Ajla Habibija: Odgoj je konstantni napor da uradite najbolje za dijete i njegovu budućnost

Roditeljstvo nije skup kojekakvih fraza koje se mogu primijeniti uvijek i na svakom djetetu.

Ajla Habibija je kćerka, sestra, supruga, majka, žena. Za sebe kaže da je obična žena koja pokušava u užurbanom danu postići sve zadatke koji se stave pred nju. Po struci je magistar komunikologije, a radi u jednoj od najvećih humanitarnih deminerskih organizacija u svijetu. Ima 31 godinu i cijeli život ispred sebe. Sa ovom mladom ženom smo razgovarali o djeci, odgoju i roditeljstvu. U nastavku pročitajte intervju.

Ajla Habibija, magistar komunikologije

Majka ste jednog dječaka, molim vas da nam ga malo predstavite?

Majka sam jednog jako živahnog i radoznalog dječaka, dječaka koji svaki danom pred nas stavlja test izdržljivosti – snage i nerava, ali i test količine – ljubavi koju neko može da pruži i da osjeti.

Šta je za Vas odgoj? Šta najviše potencirat kod odgoja?

Odgoj je konstantni napor da uradite najbolje za dijete i njegovu budućnost, da djetetov svaki pad pretvorite u let i da mu usadite prave vrijednosti koji će nositi kroz život.

Možete li nam reći koliko je uključen vaš suprug u odgoj djeteta?

Suprug i ja imamo poprilično aktivan život i prosto bi bilo nemoguće funkcionisati tokom dana, a da ne podijelimo apsolutno sve obaveze. Nekad to znači da jedan dan malo više moram “potegnuti” ja, a nekada on, ali u suštini sve je stvar dogovora na dnevnoj bazi i koliko ko ima slobodnog vremena taj dan. Kada je odgoj u pitanju, tu pokušavamo uvijek držati isti kurs, imati isti stav u odnosu na ono šta je dozvoljeno, a šta ne. Nastojimo podržavati jedno drugo u nekim odlukama, čak i kad se ne slažemo 100% s istim, jer smatramo da nas dvoje moramo imati isti glas kada je dijete u pitanju i jedino tako će ono poštovati našu riječ i odgojne metode.

Kako usklađujete poslovne obaveze i porodične obaveze?

Usklađujem kao i svi, kako moram . Dok sam na poslu, to je vrijeme naravno isključivo za posao. Nakon 17h sam posvećena porodici i tada radimo sve aktivnosti zajedno, pa nam tako Mak često “pomaže” dok smo u kuhinji ili dok usisavamo… Vrijeme napolju nam je najdraže zajedničko vrijeme jer tada svi zaista najviše uživamo.

Poznati se na instagramu kao mama koja dijeli objave i koja uživa u majčinstvu. Na fotografijama je mnogo spontanosti i ljubavi. Kako se to desi?

Upravo tako kako ste rekli, spontano. Ništa se ne planira unaprijed, suprug često samo uzme fotoaparat i počne fotografisati ili ja uzmem mobitel i počnem snimati nešto što mi se čini simpatično. To je samo dio našeg dana i pokušavam zaista prikazati onako kako jeste, jer sve drugo je lažno i to se odmah vidi i osjeti…

Koliko su danas roditelji posvećeni svojoj djecu uzimajući u obzir ubrzan tempo života? Kako Vi provodite svoje vrijeme?

Mislim da su roditelji danas posvećeni djeci više nego ikad. Posmatrajući sve roditelje iz svoje okoline koji su zaista jako zauzeti, sa dugim radnim vremenom vidim da ono vrijeme koje su slobodni posvećuju isključivo djeci. Imam dojam da su prije roditelji imali više vremena, ali da su provodili to vrijeme posvećujući pažnju nekim drugim stvarima koje ja danas smatram sekundarnim u odnosu na dijete.

Šta Vam je bitno u odgoju djece?

Jako mi je bitno da moje dijete zna da je voljeno, prije svega. Jako mi je bitno da ga naučim da može da se meni obrati u svakom trenutku, bez oklijevanja i da neće naići na otpor ili osudu, nego na ljubav. Ja mislim da onda kada dijete zna da je voljeno, znat će da voli sebe i druge.

Za kraj imate li neki savjet za trudnice i mame?

Svim majkama i budućim majkama bih samo željela poručiti da majčinstvo nije “po defaultu”. Majčinstvo nije za svakoga isto. Roditeljstvo nije skup kojekakvih fraza koje se mogu primijeniti uvijek i na svakom djetetu. Svoje dijete treba pratiti i u skladu s tim postupati, treba se edukovati, ali ne slijepo pratiti. Treba omogućiti sebi da se razvijamo zajedno sa djetetom jer neke stvari i mi kao roditelji vidimo i imamo priliku iskusiti prvi put.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave