postoje i urođene bolesti krvi kao što su hemoglobinopatije i hemolitičke anemije koje se javljaju dosta rjeđe. Liječenje anemije zavisi od stanja koje je uzrokuje.

Kako  prepoznati anemiju u trudnoći?

Trudnice sa blažim stepenom anemije ne moraju osjećati nikakve smetnje. Kako anemija u trudnoći napreduje prvi znaci anemije se mogu manifestirati pojavom umora, slabosti i vrtoglavice. Trudnica ili njena okolina mogu primijetiti da boja kože i sluznica postaju svjetliji, osobito boja usana ili sluznice donjih očnih kapaka. Ostali znakovi anemije uključuju pojavu ubrzanog rada srca, lupanja srca, otežanog disanja, glavobolje, vrtoglavice, razdražljivosti, kao i probleme sa koncentracijom.

Na prvom pregledu trudnica treba uraditi laboratorijski nalaz kompletne krvne slike, a pretraga se ponavlja u ranom drugom i početkom trećeg tromjesečja trudnoće.

U zemljama zapadne Europe dijagnoza anemije u trudnoći je definirana kao nivo hemoglobina u krvi trudnice manji od 110g/l.

Normalne vrijednosti hemoglobina u krvi trudnice u:

  • prvom tromjesečju iznose 120g/l
  • drugom tromjesečju 119g/l
  • trećem tromjesečju trudnoće 114g/l

Ukupni zahtjevi za željezom u trudnoći iznose oko 900mg, te se dnevne potrebe za željezom procjenjuju oko 15mg/dan.

Vaginalnim porođajem, porodilja izgubi oko 300-500 ml krvi,a a carskim rezom gubitak krvi je znatno veći i može iznositi i do 1000 ml. Sa gubitkom krvi anemija, a time i smetnje koje porodilja ima postaju izraženije. Za vrijeme dojenja dojilja mjesečno gubi oko 30 mg željeza.  Pored željeza potrebe za folatima se u trudnoći povećavaju za 5-10 puta. Svi ovi podaci se odnose na jednoplodne trudnoće, a potreba za željezom i folatima je značajno veća u blizanačkim trudnoćama, kao i kod trudnica sa različitim primarnim oboljenjima koja su postojala i prije trudnoće.

Kako se liječi anemija u trudnoći?

Sideropenična anemija u trudnoći se liječi preparatima željeza

Ukoliko laboratorijski nalazi ukazuju na pojavu anemije uzrokovanu nedostatkom željeza, Vaš ginekolog će Vam ordinirati suplemente željeza (preparate koji sadrže željezo).  Uz ordinirane preparate željeza važno je da uzimate i dovoljno vitamina C koji pomaže apsorpciju željeza iz Vašeg probavnog sistema u krv. Započeto liječenje anemije će već kroz nekoliko sedmica rezultirati povećanjem hemoglobina u krvnoj slici, što predstavlja znak uspješne terapije. Također je važno da se terapija uzima dovoljno dugo prema preporuci Vašeg ginekologa.