Aldina Ibrahimović: To kakva sam majka najbolje će pokazati odraz u njihovoj bližoj i daljoj budućnosti

Majčinstvo za mene ne predstavlja samo čistu formalnost koje nastaje rođenjem djeteta, već ona tu počinje i traje sve do kraja majčinog života. 

Aldina Ibrahimović je bechelor menadžmenta i organizacije i profesionalni šminker, te je supruga i majka dvoje djece. Na svom Instagram profilu objavljuje porodične fotografije i prikazuje svoju svakodnevnicu. Dijeli sa publikom svoja iskustva, preporuke i savjete i na taj način komunicira sa ostalim majkama.

Intervju: Aldina Ibrahimović, bechelor menadžmenta i organizacije, profesionalni šminker

Aldina Ibrahimovića je mlada majka koja je svoje porodiljsko odsustvo iskoristila da unaprijedi svoj Instagram gdje objavljuje porodične fotografije gdje kroz foto priče prikazuje svoju svakodnevnicu.  Na Instagram profilu @uobicajena.zena nesebično dijeli svoja životna iskustva i savjete, ali isto tako sa zadovoljstvom prihvata korisne stvari divnih žena koje me prate. U nastavku vam donosimo razgovor sa Aldinom.

Majka ste dvoje djece. Kako se snalazite u ulozi majke?

Kao i svaka dobra majka tako i ja, trudim se dati sve od sebe da im obezbijedim sretne dane djetinjstva. To kakva sam majka najbolje će pokazati njihov odraz u njihovoj bližoj i daljoj budućnosti. Ponekad, bude naporno, ali sve su to “slatke muke”. Uživam u svakoj sekundi provedenoj s njima, pogotovo sa Asjom. Ona je sad najzanimljivija i najviše hoće pažnje, pa smo joj se posvetili maksimalno. Ponekad imam osjećaj da sam cijeli život bila njihova majka, a da ništa prije njih nije postojalo.

Šta je za Vas majčinstvo?

Majčinstvo za mene ne predstavlja samo čistu formalnost koje nastaje rođenjem djeteta, već ona tu počinje i traje sve do kraja majčinog života. Majčinstvo je najljepša stvar koju svaka žena treba da doživi. Ono upotpunjuje i ispunjava svaku ženu. Istina je, nosi breme odgovornosti i poteškoća, ali vrijedi. Vrijedi svaka žrtva, zarad njihovog osmjeha i njihove sreće. Majčinstvo je sudar strahova i snaga koje niste znali da imate, a ni da postoje. Uloga majke vas nauči da izdržite i stvari koje ste mislili da nikad nećete, što predstavlja bogatstvo za svaku porodicu.

Šta je za Vas odgoj?

S obzirom na to da živimo u vremenu koje sa sobom nosi mnogo poteškoća i iskušenja, ključna je uloga odgoja u tome da se prevaziđu takve pojave. Odgoj je sve ono što smo danas i što ćemo sutra biti. U odgoj, po meni, najviše treba ulagati, vremena, živaca i ljubavi. Odgoj je fundamentalni temelj za kreiranje ličnosti koju nosimo prije svega od kuće, odnosno nešto što nam roditelji ostavljaju u amanet. Slikovito da to malo dočaram ili da pojednostavim, uzet ću primjer izgradnje stambenog objekta, gdje ukoliko postavimo dobre i kvalitetne temelje možemo mnogo toga nadograditi na istim bez ikakvih problema. Tako isto je slučaj i sa odgojem djece, gdje odgoj predstavlja osnovni proces u kreiranju ličnosti. 

Koliko se razlikuje način odgoja koji vi primjenjujete od onog kojeg su primjenjivali Vaši roditelji?

Adil i ja smo imali tu sreću što nismo dva svijeta različita jer nam roditelji imaju slične stavove i mišljenja, dijele slične vrijednosti i zagovaranju slična pravila ponašanja u pogledu na svijet. Iako, mnogo slični odgoji, razlikovali su se svako na svoj način. Otac nam je bio stub porodice, a majka je ta koja je najviše vremena provodila sa nama, u smislu da je pridonosila odgoju, naravno sve to uz podršku oca. Ponosna sam na svoj način odgajanja jer isti nastojim da primijenim na svojoj djeci.  Ono što moram naglasiti jeste da su se naši odgoji njegovali pod okriljem vjere, što podrazumijeva pošten i korektan odnos prema svim živim bićima, prvenstveno misleći na ljude i izgradnju pozitivnog odnosa sa istim. Dakle, gledajući na svijet sa vjerskog aspekta nastojim zajedno sa svojim suprugom da to prenesemo na svoju djecu jer smatram da je to jedini i ispravan način za sami odgoj. 

Kako izgleda jedan Vaš dan?

Trenutno, s obzirom na to da sam na porodiljskom odsustvu, iako bi mnogi pomislili da je meni u tom periodu mnogo dosadno i da moji dani nisu ispunjeni, naprotiv ja ću Vam samo ukratko dočarati kako izgleda samo jedan dan uobičajne žene.  Ako govorimo o radnom danu, onda on izgleda na način da ujutro ispraćam supruga na posao i Asju koja ide u vrtić. Dok su njih dvoje odsutni od kuće ja se za to vrijeme prvo što uradim jeste obavljanje redovnih kućanskih poslova, a potom i provodim vrijeme sa bebicom, kojoj se u tom periodu apsolutno posvetim. Pošto je još uvijek mali, i većinu vremena provodi u spavanju, za to vrijeme ja koristim priliku da provodim korisno vrijeme na Instagram platformi. 

Poslije podne dočekujem Adila i Asju, te uz zajednički ručak, koji sam naravno pripremila, razgovaramo i dijelimo iskustva za taj dan. Zatim, provodimo vrijeme igrajući se sa djecom  dok ne dođe vrijeme za spavanje. Sigurno se pitate gdje se u svemu ovome nalazi ispijanje kafe sa svojim suprugom, moram Vas malo razočarati i reći da ja nisam ljubitelj ispijanja kafe, za razliku od mog supruga. Te nakon što djecu uspavamo, on obavezno tu kafu nadomjesti sa svojim društvom, što ja opet koristim da Instagram aktivnosti za taj dan privedem kraju. 

Kakvi su Asja i Amin?

Asja je jedan malo zvrk koji je  pričljiv od jutra pa sve dok ne zaspi. Sa njom nikad nije dosadno, na našem Instagramu imate najviše njenih dogodovština. Ona je ustvari sretna djevojčica, i svaki dan sa njom je pun mnogo lijepih trenutaka. Pa i kad nema nikakvu priliku za neki belaj, ona je izmisli, pa od ničega stvori svašta nešto. Voli djecu, voli park, ali najviše voli kad joj neko kaže da je lijepa, prava mala djevojčica. Jako je pametna i razumna, možete joj sve objasniti i ona će vas razumjeti. Amin je skroz drugačiji od nje, mirna i dobra beba. Ovih dana nam se smije i svi uživamo u njegovim osmjesima. Voli da jede, i samo je bitno da bude sit. Prava je maza, mamina maza. Počeo je svojim okicama da traži seku po kući, što znači da već upija njeno ponašanje.

Kako je Asja prihvatila dolazak brata?

Pa iskreno, na samom početku ga nije primjećivala. Međutim, sad je to malo drugačije. Postaje već nekako svjesna njegovog postojanja, pa nekako pokušavamo njenu ljubomoru svesti na najniži mogući nivo. Voli ga, ljubi ga, grli ga ali nemoj da ga dira iko kad je ona tu. Mi se zaista trudimo da se ne osjeća zapostavljeno, Amin je još uvijek mali tako da on ne zahtjeva puno pažnje, sreća!

Kažu da su sve trudnoće specifične. Možete li nam reći kakve su bile Vaše. Po čemu su bile slične, a po čemu različite?

Iskreno, dosta su slične. Sa Asjom mi je nekako trudnoća bezbrižno tekla do samog kraja, dok sa Aminom nije bilo tako. On se u 39. sedmici okrenuo poprečno i pripremali su me za carski rez, međutim meni je to tako teško palo da sam do samog kraja bila u grču i strahu. Ali sve bude kako je sudbina, okrenuo se pred sami porod u ispravan položaj i moj porod je trajao svega 45 minuta. U obje trudnoće sam imala problema sa pritiskom, ali se Bogu hvala nakon obje trudnoće sve vratilo u normalu. 

Za kraj imate li neku poruku za naše trudnice?

Biti trudnica, a odmah nakon toga i majka je isključivo Božiji dar i u tome treba uživati u svakoj sekundi. Uživajte u svakoj sekundi trudnoće, uživat ćete još više kad beba dođe. Mene su konstantno plašili sa tim da se trebam odmoriti i naspavati prije bebe, ali meni je odmor bio gledati njih kako onako bezbrižno spavaju pored mene. Tu su, mogu ih grliti, ljubiti i maziti. Mogu im se posvetiti 100%, pa mi sna nije bilo manjka. Djeca su najveće bogatstvo, a roditelji najveći heroji.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave