5 savjeta za uspješnu kupovinu prvih cipelica

Prve cipelice za bebu treba da budu mekane i elastične, ali ne previše mekane. Materijal treba da bude od prirodnih sastava i kojima noga ‘diše’. Cipela ne smije da steže stopalo, ali i da su naprijed dovoljno široke da prsti nisu savijeni, niti stisnuti i da mališan može normalno da se kreće.

Ukoliko cipele nisu odgovarajuće i ne pružaju odgovarajuću potporu, može doći do trajnog deformiteta stopala, urastanja nokta – koje može biti izuzetno opasno,  znojenja – koje može da dovede do iritacije stopala.

U nastavku vam donosimo pet savjeta za pravilnu kupovinu dječijih prvih cipelica:

  1. Odaberite odgovarajući materijal od kog su napravljene cipelice, prirodna koža ili platno koje se može prati u veš mašini, najbolji su izbor.
  2. Treba voditi računa i o materijalu od kojeg je napravljen đon. Najbolji su polutvrdi đonovi, i naravno neklizajući, kako dijete ne bi palo.
  3. Za prve cipele najbolje je odabrati one sa vezicama, koje dijete neće moći samostalno da skine.
  4. Veoma je važno da su cipele odgovarajuće veličine, kako bi se mališan dobro osjećao u njima. Oko 0,6 cm mogu da budu veće, a da mu ne budu prevelike, ali i da ne morate svaki mjesec da kupujete nove.
  5. Ukoliko primijetite da se vaše dijete potpuno različito ponaša kada obuje cipele i kada je bez njih, vjerovatno mu nešto ne odgovara. Svakako mu treba dati malo vremena da se navikne, ali ako i nakon dan-dva plače kada treba da ih obuje, bolje mu kupiti nove.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave