Aminka Hasagić: Zdrava i iskrena porodica je najbitnija za koračanje kroz život

Kako se pripremiti za roditeljstvo, savjeti mlade mame koja se nedavno ostvarila u ovoj ulozi.

Intervju: Aminka Hasagić, mama

 Aminka Hasagić rodjena je u Zagrebu 11.02.1995. godine. Majka Alija Hasagića i tetka Meryem prije mjesec dana nova uloga ” tetka” ispunila ju je u potpunosti. Pored majčinstva i porodice život i veliku ljubav posvetila je medicini, čitanju knjiga – psihologije, zdravom načinu života i treningu.

U ovom intervjuu sa mladom mamom, Aminkom Hasagić, saznajemo više o njenom iskustvu i izazovima roditeljstva. Ona nam otkriva kako se prilagodila roditeljstvu i koji su bili najveći izazovi, kako pronalazi ravnotežu između brige za dijete i brige za sebe, te kako se nosi sa nedostatkm sna. Više o ovim temama pročitajte u nastavku.

Za početak recite nam nešto više o sebi?

Prije skoro četiri godine sam postala supruga Kenana a titulu mama sam dobila prije nepune tri godine. Poslije završenih studija i odbrane magistarskog rada posvetila sam se porodici, posvetila sam se najvažnijoj životnoj ulozi a to je biti mama i zaista uživam u tome. Moj život je sada 100% posvećen Aliju odgoju, istraživanju, učenju, zdravom načinu života. Porodica mi je veoma bitna u svemu, oni su moj “vjetar u leđa” i najveća ljubav – moja podrška . 

Kako ste se prilagodili roditeljstvu i koji su bili vaši najveći izazovi? 

Roditeljstvo je za mene najljepša životna uloga i najodgovornija, sa najvećim izazovima sam se susrela tek kada se Ali rodio, najveći izazov za mene je bio da se oslobodim straha ili nekog grča i opterećenja – da li u toku noći diše, često budjenje noću, da li će se zagrcnuti tokom jela itd. Ali uz podršku supruga, porodice mnogo čitanja knjiga rada na sebi vrlo brzo sam to sve prevazišla što ne kažem da ih sad nema ali sam se naučila nositi sa tim.

Kako pronalazite ravnotežu između brige za dijete i brige za sebe? 

Smatram da je balans bitan. Briga o djetetu podrzumjeva naravno da se moramo žrtvovati ali to ne smije i ne treba da znači da zapostavimo potpuno sebe. Naravno da brinem o sebi ali ne zanemarujem Alija i njegove potrebe i osjećaje i opet bih naglasila da je balans bitan 

Kako se nosite sa nedostatkom sna i umora i da li je kod vas to prisutno kao kod većine mladih mama?  

Ali je sad ” veliki ” dječak to smo davno ostavili iza sebe, već duži period cijelu noć prespava tako da je to velika olakšica. Naravno na početku je bilo neprospavanih noći, ne tako puno, ali dovoljno da shvatim koliko je kvalitetan san bitan za funkcionisanje roditelja po meni jedna od bitnijih stavki jeste da je majka naspavana onda ćemo sve ” lako “.

Kako ste odabrali ime za vaše dijete i šta vam je bilo bitno kod odabira?             

Ime smo odabrali jednoglasno, ali bukvalno u istom momentu suprug i ja smo rekli da će se zvati Ali ako bude dječak još prije nego što sam i zatrudnjela. Nakon nekoliko mjeseci kada sam saznala da sam trudna moj osjećaj je bio da je dječak Ali iako je Kenanova želja bila na samom porodu da saznamo da li dječak ili djevojčica. 

Kako ste se povezali sa drugim roditeljima, koliko su vam savjeti i podrška bili bitni?                                           

Najveću tu komunikaciju sa roditeljima sam ostvarila kada je Ali krenuo u vrtić sa njegove nepune dvije godine i svakako lijepo je čuti razna iskustva mišljenja drugih roditelja. Ali ja sam tip osobe koja je više bazirana na mnogo čitanje knjiga, slušanje raznih predavanja o roditeljstvu i istraživanja naravno sve u razgovoru i dogovoru sa suprugom. Svako dijete je različito – jedinstveno, mi se generalno sa Alijem trudimo da je što samostalniji i da sve rješavamo razgovorom razmjevanjem i sa mnogo priče i ljubavi. Što se tiče najveće podrške i razumjevanja u cijelom odgoju tu je naša porodica – roditelji. Ali je mnogo vezan za moju mamu to mu je ljubav najveća naravno pored dede tetka i tetke. Zdrava i iskrena porodica je najbitnija i mnogo je lakše koračati kroz život – roditeljstvo kada ste vi kao roditelj odgajani u ljubavi razumjevanju i podršci i neizmjerno sam zahvalana na tome .

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave