7 mitova o neplodnosti

 

Donosimo sedam najvećih mitova o neplodnosti u koje bi svi parovi koji ne mogu prirodnim putem da dobiju dijete trebalo odmah da prestanu da vjeruju.

Skoro šest miliona djeceu svijet u rođeno je nakon postupaka vantjelesne oplodnje. Uz optimalno liječenje, dostupnost i pravovremen početak liječenja, i do 80% osoba koje zbog neplodnosti ne bi imale djecu, danas mogu da postanu roditelji.

Mit: Većini žena je lako zatrudniti.

Istina: Jedan od deset parova ima problem sa neplodnosti

Mit: Muškarci nemaju problema sa neplodnosti.

Istina: U 35 % slučajeva nemogućnosti začeća „kriv“ je muškarac.

Mit: Neplodnost može biti na psihičkoj bazi.

Istina: Neplodnost je bolest ili stanje reproduktivnog sistema i nema nikakve veze sa psihologijom.

Mit: Parovi koji marljivo „rade“ na začeću, s vremenom će sigurno dobiti bebu.

Istina: Važno je imati na umu kako je neplodnost medicinska bolest i kako taj problem nekada može biti neizlječiv bez obzira koliko marljivo par „radi“ na rješavanju istog.

Mit: Ukoliko par posvoji dijete, žena će zatrudnjeti.

Istina: Ovo ne samo da je psihički jako bolan proces, već je i neistinit. Samo 5% parova koji posvoje dijete, nakon nekog vremena dobije i biološko dijete. Ovaj procenat je isti i kod parova koji ne posvoje, a koji nisu podvrgnuti tretmanu protiv neplodnosti.

Mit: Muževi napuštaju svoje neplodne supruge.

Istina: Opet ponavljamo da je neplodnost stanje reproduktivnog sistema, koje može biti nefunkcionalno kod oba partnera jednako. Iako oba partnera proces tretmana protiv neplodnosti nalaze rigoroznim, stresnim, a da ne spominjemo i jako skupim, oni kroz to prolaze zajedno. Mnogi od njih pronalaze nove i dublje načine povezanosti i otkriju da je njihov brak postao još čvršći.

Mit: Neplodni parovi nikada neće biti sretni i ispunjeni

Istina: Ne biti u mogućnosti imati toliko željeno dijete kod većine parova izaziva osjećaj tuge, očaja i ljutnje. Iako je normalno za većinu parova da osjećaju ove jake emocije, velika većina postepeno prevaziđe ovu krizu. Neki parovi se odluče na posvajanje, a neki „nastave dalje“ tako što se odreknu sna o odgajanju djeteta. Jednostavno shvate da postoji život i poslije neplodnosti, te pronađu druge načine i zanimacije koje ih ispunjuju i usrećuju.

roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave