Anđela Krstanović Ćosić: Dijete je potrebno dovesti na pregled čim krenu nicati mliječni zubići

Preventivni pregledi trebali bi se provoditi barem dva puta godišnje, ali i češće ukoliko stomatolog procijeni da je to potrebno.

Anđela Krstanović Ćosić je mlada doktorica dentalne medicine. Studij stomatologije završila je na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu. Sa dr.med.dent. Krstanović Ćosić smo razgovarali o ljubavi prema stomatologiji, oralnom zdravlju kod djece i preporukama za roditelje kada je u pitanju oralno zdravlje djece. 

Intervju: Anđela Krstanović Ćosić, dr. med. dent.

Kako ste se odlučili za ovu profesiju?

Za stomatologiju sam se odlučila iz ljubavi prema prirodnim i biomedicinskim znanostima, pri čemu sam vidjela mogućnost da pomognem ljudima, a i sama sam imala pozitivna iskustva s doktorima dentalne medicine što mi je ovu profesiju učinilo privlačnom i zanimljivom. 

Otkud ljubav prema stomatologiji?

Ljubav prema stomatologiji rodila se putem, jer nisam sigurna da sam na samom početku bila uopće svjesna svega što stomatologija obuhvaća, no stjecanjem novih znanja kroz studij otkrivala sam pomalo različita područja stomatologije i načine na koje se pacijentu može pomoći. 

Kako je krenula vaša priča u svijet stomatologije?

Krenula je jednostavno upisom na Stomatološki fakultet u Zagrebu. 

Šta savjetujete roditeljima mališana, kada djeca trebaju obaviti prvi pregled, koliko često trebaju posjećivati stomatologa, šta učiniti ukoliko dijete ima strah od pregleda, kako mu pristupiti?

Iako roditelji često imaju običaj dijete dovesti stomatologu tek kad se jave bolovi i problemi, dijete je potrebno dovesti na pregled čim krenu nicati mliječni zubići, a svakako do kraja prve godine života. Preventivni pregledi trebali bi se provoditi barem dva puta godišnje, ali i češće ukoliko stomatolog procijeni da je to potrebno.  Djeca vrlo često osjećaju strah prilikom dolaska u stomatološku ambulantu, ali strpljivim i postupnim radom s njima, moguće je s vremenom steći povjerenje djeteta i razviti dobru suradnju s malim pacijentom, ali i s roditeljima koji također imaju ulogu u formiranju pacijenta koji se ne boji stomatologa. Postoje metode kontrole ponašanja djeteta u ordinaciji, a njihovom primjenom moguće je smanjiti djetetov strah i obaviti potrebni zahvat. U nekim slučajevima potrebno je potražiti i pomoć specijalista dječje stomatologije koji sigurno imaju rješenje za svako dijete. 

Kako kod male djece stvoriti naviku da četkaju zube?

To je vrlo individualno. Ima djece koja vole četkati zubiće, ali ima i onih koje je vrlo teško na to nagovoriti. Smatram da je veoma važno da roditelji od najranije dobi dijete nauče na četkanje, pomažu im u tome i kontroliraju ih prilikom pranja zubi jer mala djeca nemaju dovoljnu manualnu spretnost za pravilno čišćenje zubi. Sigurno će pomoći  ako im se na zabavan način i kroz igru objasni važnost održavanja oralne higijene.

Recite nam iz Vaše dosadašnje prakse koliko to roditelji sa naših prostora vode brigu o dječjim zubima i da li bi se to trebalo podići na viši nivo?

Iako se roditelji međusobno dosta razlikuju pa tako postoje oni koji nemaju naviku voditi dijete stomatologu, opet ima mnogo roditelja koji vode brigu o pregledima, pravilnom četkanju i edukaciji djeteta o oralnoj higijeni. Ipak, rekla bih da briga o dječjim zubima nije na zadovoljavajućoj razini, što se razlikuje od mjesta do mjesta, ali ne nužno zbog roditeljske nebrige, nego zbog neinformiranosti o važnosti i načinu održavanja oralnoga zdravlja. Ovaj se problem prije svega odnosi na (ne)brigu o mliječnim zubima za koje smatraju da nisu važni, da ih nije potrebno prati ili liječiti što nikako nije istina. 

Koliko je važno voditi brigu o dentalnoj higijeni i koliko se na našem području daje značaj tome?

Briga o dentalnoj higijeni je veoma bitna kako bi se održalo zdravlje zubi što neminovno utječe i na zdravlje cijeloga organizma, ali i samopouzdanje pojedinca. Nažalost, briga o oralnoj higijeni na našem području nije na zadovoljavajućoj razini te je potrebna konstantna edukacija i podizanje razine svijesti o važnosti oralne higijene i zdravlja usne šupljine.

Za kraj da li imate neku poruku za naše čitatelje?

Želim napomenuti ono što sam primijetila da mnogi moji pacijenti zaboravljaju, a to je da je usna šupljina povezana s ostatkom organizma i da sve, što se u ustima događa, ima utjecaj na cijeli organizam, ali i obratno. Iz tog razloga bitno je voditi brigu o oralnom zdravlju, redovito odlaziti na stomatološke preglede i provoditi pravilnu oralnu higijenu. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave