5 znakova da će vaše dijete biti neovisno

Mnogi roditelji poznaju riječi „Mogu sam/sama“, ali za neku djecu to nije samo faza već životni stil. U današnjem društvu neovisnost je od velike važnosti i uz dobru praksu može dovesti do uspjeha u kasnijem životu. Postoji nekoliko ranijih znakova da će dijete biti neovisno pa pokušajte da ih zapazite.

Postoje mnoge stvari zbog kojih dijete mora biti ovisno o vama, na primjer mijenjanje pelena, ali ako primijetite da vaše dijete počne da vas odguruje i tvrdi da nešto može samo uraditi, nemojte ih ispravljati već im dajte podršku. Dajte im neke zadatke koje mogu sami uraditi, na primjer pospremiti krevet, ubaciti proizvode u korpu dok ste u prodavnici i slično.

Evo nekih od tih znakova.

  1. Radije bi nešto uradili sami nego da im vi pokažete kako se to radi

Neka djeca ne vole da im govorite šta trebaju uraditi jer je to njihov osjećaj neovisnosti. Manjoj djeci možete zadati zadatke da pokupe igračke, pospreme krevet ili pomognu oko kućnog ljubimca – to će dodatno podržati njihov neovisni duh.

  1. Postavljaju pitanja i istražuju po kući

Ako roditelji daju djetetu podršku ono će se dalje ohrabriti da pita pitanja i istražuje, zbog čega će kasnije biti neovisniji. Neka istraživanja pokazala su da je postavljanje pitanja od velike važnosti za njihov razvoj i uklapanje u svijet.

  1. Neustrašivi su

Neka djeca su neustrašiva i vole rizikovati. Takve osobnosti često ostanu u njima i u kasnijoj dobi. Iako može izgledati zastrašujuće to je pozitivna karakteristika.

  1. Vole sami da nešto rade

Dosta djece voli da se sami igraju od malih nogu, dok su druga ovisna o društvu. Ako se vaše dijete već nego vrijeme igra samo, samo se hrani i čini se u dugoj fazi „Ja to mogu sam/sama“, vjerovatno su na putu da postanu neovisni.

  1. Rijetko im je dosadno

Neovisna djeca uvijek smisle neke igre kojih se mogu sami igrati. Ako primijetite da im nije često dosadno, vjerovatno imate neovisno dijete.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave