Aminka Hasagić: Majčinstvo za mene je najljepša uloga i zaista uživam u tome

Ono što me svakako čini sretnom i ispunjenom jesu porodična druženja. 

 Aminka Hasagić je rođena  u Zagrebu 11.02.1995. godine. Majka je i supruga. Pored majčinstva i porodice život i veliku ljubav posvetila je medicini, čitanju knjiga – psihologije, zdravom načinu života i treningu.

U današnjem svijetu gdje je uspjeh često mjerilo karijere i postignuća, nekada možemo zaboraviti na neprocjenjivu vrijednost roditeljstva. No, kako bi pokazali da i majčinstvo može biti izvor nevjerojatnog uspjeha, donosimo vam ekskluzivan intervju s Aminkom Hasagić,  majkom i iznimno uspješnom ženom koja nam daje svoje dragocjene savjete o roditeljstvu.

Aminka u dvije rečenice 

Majka divnog veselog pozitivnog dječaka Alija. Pored medicine, obrazovanja, treninga zdravog načina života ono što me opisuje i gdje zaista uživam jeste majčinstvo.  Neizmjerno sam zahvalna što pored sebe imam divnog supruga porodicu, sestru,  roditelje i tetkinu Meryem. To sam definitivno ja ispunjena, sretna i zahvalna. 

Kako organizujete svoj dan? 

Zaista imam vremena lijepo sve da uklopim i da organizujem.  Da se posvetim sebi suprugu, Aliju, prijateljima i porodici .  Ono što je meni bitno je rano buđenje, doručak u miru i trening.  Naravno najviše obaveza suprug i ja obavljamo dok je Ali u vrtiću. 

Kako prolazite faze koje su u najmanju ruku interesantne u odgoju djeteta? 

Kada se Ali rodio zaista je bilo haotično. Vremenom sam shvatila i naučila da je smirenost i podrška djetetu najbitnija . Tako da sve faze koje smo imali prošli smo prilično dobro.  Ali je dječak gdje zaista pričom i razgovorom možemo dosta riješiti. Ono što je također bitno da sve faze prolazimo zajedno kao porodica, da su oba roditelja podjednako uključena i da dijete osjeti podršku sigurnost i mir. 

Koje su najvažnije vrijednosti koje želite prenijeti svome dječaku? 

Aliju želimo prenijeti vjeru empatiju, trud , poštenje i rad . Gdje na kraju dana mirne savjesti može leći u krevet i zaspati.  I ako smatram da smo na žalost kao društvo došli u ” fazu” gdje se te vrijednosti najmanje cijene vjerujem da je to samo prolazna faza i da kao roditelji trebamo biti uporni.  

Koje su najvažnije lekcije koje ste naučili kao majka?

Ono što je meni veoma bitno i što sam naučila kroz majčinstvo jeste da je dobra mama ona koja je dobro, da je rutina itekako bitna – jer za dijete rutina je sigurnost, a za roditelje velika olakšica. I naravno veoma bitno jeste da je svako dijete jedinstveno i da ga ne upoređujemo sa drugom djecom. 

Koji mali rituali su Vama važni sa dječakom? 

Smatram da rituali kod djece su veoma bitni. Da li bili mali ili veliki bitno je da se ne izostaju. Spavanje, kupanje buđenje hranjenje bitno je na koji način i kako se odvijaju.  Bitno je ponavljanje kao i svaki prethodni dan i jednak  ritam.  Ono što bih izdvojila sa Alijem jeste čitanje knjiga prije spavanje razgovor i maženje.

Da ne zapostavimo i Vas, koja zadovoljstva sebi uspijete priuštiti obzirom na majčinstvo? 

Majčinstvo za mene je najljepša uloga i zaista uživam u tome.  Sve je do organizacije, definitvno imam vremena za sebe i porodicu. Ono što me svakako čini sretnom i ispunjenom jesu porodična druženja. 

Za kraj neka poruka ili savjet za naše čitateljice ? 

Vjera mir i ljubav je ono što zaista od srca želim Vašim vjernim čitateljima. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave