7 lažnih znakova pobačaja

Ovi simptomi ne moraju nužno značiti pobačaj.

Rane faze trudnoće mogu biti pune anksioznosti, pogotovo ako ste zabrinuti ili ste već prošli pobačaj. Često postoje simptomi koji zabrinu mnoge mame. Iako neke od ovih simptoma treba nadgledati za svaki slučaj, drugi su sasvim normalni i nema razloga za brigu. Da biste se riješili stresa pogledajte koji su to simptomi.

  1. Nizak nivo hCG-a u krvi

U ranoj trudnoći doktori testiraju nivo hormona hCG, prvih nekoliko dana da vide da li rastu. Uobičajeno bi se hCG trebao uduplati svako dva do tri dana u prvom dijelu tromjesečja.

Jedan test ne govori nam ništa. Ako su vam rekli da vam je hCG nivo nizak na prvom testu, nemojte paničiti. Vjerovatno znači da ste na početku trudnoće. Bitno je kako se taj broj povećava u toku trudnoće. Razloga ima za brigu tek ako nivo hCG ne raste ili opada.

  1. Krvarenje

Normalno je zabrinuti se zbog krvarenja u trudnoći. Ako krvarite trebali biste kontaktirati svog doktora. Iako to može biti znak pobačaja, postoji mnogo situacija u kojim je krvarenje sasvim normalno.

Krvotok u cerviksu se u toku trudnoće znatno povećava, zbog toga krvarenje ne mora biti opasno poslije odnosa ili nakon ginekološkog pregleda. Cervikalna ektopija može također biti uzrok ili ako se posteljica zalijepi za matericu. To je sasvim normalno. U takvim slučajevima krvarenje nije opasno, samo se treba nadgledati.

  1. Grčevi

Kao i krvarenje, grčevi se mogu pojaviti u trudnoći i često nisu razlog za brigu. U ranoj fazi trudnoće grčevi se mogu pojaviti zbog toga što se posteljica spaja s matericom, često su kratki i nisu toliko bolni.

Ako uz grčeve imate i krvarenje trebate odmah posjetiti doktora, kao i ako imate veoma jake bolove od grčeva.

  1. Simptomi koji nestaju

Sasvim je normalno da neki simptomi nestanu. Gubitak osjetljivosti grudi, promjene raspoloženja nadutosti i želje za hranom nisu nužno znak za brigu, pogotovo ako dolazi kraj 12. sedmici trudnoće.

  1. Nema jutranje mučnine

Ako su vam rekli da je jutarnja mučnina znak zdrave trudnoće, vjerovatno ćete se brinuti ako je vi nemate. Skoro trećina žena ne osjeti taj simptom. Od žena koje imaju simptome, većinom nestanu oko 14. sedmice.

  1. Nejasan ultrazvuk

Sasvim je normalno da ćete se prepasti ako rani ultrazvuk ne pokazuje jasnu sliku ili ono što je doktor očekivao da vidi. U nekim slučajevima nema otkucaja srca ili se nešto ne poklapa s očekivanim procesom.

U mnogim slučajevima termin je pogrešan i beba nije ni blizu onog što se očekivalo. Iako je teško da se suzdržite i ponovite test kasnije, budite strpljivi i nemojte brinuti. Na kraju bi samo trebalo biti ponovno računanje termina.

  1. Prijeteći pobačaj

Iako zvuči strašno, prijeteći pobačaj nije isto što i pobačaj. Ovaj pojam koristi se kad postoji određeni nivo krvarenja ali je cerviks zatvoren, i ultrazvuk pokazuje otkucaje bebinog srca.

Prijeteći pobačaj dešava se prije 20. sedmice u 20% trudnoća.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave