5 jesenjih vrsta povrća za zdravu trudnoću 

Jesenja sezona je stigla, a s njom i povrće kojem se sigurno radujemo.

Ne pričamo samo o tikvama, već o mnoštvu ukusnog povrća koje je ukusno, zasitno i puno nutrijenata. Ako ste u drugom stanju, trebat ćete uzimati neophodne nutrijente poput folne kiseline, željeza, kalcija i vlakana. 

Evo 5 jesenjih jela koja su odlični za trudnice. 

Špageti s tikvom 

Ova niskokalorična zamjenska pasta odličan je način da unesete vlakna i kalcij. Zahvaljujući ovom jelu osjećat ćete se energičnije, a svom ćete imunitetu dati ‘vjetar u leđa’. Većina marketa i tržnica ima tikvu u septembru, pa ih možete uzeti svježe i izmišljati recepte ako ne jedete pastu. Možete ih ispržiti i dodati umak s bijelim lukom i svježim parmezanom. Toliko je ukusno i lagano da s ovim jelom možete započeti dan! 

Cvekla

Kada stigne septembar primijetit ćete da svuda vidite cveklu. To je zato što su najbolje na jesen! Bez obzira je li crvena, zlatna, bijela ili raznobojna, cvekla je odličan izvor željeza i C vitamina. Također sadrži nitrate koji pomažu krvotoku i smanjuju krvni pritisak – što je veliki bonus ako ste podložni hipertenziji u trudnoći. 

Brokulice 

Ponekad se nazivaju „mini“ kupusom, ove male loptice vrlo se lako uključuju u ishranu. Veoma su niskokalorične, pune su vlakana i sadrže C vitamin, željezo i B6 vitamin. Kombinovanje brokulica s bilo kakvim proteinskim izvorom dat će vam uravnotežen, ukusan i cijeli obrok. 

Tikva

Tikva nije samo dobra za Noć vještica i rezbarenje! Pored toga što je veoma ukusna, tikva je odličan izvor C vitamina, željeza i vlakana, a njene sjemenke odličan su izvor omega-3 kiseline, što se u posljednjim godinama također preporučuje trudnicama. S obzirom da stiže sve hladnije vrijeme, idealno je vrijeme da napravite krem supu od tikve i zagrijete se! 

Slatki krompir 

Ovo povrće je najpopularnije u toku jeseni, svojoj sezoni! Slatki krompir dobar je izvor C i B6 vitamina. Pored toga, ako ostavite koru unijet ćete i vlakna. Bez obzira da li ćete ga peći, pržiti ili zgnječiti – odličan je i ukusan dodatak vašim svakodnevnim obrocima!

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave