Alternativna medicina u liječenju trudnica

Alternativna medicina se razlikuje od konvencionalne po tome što svaku osobu tretira kao cjelinu, više se bavi uzrokom nego blagim utjecanjem na simptome.

Homeopatija

Dok uobičajena medicina ublažava simptome supstancama koje uzrokuju suprotnu reakciju (proljev se liječi sredstvima koja uzrokuju zatvor), homeopatija stimulira tjelesni obrambeni sustav kapima koje uzrokuju slične reakcije.

Homeopatski pripravci moraju se čuvati na tamnom, hladnom mjestu. Tablete i granule trebaju se protresti u poklopcu bočice i staviti na jezik. Izbjegavajte peperminte, kofein i jake arome, kao što su eukaliptus, mentol i kamfor jer mogu smetati djelovanju homeopatskih pripravaka.

Bachovi cvjetni pripravci

Ovu terapiju uveo je znameniti britanski psiholog dr. Edward Bach (1886.-1936.), a zasnovana je na buđenju pozitivnih emocija i duhovnom iscjeljivanju, kao preuvjetu dobrom fizičkom zdravlju. Tijekom dugogodišnje liječničke prakse Bach je osmislio 38 cvjetnih pripravaka kako bi pomogao regulaciji tijela i duše te uklonio energetske blokade. Pripravci sadrže sastojke biljke i stimuliraju tijelo na način da ono samo pokrene mehanizam izlječenja. Pripravci se izrađuju tako da se cvjetne glavice stavljaju na površinu vode u običnu staklenu zdjelu i izlažu se sunčevoj svjetlosti tri sata prije nego ih se prelije u bocu. Dr. Bach je svih 38 pripravaka podijelio na sedam skupina koje pokrivaju sva poznata negativna duševna stanja (strah, nesigurnost, apatija, malodušnost, napetost, osamljenost, tjeskoba). Budući da se Bachovi lijekovi ne propisuju za tjelesne tegobe, preporučuju se ljudima s emotivnim tegobama koje su možda u svezi s tjelesnim simptomima.
Lijek se priprema tako da se stave dvije-tri kapi koncentriranog lijeka, ili pak svakog pojedinog lijeka ukoliko ih se uzima više, u posebnu bocu za korištenje i napuni se destiliranom vodom. Lijek se uzima po potrebi ukapavajući po dvije do tri kapi te otopine u čašu vode ili prirodnog voćnog soka. Terapija se pokazala izuzetno blagotvornom i danas je veoma popularna u svijetu.

Aromaterapija

Koncentrirana biljna ulja u aromaterapiji koja se primjenjuju masažom ili inhaliranjem mijenjaju tijelo i poboljšavaju raspoloženje. Ulja se tijekom trudnoće moraju koristiti s posebnim oprezom, najbolje je savjetovati se s liječnikom ili aromaterapeutom. Trebaju se koristiti umjereno. Čuvajte ulja u originalnim pakiranjima, nemojte ih izlagati izravnom suncu i držite ih dalje od cvjetnih esencija.

roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave