5 načina za poboljšanje kognitivnih sposobnosti vašeg djeteta

Postoji mnogo sitnica i aktivnosti koje mogu pomoći vašem djetetu u razvoju kognitivnih sposobnosti, a ovo su neke od njih.

1.Zamolite dijete da imenuje boje i oblike

Ovo ste vjerovatno počeli kada je vaše dijete imalo otprilike 1-2 godine, ili malo više. Nesvjesno podučavate svoje dijete o svim različitim bojama i oblicima.

Svjetski stručnjaci smatraju da bi bilo dobro razviti kognitivne sposobnosti jednogodišnjaka ako se od njih traži da sami prepoznaju boje i oblike. Čak štaviše, dobra je ideja da oni sami pokušaju da vam ih pokazuju. To ukazuje na činjenicu da oni sami počinju prepoznavati poznate stvari.

2.Umjetnost i rukotvorine

Ne samo da vaše dijete učestvuje u izradi rukotvorina, koje utiču na razvoj njegove kreativnosti, već djeluje i na kognitivni razvoj. Preporučuje se kao dobra ideja staviti kutiju napunjenu potrepštinama za umjetnost i zanat, poput boja za prste, bojice, papir, čak i tijesto za igru ​​ili kredu u boji, i pustiti ih da odluče šta će raditi. Na taj način započinju kreativnu potragu i u potpunosti su zaduženi za ono šta tačno žele učiniti u smislu donošenja umjetničkih odluka.

3.Ponudite im raznovrsne igre

Kako vaše dijete raste, važno je da ga zabavite igranjem različitih igara i aktivnostima koje će mu pomoći stimulisati um na razne načine. Bilo bi dobroda vaše dijete sudjeluje u društvenim igrama, zagonetkama i igrama tipa sakrij i traži. Kada igraju ovakve igre, to im pomaže u samoinicijativnom rješavanju problema i razvoju kreativnosti,donoseći odluke kroz igre i vrijeme igranja, koje im pomaže u otkrivanju načina rješavanja problema, kao i korištenja mašte.

4.Muzika

Još jedna odlična aktivnost za kognitivni razvoj, koja takođe može biti super zabavna i za roditelje, je sviranje ili čak zajedničko slušanje muzike. Kad su stvarno mali, zabavno je naučiti ih popularnim melodijama poput Itsy Bitsy Spider, ali kad su već malo stariji, tada mogu i sami naučiti svirati instrumente. Sviranje muzičkih instrumenata može biti emocionalno stimulirajući način razvijanja koordinacije i mašte . Također sugerišu da su djeci najzanimljiviji instrumenti bubnjevi, klavijature i klavir.

5.Čitanje knjiga

Mnogo mama može uživati ​​u čitanju i pričanju priča sa svojom djecom, jer to može biti lijep način opuštanja pred spavanje, kao i pomoć u učenju o svijetu. Djeca razvijaju vještine razmišljanja čitanjem kvalitetnih dječjih knjiga koje promovišu aspekte spoznaje kao što su rasuđivanje i rješavanje problema, simbolično igranje, metakognitivno znanje, pamćenje i socijalna kognicija. Također je dobro odabrati knjige koje će im pomoći u razvoju kognitivnih sposobnosti.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave