6 dana nakon ovulacije – treba li očekivati simptome trudnoće?

Ako ste pokušavali začeti, sigurno želite uraditi test za trudnoću što prije.

Čekanje dobrih vijesti može biti nepodnošljivo i činiti vas anksioznima. Test za trudnoću nakon nekoliko zakašnjelih menstruacija može vam dati precizne rezultate, ali ako ne možete čekati uvijek možete potražiti znakove trudnoće koji se mogu javiti čak do 6 dana nakon ovulacije. 

Je li 6 dana nakon ovulacije prerano za test za trudnoću?

Ako mislite da ste u drugom stanju i želite uraditi test samo 6 dana nakon ovulacije, onda možete. Međutim, velika je vjerovatnoća da će rezultati biti negativni u toj fazi, čak i ako jeste trudni. To je zbog niskog nivoa hCG hormona u tijelu. Trebate pričekati bar 7-8 dana da bi test mogao pokazati rezultate. Idealno je pričekati 10-12 dana nakon ovulacije. 

Koji su znakovi trudnoće u prvih 6 dana?

Zakašnjela menstruacija je među prvim znakovima, međutim neke žene mogu osjetiti neke promjene zbog trudnoće u samo 6 dana nakon ovulacije. 

Bol i osjetljivost grudi

Hormonalne promjene u ovom periodu mogu učiniti vaše grudi osjetljivima ili bolnima na dodir. Međutim, važno je spomenuti da se bolne i osjetljive grudi mogu osjetiti i prije menstruacije, zbog čega ovaj simptom zasebno ne može biti simptom trudnoće. 

Krvarenje i grčevi

U procesu implantacije jajeta, određeni krvni sudovi se poremete na mjestu gdje se jaje implementira. To bi moglo dovesti do blagog krvarenja ili grčenja. Ipak, poznato je i da se implantacija dešava između 6 i 12 dana nakon ovulacije, zbog čega je simptom grčenja i krvarenja prije 6 dana rijetko simptom trudnoće. 

Vrtoglavica i glavobolja 

Neke žene osjete vrtoglavicu, glavobolju i mučninu u prvih 6 dana, međutim razlog nije poznat. Obično se povezuje s promjenom hormonalnog nivoa u tijelu, ali ovi se simptomi povezuju i s PMS-om. 

Iznemoglost 

Možda se osjećate umorno ili iscrpljeno i vjerovatno se pitate zašto. To bi moglo biti zbog promjene nivoa hormona. Povećana količina nivoa progesterona u tijelu dovodi do takvih simptoma. 

Ako pokušavate da zatrudnite sigurno se pitate šta se dešava u vašem tijelu i tražite znakove trudnoće. Ali nema potrebe a brigom čak i ako ne primijetite niti jedan simptom trudnoće u prvih 6 dana nakon ovulacije. U ovoj fazi je prerano išta osjetiti. Međutim, neke žene mogu osjetiti simptome koji se povezuju s trudnoćom poput iscrpljenosti, osjetljivosti grudi, mučnine, itd. Ti bi simptomi mogli biti povezani s ovulacijom. Ove simptome možete osjetiti prije menstruacije. Ako uradite test za trudnoću kod kuće i pokaže pozitivne rezultate, posjetite doktora i uradite test iz krvi da potvrdite. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave