8 načina za uvođenje proteina u prehranu vašeg djeteta

Uravnotežena ishrana svakako je jedan od preduslova zdravog razvoja vašeg djeteta. Međutim, djeca nerjetko postaju probirljiva kada je upitanju ishrana. Najčešće odbijaju da jedu povrće i meso. Da bi uravotežili ishranu vaše djece potrebno je da se  poslužite nekim od ovih zabavnih i jednostavnih za pripremu hrane kako biste bili sigurni da će vaše dijete imati sve potrebne protrinr.

Da li znate koje su potrebe djece za proteinima?

Možete se malo opustiti. Od 1 do 3 godine dnevno treba samo oko 13 grama (g) proteina, dok je od 4 do 5 godina potrebno oko 19 g. Da stvari budemo jasnije jedno jaje ima oko 7 g proteina, šoljica mlijeka oko 8 g, pola šoljice jogurta oko 5 g, a kašika maslaca od kikirikija ima oko 4 g. Tipično posluživanje proteina za malu djecu je pola jajeta, pola šoljice mlijeka, jedna trećina šoljice jogurta ili jedna kašika maslaca od kikirikija; pa ako tokom dana razdvojite četiri ili pet malih obroka proteina, lako ćete ispuniti tu proteinsku kvotu.

Gdje se nalaze izvori proteina?

Mlijeko je dobar izvor proteina, ali nisu sva djeca obožavatelji. Dakle, budite kreativni i prerušite mlijeko miješajući ga s drugom hranom. Namočite integralni hljeb u mlijeku i tučeno jaje, a zatim ga pržite u malo putera da se napravi francuski tost. Povežite mu smoothie za lagan doručak; zasladiti napitak, dodajte malo svježeg voća (smrznute banane odlično djeluju i daju dodatni podsticaj hranjivosti) i kašiku domaćeg džema.

Puding djeca vole. Ali puding možete poslužiti i s domaćim  mlijekom. Napravite ga kući. Još jedna jednostavna opcija: Napravite juhu od paradajza s mlijekom i poslužite je s krekerima od cijelih zrna. Američka akademija za pedijatriju (AAP) preporučuje punomasno mlijeko za djecu od 1 do 2 godine, a dok se starija djeca mogu prebaciti na 2 posto ili jedan posto, neka nedavna istraživanja pokazuju da bi punomasno mlijeko moglo biti najzdravija vrsta za sve uzraste.

Upoznajte svoje dijete s jogurtom tako što ćete napraviti slatki i raznobojni parfe. Slojeviti grčki jogurt (koji sadrži dvostruko više proteina od običnog jogurta) s izrezanim svježim voćem u parfa tanjuru i nadopunite ga omiljenim hrskavim žitaricama vašeg mališana. Možete poslužiti i ogurt od vanilije ili drugi jogurt s voćnim okusom s malo šećera s narezanim jabukama, kruškama, breskvama ili šljivama. Ako vaši mališani vole pečeni krompir, koristite obični grčki jogurt i ribani sir kao preljev. Jogurt možete koristiti i umjesto mlijeka kad pravite tijesto za palačinke – kao i u bilo kojem receptu u koji ide pavlaku.

Budite maštoviti kada pipremate obroke

Djeca vole sve vrste oblika – zato sir i meso predstavite na različite načine. Nadoknadite kockice sira i voća na šoljicama za kebab prilagođenim djeci, a vaše dijete može tražiti još. Narežite sir, dječije mesne okruglice i pržene pileće prsa na četvrtine, a sir i meso narežite na male zalogajčiće za malu djecu da bi mogli lakše jesti.

Igrajte igru imena

Ako svom jelu date slatko ime, možda će ga vaša dijete prije i pojesti. Ako mu se ne sviđaju jaja, pokušajte da napravite zanimljive oblike. Npr. Prepecite hljeb, pa nakon toga izdubite rupicu u koje će te ispeći jaje. Potom je okrenite dok jaje ne završi sa pečenjem i hljeb bude zlatnožut.

Kikiriki maslac je dobar izvor bjelančevina. Upoznajte svog mališana sa drugim maslacem orašastih plodova. Maslac od orašastih plodova dobar je i na kriške jabuke i kruške ili sirovog povrća. Ako vaše dijete ima alergiju na kikiriki, pitajte svog pedijatra može li jesti druge vrste orašastih plodova ili sjemenki.

Riba i plodovi mora

Riba se preporučuje da se jedne barem jednom sedmično. Vrlo je važno da se djeca naviknu da jedu ribu i plodove mora. Ako djeca odbija da jedu ribu napravite riblje prstiće tako da malene komade ribe premažete mješavinom krušnih mrvica, malo naribanog parmezana i soli i papra. Premažite maslinovim uljem i pecite najmanje 10 minuta.  Tunjevina je riba koju djeca jako vole jesti. Od tunjevine možete napraviti I paštetu u kojuće te pomješati povrće. Možete paštetu ponuditi djeci za užinu.

Pažljivo birajte ugljikohidrate

Čak i ako vaš mališani odbije mesne okruglice od mesa, sami špageti od pune pšenice odličan su izvor proteina . Djeca jako vole tjesteninu, zato birajte onu od pune pšenice. Prilikom priprme tjesteninu možete pomješati sa sirom ili dodajte brokoli ili grašak za glavno  jelo, ili pojačajte sadržaj proteina u tjestenini praveći tjesteninu sa ribom ili plodovima mora. Napravite  rižoto s smeđom rižom (jedna trećina šoljice kuhane smeđe riže dovoljna je količina za  mališana i sadrži skoro 2 g proteina) ili sutlijaš s smeđom rižom.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave