Alma Džihanović: Pečat svog odgoja u većini slučajeva roditelji preslikavaju i na svoju djecu

Danas su roditelji mnogo više uključeni u sve sfere života djece nego što su to bili naši roditelji.

Alma Džihanović, rođena je 1986 godine u Tuzli gdje i živi. Po struci je  diplomirani ekonomista. Usmjerena je na marketing, menadžment i poduzetništvo. Udata je i mama jedne djevojčice od 8 godina, a u proljeće njena porodica postaje bogatija za još jednu djevojčicu. Prije rođenja prve djevojčice radila je u firmi koja je po franšizi poslovanja proizvodila dječji program za poznati lider u svijetu Ikea, kao referent za finansije i računovodstvo. Nakon poroda 3 godine nije bila u radnom odnosu, a nakon toga radila je u firmi koja se bavi crnom i obojenom metalurgijom, također kao referent. Nažalost, početkom pandemije Covid 19 ostala je posla i već 3 godine ne radi. Trenutno uživa u još jednoj predivnoj ulozi trudnice. 

Alma Džihanović je diplomirana ekonomistica iz Tuzle. Pored toga što je majka djevojčice Amajre, Alma trenutno uživa u ulozi trudnice. Sa Almom smo razgovarali o odgoju i trudnoći u kojoj uživa.

Majka ste predivne djevojčice, možete li nam  predstaviti Amajru?

Amajra ima 8 godina i pohađa 3. razred osnovne škole. Bavi se modelingom i aktivno je uključena u marketing na mom Instagram profilu kao najmlađa Ambasadorica za domaće proizvođače. Trenirala je plivanje ali nažalost tokom korone morala je prekinuti treninge. Njenim rođenjem moj život se u potpunosti promijenio i dobio je smisao. Obojila je naš svijet u ružičasto. Od samog rođenja imala je neku neopisivu posebnost i svoj karakter. Mnogo je bila aktivna i živahna kao beba. Moram priznati da taj period i nije bio tako lagan, jer u fazi istraživanja veoma malo je spavala. Bilo je teško pratit njen tempo, mnogo neprespavanih noći ali vremenom sam naučila. Kako, nakon njenog rođenja, nisam 3 godine bila u radnom odnosu posvetila sam se njoj u potpunosti. Još od malih nogu je pokazivala afinitete prema modi, poziraju ispred ogledala i uživala je da je fotografišem. Mnogi su me u početku kritikovali ne znajući da ona sama to voli.  Bukvalno sam kamerom zabilježila svaki njen osmijeh, korak ili trenutak njenog nestašluka. Sa 3 godine je krenula u vrtić i već tada su me odgajateljice pitale da li je radila po nekom planu i programu prethodno jer je mnogo bila samostalna i razlikovala stvari. Velika je pričalica i u njenom prisustvu je nemoguće šutiti jer uvijek ima nešto da pita. Mnogo voli da pleše i nas dvije obavezno u toku dana imamo svoje male rituale plesa. Veoma je kreativna i inovativna. Često daje ideje za nove videe koje snimamo za Instagram. Više puta je učestvovala kao model u promovisanju raznih bendova i modnih kreacija. Velika želja joj je da snimi TV reklamu. Mnogo je razumna i sa njom je dogovor lahko postići. Velika joj je želja bila da ima sestru i Bog joj je uslišio molitve. Voli šetnje prirodom, piknik, mnogo voli životinje i često za nju kažemo da je umiljata maca. Ona je u svakom smislu naše sunce u tami jer nas obasipa i hrani pozitivnom energijom.

Možete li nam izdvojiti neku interesantnu priču koju ste doživjeli sa Vašom djevojčicom Amajrom?

Ima ih mnogo. Svaki izlazak vani sa njom je sam po sebi priča. Uvijek se raspriča sa prolaznicima. Sjećam se da je bio 8. mart kada je imala 2 godine i da je bukvalno cijeli tržni centar okupila oko sebe kod jedne cvjećare jer je htjela buket cvijeća kupiti i djedu (mom tati). Nekako sam joj uspjela objasniti da se na taj dan ne poklanja cvijeće muškarcima da bi se u jednom trenutku okrenula prema masi i rekla: “A šta vi gledate, je li nešto smiješno? “

Recite nam, koliko Vam je važan odgoj djece?

Odgoj djece je najvažnija karika kako u njihovom tako i u životu jednog roditelja. Kako smo sestra i ja odgajanje u porodici punoj ljubavi, ali sa jasnim načelima tako sam i mnogo vremena posvetila u Amajrin odgoj. Pečat svog odgoja u većini slučajeva roditelji preslikavaju i na svoju djecu. Danas su roditelji mnogo više uključeni u sve sfere života djece nego što su to bili naši roditelji. Da li zbog nedostatka vremena ili zbog trenutne situacije koja iziskuje mnogo više priče sa djecom. Ono što je važno je da od malih nogu djecu naučimo osnovama ponašanja. Ne moraju to biti posebna pisana načela iz knjiga ali da se zna kada je za što vrijeme. Sa djecom treba otvoreno razgovarati. Meni je mnogo važno što sam prije svega Amajru naučila da se ljudi ne dijele na bogate i siromašne nego samo na dobre i zle. Doza skromnosti je uvijek za pohvalu. Nema laži i skrivanja nego uvijek istinu reći ma kakva ona bila. Veoma važan segment u odgoju je i obrazovanje koje treba da bude prioritet. Usadite djeci radne navike od malih nogu i kasnije nećete imati problem. Bude tu i situacija izazvanih njihovim nestašlukom ali iz takvih situacija svi učimo. Važno je da razgovaramo sa djecom i na kraju se opet volimo i grlimo. Djeca u Vama trebaju da vide najvećeg prijatelja.

Koliko je u odgoj uključen Vaš suprug?

Nakon Amajrinog rođenja suprug, nažalost, nije imao ni jedan slobodan dan jer je u tom periodu radio u privatnoj firmi ali ni to mu nije predstavljalo problem da se maksimalno uključi i pomogne oko svih obaveza.  Uprkos mom teškom porodu i oporavku nas dvije smo brzo uspostavile vezu kao mama i beba i dojenje je lahko išlo. To mi je mnogo važno. Nakon posla suprug je posvećivao pažnju nama što mi je bilo od velike pomoći. Amajra i suprug imaju poseban odnos. On je mnogo popustljiv prema njoj ali ni u jednom trenutku ne narušava moj autoritet ili pravila koja sam uspostavila kod nje u toku dana. Njih dvoje imaju svoje posebne igre dok ja pripremam ručak ili pomaže oko zadaće. Kako nam na proljeće stiže novi član porodice već sad razgovaramo o svim obavezama koje ćemo imati. Suprug je trenutno zadužen za školu, on je vodi i ide po nju jer se ja teže krećem kako trudnoća odmiče. Nekako nam svakodnevne obaveze lakše padaju jer se svi radujemo bebi koja dolazi.

Za kraj imate li neki savjet za naše čitateljke?

Svjesne smo da je uloga majke jedan od najvećih “poslova”, ali ne trebate da se plašite te uloge. Ne postoji pisano pravilo ili univerzalni modus kako biti dobra i uspješna majka. Samo slušajte svoje srce i vjerujem da ćete uspjeti koordinirati između te uloge i vremena. U trenutku kada pomislite da ste izgubile sebe, kada vam izgleda sve kao da Vam ništa ne ide od ruke, samo pogledajte u svoje dijete i shvatit ćete kako odličan posao radite. Nema majke koja se u određenom trenutku ne preispituje da li radi sve kako treba. To je sasvim normalno jer se brinete o jednom malom biću koje će da izraste u osobu. Ne mora sve da bude na vrijeme i na mjestu. Mnogo je važnije da posvetite vrijeme djeci i pružite im ljubav. Nemojte ni sebe u tome da zanemarite pa bilo to par minuta za kupku ili koju stranicu Vaše omiljene knjige. Ljubav usmjerena u djecu i porodicu je nešto što će se isplatiti. Uredu, razumijem da je to “neplaćeni posao” ali benefiti su neprocjenjive vrijednosti. Neka Vam uvijek bude na umu da ste nekome uzor i da Vas taj neko gleda okicama punim ljubavi. Vi ste njihova heroina, super mama koja sve stiže. Razgovarajte sa djecom bez galame i osuđivanja. Pokažite im ispravan put i budite ponosne na sebe jer je to malo biće izabralo baš Vas za mamu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave