Andrijana Stojković Krstevski: Bitno je da oba roditelja imaju sličan pristup i očekivanja

Roditelji trebaju u većini slučajeva imaju isti stav i da što više dogovora i kompromisa prave po pitanju roditeljstva, jer tu leži stabilnost svega.

Roditelj tim danas vam predstavlja Andrijanu Stojković Krstevski, a na instagramu je poznata kao @mama_prvorotka. Andrijana nam dolazi iz Srbije-Bor. Ima 32 godine i dječaka Maksima, a uskoro očekuje i još jedno dijete. U nastavku teksta čitajte više.                

Za početak nam se predstavite.

Ja sam Andrijana Stojković Krstevski, instagram zajednici poznata po stranici mama_prvorotka koja postoji nešto više od dvije godine. Često volim da istaknem da sam iz malog grada na istoku Srbije – Bora, pogotovo jer sa našeg djela nema puno influensera. Imam 32 godine, po profesiji sam profesor srpskog jezika i književnosti, ali od završetka školovanja bavim se marketingom i ljudskim resursima. U braku sam od 2019. godine, a već 2020. godine dobili smo Maksima i postali roditelji po prvi put. Sada, u martu 2023. godine stiže nam još jedan dječak i već sam jako nestrpljiva da vidim kako ćemo se snaći u pojačanom sastavu.

Recite nam kako je protekao Vaš porod?

Uprkos želji i mojim pripremama da se porodim prirodnim putem, zbog veličine bebe doktori su procijenili da je carski rez bolja opcija. Carski rez u bolnici u mom gradu se tada radio samo pod totalnom anestezijom, trajao je 20ak minuta. Već ubrzo je beba bila pored mene. Kao najbolniji momenat izdvajam prvo ustajanje poslije operacije, a kao trenutak najvećeg olakšanja dan kada se skinu konci. Za brži oporavak savjetujem da se što prije krene sa laganim šetnjama. Sve je prošlo u najboljem redu, brzo sam se oporavila i bila kao nova, nadam se da će i sada tako biti. 

Recite nam šta je po Vama najvažnije u odgoju djece?

Smatram da je najvažnije da se svemu pristupa sa puno ljubavi i razumijevanja. Nekako kroz ove dvije i po godine roditeljstva primjećujem da, kada su kod njega u potpunosti zadovoljene potrebe za pažnjom, ljubavlju, zajedničkim vremenom i maženjem, sve prolazi lakše, nema tantruma, lakše zaspi itd. Naravno, potrebno je i u glavi imati neke postavljene granice i ipak znati šta i kada može, pa lagano to implementirati u porodični život sa djecom. I također bih izdvojila da je bitno da oba roditelja imaju sličan pristup i očekivanja, da u večini slučajeva imaju isti stav i da što više dogovora i kompromisa prave po pitanju roditeljstva, jer tu leži stabilnost svega.

Kako ste se snašli  u ulozi majke?

Trenutna povezanost koju imamo i to kakvo je moje dijete sada govori mi da sam se dobro snašla, ali naravno još godina i roditeljskih iskušenja je pred nama. Ja sam bila jedna od onih mama koja prije svoje bebe nikada nije presvukla tuđu bebu, nisam bila mnogo u toku sa “mamećim” temama, ali sam se trudila u toku trudnoće da se edukujem, razgovaram sa drugim mamama i naravno, nama ženama je to urođeno – brzo se nauči sve što ne znaš. Vidim da se drugim mamama dopadaju neke naše ideje, savjeti, kako sam na stranici predstavljala sve šta smo mi prolazili i da su se sa tim i one poistovetile, pa mi bude drago što sam započela svoju instagram avanturu, jer sam putem stranice i ja dosta toga naučila, čula o tuđim iskustvima i zbližila se sa ženama koje prolaze kroz sve kao i ja.

Koji je Vaš savjet svim našim mamama i trudnicama?

Pronađite balans u svemu! Bilo da je to ishrana bebe, gledanje crtaća, da li će beba spavati u krevetcu ili sa vama, hoće li u vrtić ili će je čuvati baba, itd. rukovodite se savjetima koje dobijate u nekoj mjeri, ali prije svega donosite odluke u skladu sa ličnim osećajem i ličnošću vašeg djeteta, jer vi ga od svih najbolje poznajete. 

Ne poredite se sa drugima, ne stvarajte sebi pritisak da drugi postignu više, da su bolji i slično, jer svako nam od sebe pokaže samo onaj djelić koji želi da vidimo. Pokušajte uvijek da nađete makar malo vremena za sebe i neki izdušni ventil, pa ne mora to biti bogzna šta, nekada je dovoljno odlazak na kafu, duže tuširanje ili epizoda omiljene serije. I najvažniji savjet – vrijeme jako brzo prolazi i uvijek između kućnih poslova i vremena sa djetetom izaberite vrijeme sa djetetom. Dobra organizacija je ključ svega, ali i da jedan dan nije sjajno organizovan, šta sada, biti će sljedeći.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave