Adnana Omerović-Morina: Moja trudnoća je bila idealna

Jako mi je bitno da mi moj doktor koji me vodi, sa svojim savjetima i iskustvom olakšava svu tu neku neizvjesnost 

Intervju: Adnana Omerović-Morina

Adnana Omerović-Morina rođena je 1990 godine. Adnana živi u Bugojnu, a po zanimanju je magistar poslovnog komuniciranje. Kao volonter je radila u Policijskoj stanici Bugojno, a nakon toga provela je 5 godina u njemačkoj kompaniji Mein Schiff.

Adnana Omerović Morina je mlada žena koja je po zanimanju magistar poslovnog komuniciranja. Nakon završenog studija i volontiranja u Policijskoj stanici Bugojno Adnana odlazi iz Bosne i Hercegovine i radi 5 godina za njemačku kompanije Mein Schiff. Danas živu u Bugojnu i nalazi se u najljepšem periodu kada očekuje dolazak svoje prve bebice. Sa Adnanom smo razgovarali o trudnoći, putovanjima. 

Adnana je veliki zaljubljenik putovanja. Koje turističke destinacije su na Vas ostavile najupečatljiviji utisak?

Imala sam jako veliku sreću da je moj posao moje zadovoljstvo. Ugodno sa korisnim, što bi ljudi rekli. Radila sam, do prije četiri mjeseca, na kruzeru, a uz to vidjela i najljepše destinacije na svijetu, skupa sa suprugom. Definitivno najljepša destinacija koja je na mene ostavila najjači utisak jesu predivni Karibi sa svojim prirodnim ljepotama: plažama, morem i divnim ljudima. Definitivno, želim opet da se vratim tamo. Poslije Kariba, moje srce je osvojio Tajland kao i Dubai.

Trenutno se nalazite pred samim krajem trudnoće. Možete li nam reći kako je prošlo ovih 9 mjeseci?

Trenutno se nalazim u devetom mjesecu trudnoće i osjećam se fantastično. Prva 3 mjeseca provela sam na kruzeru, jer sam trudna bila i radila. Sa sklapanjem ugovora sa pomenutom firmom, imala sam pravo ostati do šestog mjeseca trudnoće na brodu, ali posto je moj ugovor završio u sedmom mjesecu 2022. godine, tad je skoro bilo 3 mjeseca trudnoće i vratila sam se kući. Moja trudnoća je bila idealna. Čak i valovi koji su znali biti do 9 metara meni to nije smetalo da radim, a svi znamo da na kruzeru nikada, za 4 mjeseca ugovora, nema slobodnog dana. 

Da li ste tokom trudnoće putovali i kako ste podnosili putovanje?

Kao sto sam rekla, prva tri mjeseca trudnoće provela sam na brodu, svaki dan različite destinacije su bile, ali sam sve fantastično podnijela. Čak u šestom mjesecu trudnoće, suprug i ja smo išli u Egipat na putovanje gdje nisam imala nikakvih problema.

Da li ste imali mučnine u trudnoći ?

Mučnine nisam imala nikako, ali sam shvatila da je samo problem bio ako pojedem nešto što je masno, pa tako da sam to od početka izbacila, te pokušala što zdravije da se hranim.

Da li ste se pripremili za porod i kako su tekle te pripreme?

Za porod se iskreno ne pripremam. Nekako, to puštam da ide onako kako treba. Išla sam na jednu radionicu u Sarajevu, pokusala da zapamtim sve sto je bitno, pa ću polako. Jako mi je bitno da mi moj doktor koji me vodi, sa svojom savjetima i iskustvom olakšava svu tu neku neizvjesnost, jer je ipak prva beba u pitanju, pa je sve nepoznanica.

Da li ste se odlučili za ime bebe?

Za ime bebe imamo nekoliko prijedloga, ali to ćemo odlučiti kad bebu vidimo, ali će sigurno biti neko upečatljivo.

Vaš suprug da li nestrpljiv u iščekivanju poroda?

Suprug Haris je jako sretan i nekad čak mislim da je nervozniji od mene. Već smo pripremili torbe za porodilište, za mene i za bebu, da je sve spremno kad dođe taj veliki momenat. Svi naši bližnji su jako sretni i jedva čekaju taj tren. Haris je, naravno, mimo naših roditelja, sestara, brata, zeta, sestrica, strine, naših najbližih prijatelja, moja najveća podrška i neko bez koga ja ne bih mogla kao supruga, a uskoro i majka. Ovim putem želim svima njima da se zahvalim što su tu i što će biti tu kad sva magija dođe.

Da li imate neku poruku za ostale trudnice?

Poruka za sve trudnice, što često i sebi govorim, da ne trebaju slušati žene koje samo govore da nećete imati više vremena za sebe, za muža, za kuću, da slušaju loša iskustva, jer sam ja na početku to slušala i bila sam jako zabrinuta. Treba slušati žene koje su pozitivne, koje će svojom pričom olakšati sav taj period koji slijedi, jer svi mi težimo da imamo nešto svoje, što niko ne može kupiti novcem, a to je dijete koja je pola majke i pola svog oca. Svaka žena treba da sebi bude broj jedan, jer koliko god da imamo izazova, mi to možemo sve izvesti uz podršku muža i porodice. Žene smo. Možemo sve!

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave