5 savjeta za dovođenje novorođenčeta kući iz bolnice

Nesumnjivo ćete iskusiti oluju emocija dok se pripremate da napustite bolnicu.

Moćna mama iz ove priče je iskusila blaženstvo da donese kući novorođenče čak 8 puta. Ona ima 5 savjeta koji će vam pomoći da najlakše pređete put iz bolnice u svoj dom.

Dok novopečeni roditelji uživaju u sreći što njihova sreća prvi put ide svojoj kući, mnogi se već u bolnici zabrinu kako će se brinuti o novorođenčetu kada napuste bolnicu.

Naša moćna mama je iskusila to blaženstvo ili možda možemo reći i čistu ludost da donese kući novorođenče 8 puta.

Donošenje bebe iz bolnice kući je veliki događaj. Da bi ovo bebino prvo putovanje bilo što više bez stresa, imajte slijedeće na umu:

Savjet # 1: Napuštanje bolnice

Zapakujte udobnu i sezonski prikladnu odjeću za vas i bebu u bolničku torbu. Pošto ste upravo rodili, izaberite nešto prostrano i ne ograničavajuće, tako da vam bude udobno jer se nećete vratiti na svoj oblik prije trudnoće najmanje nekoliko sedmica. Za bebu, pazite da je ne pregrijete sa previše slojeva, osim ako je zima i hladnoća, u tom slučaju trebat će vam odijelo za snijeg, kapa da održava toplinu bebine glave i dodatna dekica.

Ako vas sestre ili ljekari ne upute sami, svakako pitajte kada bi prvi pregled djeteta trebao biti zakazan prije nego što napustite bolnicu. Uzmite si vremena kada pođete i nemojte se požurivati prije nego što pronađete odgovorite na sva vaša pitanja, posebno ako je to vaše prvo novorođenče. Većina bolnica i pedijatrijskih ustanova ima SOS telefone za nove roditelje da nazovu 24/7 sa pitanjima i brigama o dojenju, kupanju, njegi pupčane vrpce i bilo čemu što treba da znate.

Savjet #2: Bebina prva vožnja autom

Najvažnija stavka za putovanje kući (pored vašeg novog paketa radosti) je

odgovarajuće sigurnosno sjedište za djecu ili auto sjedalo. Svaka država zahtjeva od roditelja da je imaju prije nego što napuste bolnicu, jer je to jedan od najboljih načina da zaštitite bebu.

Čak i za kratko putovanje, nikada nije sigurno da neko od vas drži bebu u rukama dok drugi vozi. Beba može biti izbačena iz vaših ruku i bačena na kontrolnu tablu brzim kočenjem. Vježbajte postavljanje autosjedalice prije nego se vaša beba čak i rodi. Neke od autosjedalica mogu biti jako „lukave“, a zadnje što želite je da se zabavljate sa sjedalom za automobil dok držite novorođenče na bolničkom parkiralištu!

Postoje dvije vrste sjedišta za bebe: sjedišta za bebe (koja su okrenuta naprijed, i udobna su za većinu djece) i kabriolet sjedišta (koja moraju da budu okrenuta leđima dok beba ne napuni 2 godine) koja mogu da prime i stariju djecu. Preporučujem vam da kupite sjedalicu sa podrškom za glavu da biste pričvrstili nježnu malu glavu novorođenčeta tako da se bebina glava ne može pomicati. Imajte na umu da većina bolnica zahtjeva da donesete svoju auto sjedalicu i u bolnicu tako da osoblje može biti sigurno da je beba sigurna u automobilu.

Savjet # 3: Da li je sve spremno kod kuće za vaš dolazak

Jedna od najvrjednijih lekcija koju sam naučila od mojih prijatelja „novih mama“ bila je da imam sve neophodne stvari i za bebu i za sebe pripremljenu prije odlaska u bolnicu. U našoj dječijoj sobi uvijek sam prije polaska izabrala dio sobe koji će u prvih par sedmica pripadati samo meni i bebi. Tu bi nas dočekao krevetić za bebu i improvizovani krevet za mene. Bio je to kutak sa osnovnim potrepštinama koje mi trebaju kada dođem kući:

Pelene (ne podcjenjujte koliko puno pelena će vam trebati za novorođenče tokom prvih nekoliko sedmica)·         Mali peškiri ili pamučne pelene·         Pokrivači·         Puno pidžamica za bebe ali i za vas·         Boce i mlijeko za bebe (za svaki slučaj)·         Ako dojite, jastučići za dojke i mast za bradavice·         Materijal za održavanje pupka ·         Vaše omiljene grickalice (gladni ćete biti nonstop)·         Ostale udobne stvari kao što su udoban ogrtač, časopisi i knjige (u slučaju da zaista možete izdvojiti vrijeme za čitanje!)·         Jastuk za sjedenje tokom prve postpartumske sedmice·         Kamera ili pametni telefon, sa punjačem, za snimanje prvih dana kod kuće

Ako je sve spremno prije vašeg povratka kući s novom bebom, možete stići kući i zapravo sjesti i opustiti se bez žurbe da biste pronašli ove osnovne stvari.

 

Savjet # 4: Trenutak sa partnerom

Nesumnjivo ćete iskusiti oluju emocija dok se pripremate za napuštanje bolnice i započnete put brige za svoju novu bebu bez bolničkog osoblja koje će vas pratiti na svakom koraku. Pokušajte da izvučete malo vremena za vas i vašeg partnera prije nego što shvatite da više niste sami, nego ste sada potpuna porodica. Podijelite svoje uzbuđenje, brige i bilo koje druge emocije ili misli tako da se vaš životni drug osjeća kao važan dio ovog novog početka za vas.

Potrebno je vrijeme da se osjećate prijatno i naviknete na razna plakanja vaše bebe. Hranjenje, posebno za dojilje, takođe može biti izvor anksioznosti zato se nemojte brinuti ako se u početku osjećate neugodno i nesigurno kada se prvi put vratite kući. Bebe mogu da osjete kada je neko oko njih napet ili nervozan, pa pokušajte da se opustite i dajte sebi vremena kako biste upoznali ovu novu malu osobu. Proučavaj njen vrat, njene obrve, oči i njene bucmaste obraze. Upoznajte novi miris bebe. Oslonite se na svog supružnika, svoju porodicu, prijatelje, ako vam mogu pomoći, i zapamtite da je vaša tjeskoba potpuno normalna. Prije nego što to saznate, sa svojom ulogom nove mame ćete biti sigurni i pouzdani.

Savjet 5: Upoznajte novu bebu sa prijateljima i porodicom

Nova beba izaziva uzbunu, a prijatelji, članovi porodice, komšije i saradnici će se boriti za vrijeme da dođu i upoznaju vaše malo čudo. Iako je ovo savršeno divno i za očekivati, mudro je unaprijed postaviti neka osnovna pravila, posebno ako ste iscrpljeni nakon što ste imali carski rez ili dug i težak porod.

Ne budite sramežljivi u početku ograničavanja broja gostiju. Kasnije će vam biti drago ako odvojite malo vremena da se odmorite i da se opustite sa svojom novom bebom. Zamolite svakoga ko je bolestan da sačeka sa posjetom dok ne ozdrave i ne budu zarazni. Ne treba oklijevati da zamolite posjetioce da operu ruke prije nego što drže bebu, jer imunološki sistem novorođenčeta nije u potpunosti razvijen.

I ne zaboravite (ukoliko imate ljubimca) svoje pseto ili mače, posebno ako je ovo vaša prva beba. Morate da bebu upoznate i sa njima. Vaš partner može donijeti kući bebinu deku iz bolnice kako bi se vaš ljubimac naviknuo na bebin miris. Nikada ne ostavljajte bebu bez nadzora sa svojim ljubimcima dok se ne naviknu na novu rutinu sa bebom.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave