Ajla Hećimović: Trudnoće su mi godile i maksimalno sam uživala u tim blaženim danima

Najvažnije u odgoju djece mi je da izrastu u poštene ljude, da imaju zdrav pogled na život i svijet oko sebe.

Ajla Hećimović je po zanimanju diplomirana pravnica, supruga, kćerka, sestra i  tetka prekrasnoj Lavi i uvijek razigranom Anvaru, prije svega je majka tri dječaka.  Rođena je i živim u Brčkom, po svemu posebnom i prelijepom gradu na obali rijeke Save. Radi kao Predsjednik Vijeća za izlaganje podataka o nekretninama u Vladi Brčko distrikta BiH već osam godina. Prije toga Ajla je dvije godine volontirala u Općinskom sudu Sarajevo, gdje je  stekla uslove za polaganje pravosudnog ispita. Sa Ajlom smo razgovarali o trudnoći, posebno onoj blizanačkoj, odgoju djece i izazovima koje nosi majčinstvo. U nastavku donosimo intervju sa Ajlom.

Majka ste troje djece? Koliko Vas je majčinstvo promijenilo?

Da, majka sam tri divna dječaka čijim rođenjima sam se i ja ponovo rađala i tako se i sama mijenjala, pa mogu reći da me majčinstvo dosta promijenilo. Osim činjenice da su postali centar mog svijeta i da su njih trojica uvijek na prvom mjestu u svemu, naučili su me šta znači istinska briga i odgovornost. Iako sam se uvijek  smatrala odgovornom osobom tek kao majka sam saznala sta znači biti odgovorna u pravom smislu. Uvjerena sam da osjećaj  straha i zabrinutosti možeš osjetiti i doživjeti samo kao roditelj. Roditeljstvo jednostavno promjeni ljestvicu kako svakodnevnih tako i životnih prioriteta, pa i ponekih životnih uvjerenja. 

Možete li nam predstaviti Vaše dječake?

Naravno, moja prva rođena ljubav, sin Rayan je jedan jako zanimljiv četverogodišnjak. S njim je zaista uživanje provoditi vrijeme i posebno su mi dragocjeni trenuci koje nas dvoje provedemo sami. Jako je veseo, energičan, pričljiv, radoznao, osjećajan i jako  pravedan. Bez obzira ko je u pitanju jednostavno mora da reaguje kad neko nekoga na bilo koji način povrijedi, tu se ne može kontrolisati. Prema mlađoj braći je zaštitnički nastrojen, ali ih samo on smije malo “zezati”. Moje druge dvije rođene ljubavi su Leny i Andy, dvadesetjednomjesečni blizanci koji samo pojavom osvajaju sve ljude oko sebe svojim osmijehom i pusama koje redovno šalju svima.  Andy je malo otvoreniji i prije prilazi ljudima, a Lenyju treba malo vremena ali brata prati u stopu. Bar je trenutno tako jer blizanci su zaista nevjerovatni, često doslovno preko noći zamijene uloge u svemu. Stariji brat im je naravno uzor i oponašaju ga u svemu. Ono što je zajedničko svoj trojici je da su jako energični i non-stop u nekoj akciji. 

Kako izgleda jedan vaš radni dan sa dječacima?

Moj radni dan se od prije dva mjeseca mnogo promjenio jer sam se vratila na posao nakon osamnaest mjeseci porodiljskog bolovanja. Nije mi bilo lagano da se odvojim od njih jer sam navikla biti stalno s njima ali sad smo se već uhodali. S obzirom da ne idu u vrtić, ostaju kod kuće sa  tatom, a ja kad dođem s posla nastavljam sa svim obavezama oko njih. Dan sa troje male djece uvijek prođe jako brzo. 

Iza sebe imate i blizanačku trudnoću. Koliko se ona razlikuje od prethodne trudnoće?

Moje obje trudnoće su, hvala Bogu, bile lijepe i zaista sam uživala u svakom danu tokom obje trudnoće.  Svakoj ženi želim takve trudnoće.  Druga, blizanačka trudnoća mi se nije puno razlikovala od prve trudnoće, jedina razlika je bila u težini I veličini  samog stomaka jer ipak nije isto nositi dvije bebe, a kako smo došli do samog kraja trudnoće jer sam se porodila u 40- oj sedmici trudnoće, njih dvojica zajedno su bili teški 6,300 gr. Samo zadnjih nekoliko dana pred porod mi je bilo teže da se krećem, a do tada sam bila jako aktivna trudnica.  Meni su trudnoće zaista godile i maksimalno sam uživala u tim “blaženim danima”.

Vaš suprug je poznati bh. pjevač i sigurno često u javnosti. Koliko to utiče na Vaš porodični život?

Da, moj Maid je pjevač i mnogim ljudima poznat zadnjih već desetak godina. Sama ta činjenica ne utiče gotovo nikako na naš porodični život, gledamo na to kao i na svako drugo zanimanje u životu. Samo je njegovo radno vrijeme drugačije od mog, ali nam to ide u korist upravo zbog djece. Kad ja radim, on je sa djecom i obrnuto.  Ponekad ga pratimo kad ide na nastupe u druge gradove pa iskoristimo nekoliko dana da pobjegnemo od svakodnevnice. Sve u životu ima prednosti i mane, a mi nastojimo iskoristiti sve prednosti njegovog posla. 

Kakav je Maid otac? Koliko je uključen u obaveze oko odgoja djece?

Maid je tata za poželjeti, bez imalo ustručavanja to kažem svaki put kada me neko to pita. Svi koji su nama bliski, to vrlo dobro znaju. Iako smatram da tate trebaju biti ravnopravni oko obaveza  u odgoju djece, svjesna sam da to često, nažalost, nije tako i sretna sam što naša djeca imaju takvog tatu. On je zaista uključen maksimalno u svim obavezama. Pored same volje i želje da učestvuje u svim obavezama , prednost njegovog posla odnosno radnog vremena  je i  slobodno vrijeme u toku dana koje ima da može provoditi sa djecom.  Smatram da je i to jako bitno za odgoj djece i formiranja njih kao ličnosti. Naravno, nisu svi u mogućnosti da uvijek budu sa djecom, ali može se svaki slobodan trenutak kvalitetno  posvetiti djetetu jer vrijeme brzo prolazi i djeca brzo postanu odrasli ljudi. 

Kako biste opisali odgoj? Šta Vam je najvažnije kada je u pitanju odgoj djece?

Ovo mi je najteže pitanje.  Danas, u moru definicija, teorija i knjiga kako odgajati dijete i općenito o odnosu roditelj-dijete često imam osjećaj kao da se počnem “gubiti” jer je teško slova sa papira prenijeti u realnost, naročito istovremeno prema troje male djece.  Odgoj bih opisala kao formiranje navika, ponašanja (kako prema sebi tako i prema drugima),  usađivanja ljubavi u ta mala bića kako bi izrasli u osobe pune ljubavi, samopouzdanja i empatije prema drugima, jer smatram da zbog ljubavi odnosno nedostatka iste u ranom djetinjstvu, kasnije u životu ljudi budu nesretni, ogorčeni I “loši” za sebe i druge i općenito pogleda na svijet u svim segmentima. Najvažnije u odgoju djece mi je da izrastu u poštene ljude, da imaju zdrav pogled na život i svijet oko sebe, i na kraju najbitnije da budu ispunjeni ljubavlju i srećom, jer sretan čovjek sreću stvara.

Imate li slobodnog vremena i kako ga provodite?

Vrlo rijetko imam slobodnog vremena, prije mogu reći da vrijeme za sebe sebi oslobodim i iskoristim ga za odlazak na fitnes. Zadnjih nekoliko godina se trudim da treniram kad god mogu jer mi to mnogo znači, odatle crpim snagu i energiju. Trenutno sve ostale aktivnosti koje sam ranije radila u slobodno vrijeme, rijetko kada imam priliku da radim, ali opet se ponekad ukaže prilika pa iskoristim onako kako mi u tom trenutku odgovara, nekada je to samo odmaranje u tišini, spavanje, čitanje knjige ili odlazak u šoping.

Za kraj imate li poruku za roditelje?

Moja poruka roditeljima bi bila da što više vremena provode sa svojim djetetom odnosno djecom. Vrijeme i samo vrijeme provedeno s njima po meni je ono što je svakom djetetu najpotrebnije i najbitnije, po mogućnošću da sto više tog vremena bude stvarno kvalitetno i posvećeno njima, u smislu igre ili samo pričanja s njima. Bitno je da dijete osjeti da je važno i bitno.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave