Aida Čamdžić: „Majke dječaka znaju da je veliki izazov u današnje vrijeme na pravi način odgojiti mušku djecu pa se tako zaista trudim što više pričati sa njima.“

Vrlo mi je važno da imamo blizak odnos temeljen na povjerenju i podršci jer ih na taj način mogu zaštiti da ne postanu “žrtve” svojih nepriznatih osjećaja.

Intervju: Aida Čamdžić, poduzetnica i mama dva dječaka

Aida Čamdžić je majka dva prekrasna dječaka i na tu titulu je najviše ponosna. Inače je javnosti poznata po tome što je iskoristila Instagram platformu i tako pokrenula vlastiti biznis i među prvima počela pričati o nekim tabu temama u bosanskohercegovačkom društvu. Aida je inspiracija mnogim mladim ženama te smo tom prilikom razgovarali sa njom o majčinstvu, odgoju njenom poslu.

Roditelj: Mnogo mama prati vaš instagram profil. Kako je sve krenulo? Kako ste postali influenserica?

Aida: Mnogo žena me prati, da! Počela sam se baviti tim sasvim spontano, objavljivanjem porodičnih slika, putovanja i sl. Najveću pozornost kod žena je privukao moj malo neobičniji stil pa samim tim sam i pokrenula svoj privatni biznis tako da ću polako vremenom napustiti tu titulu “influencera” i posvetiti se samo svom brendu.

Roditelj: Majka ste dva prekrasna dječaka Vanje i Arijana. Kakvi su vaši dječaci? Da li se razliku po temperamentu?

Aida: Oduvijek sam maštala da ću biti mama ženskog djeteta i da ću se igrati barbikama koje sam čuvala iz svog djetinjstva. I kako to obično bude život ti se nasmije u lice pa tako ja dobijem dva dječaka. Vanja je već veliki dječak mogu slobodno reći pravi tinejdžer, dok je Arian još uvijek mali živahni dječak pun energije nepresušnih razmjera pa su takvi i naši dani. Mnogo se razlikuju naravno potpuno su dva različita dječaka, temperamenta i dvije različite energije. Majke dječaka znaju da je veliki izazov u današnje vrijeme na pravi način odgojiti mušku djecu pa se tako zaista trudim što više pričati sa njima jer mišljenja sam da sa djecom treba samo puno razgovarati o svemu. I moram priznati da je potpuno istinita izreka barem u mom slučaju da su dječaci puno privrženiji majci od djevojčica i da su prave maze… to me tješi i kada me zagrle jako i poljube zaboravim na sav haos i njihove čarape po cijeloj kuci.

Roditelj : Šta vole dječaci?

Aida: Naravno kao i sva djeca u ovo današnje vrijeme nitendo i igrice. Međutim vole i sport na koji idu fudbal i košarka, vole da vikendom šetamo i provodimo vrijeme zajedno. Ja sam neko ko djecu nikad nisam vodila u igraonice pa su tako naučeni da dosta vremena provodimo vani, na planini, čistom zraku.

Roditelj: Kakav je Vaš odgoj i šta Vam je najbitnije u odgoju?

Aida: Znamo da su po prirodi dječaci mnogo šutljiviji i ne vole puno razgovarati… Najbitnije mi je da ih naučim i to zaista pokušavam svakodnevno ih ohrabrivati da govore o onom kako se osjećaju i da razvijaju svijest o sebi. Vrlo mi je važno da imamo blizak odnos temeljen na povjerenju i podršci jer ih na taj način mogu zaštiti da ne postanu “žrtve” svojih nepriznatih osjećaja. Znam često pogotovo Vanji reći da kada mu se plače slobodno plače i da mora znati da i u životu muškarca emocije nisu nepoželjne.

Roditelj: Bosanskohercegovačkoj javnosti je poznato da ste otvoreno govorili o razvodu. Da li je razvod kod nas i dalje „tabu“?

Aida: Kod nas je još uvijek sve tabu tema, šta god i o čemu god pričamo. Ja sam zaista prestala da razmišljam o tome šta će “komšiluk” misliti i reći, već sam mislila samo na to da ne želim reći sebi “trpjela sam nešto cijeli život, sad su djeca otišla i ne želim to da trpim”. Jednostavno sam sebe stavila u tom slučaju kao prioritet i gledam na to da nisam željela biti “žrtva” radi djece. Želim da moja djeca rastu u zdravoj zajednici, jer djeca koja odrastaju po modelu koji sam navela ne znaju kako bi trebalo da izgledaju kvalitetni ljudski odnosi, kako se rješavaju problemi i međusobne razlike.

Roditelj: Kako su dječaci reagovali na razvod?

Aida: Svaki razvod je na neki način težak za djecu je to najteže jer djeca oba svoja roditelja vole najviše i njihova želja je da, ma sta god se desi mama i tata budu zajedno. Međutim kod mene je situacija na početku bila jako teška za mog starijeg sina, pa sam uz pomoć psihologa kao i stalne razgovore djetetu objasnila da želim da gradim “bolji” život. Time sam mu slala poruku da ne pristajem na loš zivot, da preuzimam odgovornost da ga poboljšam. Nisam željela da moja djeca rastu i žive u zajednici gdje će nakon iste primjenjivati iste destruktivne obrasce za svoje budeće brakove.

Mislim da razvod ne utiče nužno na djecu ako proces razvoda teče nekim normalnim putem. Najštetnije u procesu svega toga jeste govoriti djetetu na protiv drugog roditelja i nikad mu ne govoriti pozitivno o njemu, okretati dijete protiv bivšeg partnera i pretvarati dijete u saveznika u borbi protiv vašeg partnera što sam nažalost ja doživljavala ali prođe i to. Dođe vrijeme kada dijete sve shvati ali treba vremena da taj proces prođe i najbitnije je da dijete ne trpi nikakve štetne posljedice nakon razvoda.

Roditelj: Sa sestrom ste pokrenuli brend odjeće. Kako je sve krenulo?

Aida: Da! To je bila najbolja naša zajednička životna odluka koju smo donijele u kriznim vremenima na samom početku pandemije. To je dugo bio naš plan ali nismo imale vremena, ja sam bila zaposlena, obaveze oko škole i djece. Naš brend se razlikuje od ostalih jer radimo isključivo oversize komade u one size veličinama, ništa novo mi to nismo “izmislile” radimo ono što nam se sviđa i što ne možemo naći na našem tržištu. Inspiraciju nalazimo naravno na modnim stranicama. Prije smo puno vise radile za druge kompanije dok nismo shvatile da za sebe možemo još puno više pa je tako AL brend postao poznat u cijeloj regiji gdje i imamo naše kupce!

Roditelj: Kako usklađujete privatne obaveze i poslovne?

Aida: Po tom pitanju sam vrlo organizovana. Puno putujemo, brzo se pakujemo, raspremamo, puno radimo i tempo nam je 300 na sat. Posao mi je takav da mogu sama sebi odrediti kad radim, a kad ne… kada putujem poslovno uvijek putujem sa svojom djecom i svojim ja ga zovem već suprugom jer živimo zajedno. Tako da na tom polju funkcionišem perfektno.

Roditelj: Da li imate pomoć porodice?

Aida: Naravno! Uvijek sam imala pomoć oko svoje djece od svoje mame i sestre. Sada je tu i Zlatan koji je prihvatio mene sa svim onim što dolazi uz mene, pa tako i djeca njega mnogo vole. On je njihov kako kažu najbolji prijatelj. Mnogo mi pomaže i oko posla jer neke projekte zajedno radimo. On inače radi kao kontrolor leta u jednoj aviokompaniji, radi fenomenalno digital i marketing pa tako sarađujemo zajedno sa nekim kompanijama u “paketu”.

Roditelj: Za kraj imate li neku poruku našim čitateljicama?

Aida: Budite svoje, borite se za ono sto želite i nikad ne odustajte od svojih snova! Potisnite svoje strahove i koracajte kroz život sa osmijehom!

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave