Aleksandra Vladičić: Biti roditelj je najljepša, ali teška i odgovorna uloga

Moju najveću satisfakciju predstavlja to ako uspijem da mlade roditelje smirim, otklonim bespotrebne brige oko zdravlja njihove djece i omogućim im da uživaju u roditeljstvu.

Dr. Aleksandra Vladičić, specijalista pedijatar rođena je 14.09.1977. u Sarajevu. Završila je Medicinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu  2003.godine.  Specijalistički staž iz oblasti pedijatrije obavila je od  2011.- 2015. godine (Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj, Beograd). Četiri godine je radila u Ambulanti za specijalističko-konsultativne preglede iz pedijatrije u Domu zdravlja Istočno Sarajevo na poslovima specijaliste pedijatra. Trenutno je zaposlena u Dječjoj poliklinici “AV Pediatric” u Istočnom Sarajevu. Autor i koautor niza  radova koji su objavljeni u različitim stručnim izdanjima iz oblasti pedijatrije. Udata, majka dvoje djece.

Dr. Aleksandra Vladičić je specijalista pedijatrije zaposlena u Dječjoj poliklinici „AV Pediatric“ u Istočnom Sarajevu. Dr. Vladičić je autorica i koautorica niza radova koje su objavljeni u različitim stručnim izdanjima iz oblasti pedijatrije. A svoje znanje unapređuje redovnim učešćima na edukacija i kongresima. Među najmlađima pacijentima i njihovim roditeljima uživa veliki ugled i za nju se vežu samo riječi hvale. Dr. Vladičić je privatno supruga i majka dvoje djece. Upravo pobrojano bili su dovoljni razlozi našeg razgovora sa dr. Aleksandrom. 

Kada ste prvi puta znali da se želite baviti medicinom?

Još u predškolskom uzrastu sam shvatila da sam predodređena da se bavim dinamičnim poslom koji podrazumijeva stalan kontakte sa ljudima. Igra doktora je zauzimala posebno mjesto u tadašnjoj dnevnoj rutini. Oduvijek sam voljela životinje i nalazila vrijeme da im pomognem. Tražila sam nešto što bi bilo i korisno ljudima, i našla sam se u medicini.

Kada ste se odlučili na specijalizaciju iz oblasti pedijatrije?

 Do 4. godine medicinskog fakulteta sam se tražila.  Međutim kada sam došla na odjeljenje pedijatrije, pristupila sam vježbama i shvatila da je to to. Imala sam posebnu povezanost sa malim pacijentima i to je presudilo mojim narednim koracima.

Kada mali pacijenti dođu kod Vas u ordinaciju šta je najvažnije u Vašem pristup?

Blag i prijateljski pristup je najvažniji. Djeca moraju osjetiti da razumijete njihov strah, a pedijatar mora znati kako da taj strah otkloni. Strpljenje i igra sa djecom su također od presudnog značaja.

Roditelji znaju biti vrlo panični kada su u pitanju djeca.  Iako se ne radi o ozbiljnom problemu. Kako reagujete i kako smiriti roditelje?

Ključno je da se uspostavi dobra komunikacija i konekcija između roditelja i pedijatra. Kada se to izgradi problemi djeteta su brzo prevaziđeni, a bolest izliječena. Pedijatar je najveći oslonac tokom odrastanja djece, tako da roditelji moraju imati povjerenje u njega/nju.

Tokom ljetnih mjeseci koji su najčešći razlozi posjete pacijenata Vašoj ordinaciji?

Tokom ljetnih mjeseci najčešće su respiratorne infekcije, gastrointestinalne infekcije, febrilna stanja različite etiologije i redovni sistematski pregledi.

Koliko su djeca redovan na sistematskim pregledima ili redovni pregledi kod pedijatra prestaju sa 7 godinom?

Sistematski pedijatrijski pregledi u uzrastu nakon godinu dana se preporučuju jednom godišnje, a ukoliko se dijete bavi nekim sportom oni su obavezni. Značajni su kako bi se pratio pravilan rast i razvoj, a mališanima nikada nije mrzak dolazak. 

Da li su danas naša djeca pretila i kako se hrane?

Danas je pretilost kod djece poprimila prilično epidemijske razmjere. Debljinu je važno pratiti i liječiti jer posljedice dugoročno utiču na zdravlje gojazne osobe. Važno je da djeca imaju raznovrsnu ishranu koja uključuje svježe voće i povrće, namirnice punog zrna, meso i ribu. Ključno je također ograničiti unos nezdravih šećera i masnih kiselina, kao i namirnica bogatih energijom, a loših nutritivnih vrijednosti.

Pored toga što ste vrlo uspješan ljekar, vi ste supruga i majka. Kako uspijete voditi klinku i balansirati svoje obaveze u porodici?

Kada radiš ono što voliš, uobičajene granice podjele privatnog i poslovnog se gube. Put kojim ide jedan ljekar nije nimalo lak, tako da svaki ljekar ima mehanizme pomoću kojih može sve da postigne.Kada ste pedijatar i kada imate svoju djecu, da li više obraćate pažnju na djecu u smislu praćenja razvoja i promjena koje se dešavaju u toku odrastanja?Što vise čovjek poznaje neku materiju, veći je broj pitanja koja se javljaju. Tako je i sa pedijatrijom, konkretno sa dječjim razvojem. Ništa vise nisam obraćala pažnju na moju djecu u odnosu na moje pacijente. 

Za kraj kakvi su planovi za razvoj Poliklinike?

Svaki novi dan je prilika da se pokažemo u sto boljem svjetlu. Medicina je grana koja se neprestano razvija i potrebno je pratiti najnovije standarde u dijagnostici i terapiji bolesti koje se javljaju u dječjem uzrastu. Klinika AV Pediatric je tu da to sve pomno prati i isprati. Svako od nas se trudi da bude najbolji roditelj svom djetetu ali morate da znate da je srećno samo u svakom smislu zdravo dijete a ne dijete koje zna recimo da svira violinu.

Imate li poruku za naše čitatelje, roditelj?

Biti roditelj je najljepša ali teška i odgovorna uloga. Moju najveću satisfakciju predstavlja to ako uspijem da mlade roditelje smirim, otklonim bespotrebne brige oko zdravlja njihove djece i omogućim im da uživaju u roditeljstvu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave