Aktivnosti kod kuće za mame kojima treba kratka pauza

Mame nemaju vremena, ali ako imaju bar 10 minuta ove su aktivnosti odlične za njih!

Ako se nešto može reći sa sigurnošću, to je da je majčinstvo ‘intenzivno’. Puno je obaveza i preplavljujuće, ali ujedno i vrijeme sreće i ljubavi. Mame vole gledati svoju djecu kako odrastaju, uče i igraju se, ali se često i stavljaju na zadnje mjesto. Mame se često izmore i nose s emocionalnim umorom jer za sebe ne odvajaju dovoljno vremena ili ne rade ono što vole. Sretna i njegovana mama će uvijek uraditi najbolje za svoju djecu, ali kako da pronađe vrijeme? Evo nekoliko 10-minutnih aktivnosti koje mame mogu raditi kod kuće.

Joga

Joga pomaže tijelu i umu, i može se uraditi za 10 minuta. Na internetu možete naći dosta videa o jogi, samo ga pustite i prepustite se novoj aktivnosti. Ako nemate izbora nego da budete s djecom, i ona to mogu raditi s vama.

Slušajte muziku koju volite

Kad ste zadnji put poslušali svog omiljenog pjevača ili pjevačicu? Odvojite 10 minuta svakodnevno da poslušate jednu ili dvije omiljene pjesme. To možete raditi i uz neki zadatak.

Fokusirajte se na noćnu rutinu

Na kraju dana, mama je sigurno izmorena i želi otpuzati nazad u krevet. Međutim, samo 10 minuta dnevno treba joj da se fokusira na noćnu rutinu njege o sebi, što će pomoći i kod boljeg sna.

Pišite u dnevnik

Prema istraživanjima, pisanja u dnevnik mogu biti terapeutska. Spustite svoje misli na papir. Dok djeca spavaju ili imate 10 minuta, provedite ih pisajući.

Vratite se ljubavi za umjetnošću

Ako ste umjetnik i stvaralac, pokušajte se tome i vratiti. Ne morate ih završiti u jednom sjedenju, već se možete vraćati nekoliko puta. To može biti crtanje, pravljenje, vez ili šivanje.

Otvorite prozor

Ako ne možete izaći vani i prošetati, najbolje što možete je otvoriti prozor. Otvorite prozor i napravite 10-minutnu pauzu, udahnite svježeg zraka i gledajte vanjski svijet. Dajte djetetu neku aktivnost da se zabavi, zgrabite šolju kafe i uživajte u miru.

Organizujte nešto

Teško je voditi računa o čitavoj kući kad imate dosta djece, a ako vas to čini zadovoljnijom možete uzeti odjeću pa je raspoređivati, izbaciti smeće iz ladice ili s vrha frižidera.

Samo jedno poglavlje

Mame koje vole čitati mogu pronaći 10 minuta da pročitaju bar jedno poglavlje knjige. Radeći to svaki dan, može završiti knjigu u kratko vrijeme i ponovno otkriti ljubav prema pisanom slovu.

Lezite

Velike su šanse da se ne možete odmoriti ako se brinete za djecu. Čak i ako djeca leže, uvijek ima nešto za raditi. Međutim, i samo 10 minuta ležanja i zatvaranja oči pomoći će uveliko. Baš bi to mogla biti pauza koja vam je potrebna.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave