5 znakova da vaše dijete ima alergije

Pitate se ima li vaše dijete alergije? Evo uobičajenih znakova alergije kod djece.

 

Historija alergija u porodici

Šta to znači: Zajedno s bojama očiju i karakternim crtama, roditelji mogu svoju sklonost prenijeti i kad je riječ o alergijama. Zapravo, porodična historija jedan je od najvećih prediktora alergija kod djece, a alergična djeca često dolaze od roditelja alergičara. Genetska poveznica neće garantovati da se određena alergija prenosi, iako se slične alergije obično javljaju u porodicama.

Šta učiniti: Obavijestite doktora vašeg djeteta o vašoj porodičnoj historiji i pripazite na simptome, poput kašljanja, povraćanja nakon jela ili svrbeža u nosu i suznih očiju.

Curenje nosa i svrbež očiju

Šta to znači: Iako i prehlada i alergija djetetu mogu izazvati curenje iz nosa, ako ga prate svrbež očiju ili grla, a dijete nema temperaturu ili druge znakove bolesti, onda su to vjerovatno sezonske alergije a ne prehlada.

Šta učiniti: Ako je vaše dijete starije od 2 godine, možete mu pokušati dati nesedativni antihistaminik kako biste provjerili smiruju li se simptomi. Ipak, imajte na umu da se sezonske alergije obično ne razvijaju dok dijete ne navrši 6. Uvijek trebate razgovarati s doktorom svog djeteta prije davanja lijekova.

Suh, ljuskav osip

Šta to znači: Ekcem, koji se obično pojavljuje tokom djetetove prve godine, može biti izazvan određenom hranom u prehrani vaše bebe, ali poznato je i kao nasljedno stanje. Dobra vijest je da će 80 posto djece koja imaju ekcem to prerasti. Škakljivi dio: možda napravi mjesta za drugu vrstu alergije. Ovu evoluciju od jedne alergije do druge nazivamo “alergijskim maršem”.

Šta učiniti: Svakodnevno kupanje, a zatim korištenje hidratantne kreme štiti kožnu barijeru. Ako se ekcem nastavi ili pogorša, zakažite sastanak s doktorom vašeg djeteta.

Tvrdoglavi kašalj (koji se javlja kada se vaše dijete smije, plače, trči uokolo ili postane nervozno)

Šta to znači: Ako kašalj traje sedmicama ili mjesecima i prate ga drugi simptomi slični prehladi – svrbež, suzne oči, začepljen nos, curenje iz nosa – to može biti znak astme koju izazivaju prašina, polen, zagađenje ili kućni ljubimci.

 

Šta učiniti: Prva stvar je praćenje – zabilježiti kada se kašalj pojavi i šta se čini da ga pokreće. Da li se kašalj javlja u isto doba dana ili doba godine? Također je važno osigurati da nije prehlada ili virus i da vanjski faktori – poput uobičajenih bakterija u vrtićima ili peći na drva kod kuće – nisu krivi. Kad se sve te mogućnosti eliminiraju i napravi se odgovarajuća anamneza, doktor će vam propisati način djelovanja.

Povraćanje i bolovi u stomaku nedugo nakon jela

Šta to znači: Kada dijete ima alergiju na hranu, ne odgađaju se znakovi – simptomi poput povraćanja, respiratornih i kožnih reakcija, a rjeđe proljeva i osipa, pojavljuju se brzo, obično u roku od nekoliko minuta do pola sata, i ne više od dva sata nakon jela. Uobičajena hrana koja pravi probleme kod dojenčadi su mlijeko, jaja, orašasti plodovi, sezam i soja, dok se alergije na pšenicu i školjke obično javljaju kod starije djece i odraslih.

Šta učiniti: Roditelji bi se trebali odmah posavjetovati s djetetovim doktorom u slučaju simptoma poput povraćanja i respiratornih problema. Ako vaše dijete otežano diše, odmah trebate nazvati hitnu pomoć. Za ostale simptome, preporučuje se roditeljima da vode dnevnik prehrane, prate reakcije i pokušaju eliminisati sumnjivu hranu kako bi vidjeli da li reakcija i dalje postoji.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave