6 mitova o alergijama kod dojenčadi i djece

Svaki osip kod djeteta je posljedica alergije… Mit ili istina?

To je samo jedna od čestih zabluda koje kruže među ljudima, a obično nisu istinite. Pitanja i nedoumice se javljaju naročito kod roditelja u vrijeme odrastanja djece, a također i u trudnoći. U nastavku specijalistkinja pedijatrije, alergologinja Anja Koren Jeverica, dr. med., predstavlja i rješava šest čestih mitova o alergijama kod dojenčadi i djece.

Mit: Dijeta tokom trudnoće i dojenja smanjit će mogućnost razvoja alergije na hranu

Taj mit nije tačan! Trenutno nemamo nikakvih dokaza da bi to moglo biti istinito, zato se tokom trudnoće i dojenja u preventivne svrhe ne preporučuju dijete bez alergena poput jaja, mlijeka i kikirikija. Trudnice bi trebale jesti što raznovrsniju i zdraviju hranu, a dojiljama se savjetuje dijeta samo kada se dokaže da je dijete alergično.

Mit: Svaki osip je posljedica alergije 

Taj mit nije tačan! Kod osipa je najčešće prisutna infekcija, odnosno zarazna bolest ili je riječ o nekoj drugoj vrsti osipa po koži koji obično nisu povezani s alergijom na hranu ili bilo koju drugu supstancu.

Mit: Svaka probavna tegoba je alergija na hranu

Taj mit nije tačan! Probavne tegobe poput zatvora, kolika i bljuckanja ima čak 80% dojenčadi. Većinom to nije alergija na hranu, međutim, nekim bebama kod tih tegoba pomaže dijeta bez mliječnih bjelančevina, odnosno konzumacija tzv. hipoalergenih mliječnih formula ili hidrolizata, a najbolji su ekstenzivni hidrolizati.

Mit: Dijeta će izliječiti atopijski dermatitis

Taj mit nije tačan! Drugi faktori su češći uzročnici atopijskog dermatitisa od hrane, poput infekcija, suhog zraka, znojenja i psihičkog stresa. Većina djece s atopijskim dermatitisom, pogotovo kod blagih oblika, uopće nema alergiju na hranu pa dijeta neće imati veći efekat.

Mit: Dijete s alergijom na kikiriki može jesti orašasto voće koje raste na drveću

Taj mit je tačan! To su dva različita alergena. Kikiriki je mahunarka i raste ispod zemlje, a orašasti plodovi rastu na drveću. Primjeri orašastih plodova (koji rastu na drveću): lješnjaci, bademi, orasi, indijski orasi, brazilski orasi, pistacija, makadamija i američki orasi ili pekani.

Mit: Dijete s alergijom na kravlje mlijeko može konzumirati kozje ili ovčije mlijeko i mlijeko bez laktoze

Taj mit nije tačan! Čak 90% djece koja su alergična na kravlje mlijeko također će imati reakciju na kozje ili ovčije mlijeko. Drugim riječima: dijete koje bez poteškoća uzima kozje mlijeko najvjerovatnije nije alergično na kravlje mlijeko. Mlijeko bez laktoze također nije prikladno kod alergija na bjelančevine kravljeg mlijeka. Dakle, ako dijete bez problema konzumira mliječne proizvode bez laktoze, sigurno nije alergično na mlijeko.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave