Aldijana Islamagić: Djeca su veći dio dana u svojim sobama i u zatvorenom prostoru

Svi znamo koliko to donosi štete i negativnih iskustava dječijem mozgu i razvoju. Stoga, dopustila bih djeci da im bude dosadno, jer upravo iz dosade nastaju najljepše igre.

Aldijana Islamagiće je rođena u Ključu gdje je završila osnovnu i srednju školu, a fakultet je pohađala na Univerzitetu u Sarajevu. Po struci je magistar pedagogije. Njeno  trenutno zanimanje i hobi su objedinjeni u majčinstvo, čemu se dodatno posvetila i svoju instagram stranicu mamaipufna. Sa Aldijanom smo razgoovarali o odgoju. Naš intervju možete pročitati.

Po zanimanju ste pedagog. Kako ste se odlučili za taj poziv?

Od malena sam voljela knjige i učenje.  Podučavati mlađe od sebe i biti im uzor u nečemu bila je moja strastvena ljubav. Volim rad sa djecom, naročito mlađeg uzrasta. Radila sam u vrtiću u Sarajevu. Mnogo sam naučila od tih malih glavica. Ne zna niko iskreno voljeti i grliti kao dječica. 

Majka ste jedne djevojčice. Možete li nam je malo predstaviti?

Moja Dalia, moja najbolja prijateljica. Rođena 08.12. 2021. Jedna veoma aktivna, živahna i zahtjevna beba.  Budući da veći dio dana provodimo same, jednostavno je naučila na moju blizinu, kao i ja na njenu, tako da Dalia traži puno pažnje. Cijeli dan se „vrti“ oko nje. Voli slikovnice i drvene igračke, kao i vrijeme koje provodimo čitajući joj bajke i priče za djecu.

Kao pedagog kako gledate na današnji odgoj djece?

Smatram da su ranija djetinjstva bila mnogo zdravija, veselija i aktivnija. Zašto? Upotreba telefona, video igrica i tehnologije generalno, danas je na izuzetno visokom nivou. Djeca su veći dio dana u svojim sobama i u zatvorenom prostoru. A svi znamo koliko to donosi štete i negativnih iskustava dječijem mozgu i razvoju. Stoga, dopustila bih djeci da im bude dosadno, jer upravo iz dosade nastaju najljepše igre. Od ranog djetinjstva igra je itekako važna za pravilan rast i razvoj. Neophodno je uključiti što više knjiga, slikovnica, didaktičkih igračaka i sl., a smanjiti vrijeme provedeno ispred ekrana. 

Koji je to najbolji pristup u odgoju djece?

U moru različitih metoda i tehnika koje se koriste u radu sa djecom, važno je naglasiti da ne postoji samo jedan recept za dobar odgoj djece.  Svako dijete je priča za sebe. U odgoju ne smije nedostajati osjećaj ljubavi i sigurnosti, koji su nužno potrebni za nesmetan rast i razvoj svake individue. 

Često dajete savjete trudnicama i mamama. Koji je to najbolji savjet koji ste Vi dobili  kada ste bili trudnica?

Bilo je tu mnogo savjeta. Izdvojila bih nekoliko. Trudnoću je potrebno posmatrati kao prirodno stanje. Biti opušten i ne analizirati previše. Svaka trudnoća je individualna i na kraju svega važno je šta nam stručnjak kaže kao i naš subjektivni osjećaj. 

Koje  savjete i komentare trudnice ne treba da slijede?

Trudnice i mame ne treba da slijede pretjerano primjere majki koje su odgajale djecu prije 20-30 godina jer pristupi, metode i sredstva nisu ista sad i tad. 

Koliko vremena Vi imate za sebe?

Mi smo porodica koja živi u Njemačkoj. Muž je zaposlen, tako da sam uglavnom sama sa Daliom. Imam veoma malo vremena za sebe, i to malo, nije dovoljno kvalitetno. 

Da li je važno da majka uvijek odvoji jedan dio dana za sebe?

Naravno da je važno da svaka mama ima jedan dio dana odvojen za sebe. Ne mora to biti svaki dan, ali kada se nađe vrijeme, onda ga treba i kvalitetno iskoristiti na način da  radimo stvari koje nas opuštaju i pune energijom. U konačnici svega, sretna mama jednako je sretna beba. 

Za kraj Vaš savjet trudnicama i mamama.

Za kraj trudnicama i mamama. Pratite svoje dijete i prilagođavajte se njegovim potrebama. Jer svaka majka najbolje zna šta je dobro za svoje dijete.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave