5 razloga zašto je voće super užina za djecu 

Voće je jedno od najbitnijih dijelova ishrane kod djece. Ne sadrži mnogo masti i kalorija, ali ima ključne nutritivne sastojke koji djeci trebaju da bi se mogla razvijati.

Ne sadrži puno masti niti kalorija

Voće štiti djecu od određenih bolesti. Unos dovoljno voća jedan je način da smanjite unos kalorija kod djece, što može spriječiti nezdrav dobitak višaka kilograma. Zamjena visoko kaloričnih i masnih užina voćem odličan je način da sačuvate zdravlje djeteta. 

Vlakna

Svježe voće je bogat izvor vlakana. Vlakna održavaju zdravlje probavnog sistema kod djece i smanjuje se pojava konstipacije. Ako dijete dobiva dovoljno vlakana, također se smanjuje rizik od srčanih bolesti, tip 3 dijabetesa i pretilosti.

Vitamini i minerali 

Voće sadrži mnoštvo ključnih vitamina i minerala koji podržavaju razvoj djeteta i njegovo zdravlje. Dosta voća znači da će dijete dobiti kalija, što će održati normalan pritisak krvi. Voće također pruža C vitamin, nutrijent koji poboljšava dječji imuni sistem i sprječava infekciju. Također pruža i A vitamin za zdravlje očiju i folnu kiselinu. 

Zdravstvene prednosti

Vitamini i minerali u voću održavaju zdravlje bubrega, što smanjuje rizik od kamenca u bubregu, te održavaju i gradi koštanu masu. Ishrana bogata voćem može smanjiti rizik od pojave kasnijih bolesti poput nekih vrsta karcinoma. Može smanjiti i rizik od karcinoma pluća, prema istraživanjima s Harvard škole za javno zdravstvo. 

Poboljšava akademski performans 

Zdrava i dobro izbalansirana ishrana pomaže zdravijem razvoju mozga, a dovoljno voća može poboljšati djetetovo učenje u školi. Neka istraživanja pokazala su da djeca koja stalno jedu voće i povrće dobivaju bolje ocjene. Zdrava ishrana koja uključuje voće također može poboljšati djetetovu koncentraciju u razredu, zbog čega može lakše upijati nove informacije, kao i zadržati ono što je naučilo.

Za svaku priliku tu su Nutrino pirei koji se pakuju u mekanu pauč ambalažu koje je praktična za nošenje i konzumaciju van kuće. Nutrino  pirei predstavljaju zdravu voćnu užinu i dolaze u raznovrsnim voćnim kombinacijama sa voćem, voće sa žitaricama, voće sa keksom i mliječna kombinacija sa sirom ili pavlakom.

Zapamtite: Nutrino pirei u mekanom pauč pakovanju su ukusna i zdrava užina za najmlađe, idealna za ponijeti.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave