5 dječjih lijekova protiv kašlja i začepljenja nosa

Kad je vaša beba prehlađena, učinit ćete sve da joj pomogne da se osjeća bolje. Ovi kućni lijekovi protiv kašlja i zagušenja mogu ih dovesti do oporavka. Od svih prekretnica s kojima će se vaša beba susresti u prvoj godini, jedna od najsretnijih je njihova prva prehlada. Vaše se dijete može dahtati tijekom hranjenja, hrkati budno tijekom drijemanja ili vas zbunjeno gledati kao da želi reći: “Što mi se događa?”

Većina lijekova protiv kašlja se prodaju bez recepta (osim acetaminophena i ibuprofena) ne preporučuju se djeci mlađoj od 6 godina, prema Američkoj akademiji za pedijatriju – ali bebi ipak možete učiniti ugodnije kad se osjeća loše . Isprobajte ovih pet prirodnih kućnih lijekova za prehladu za bebe i znajte kada je vrijeme da posjetite pedijatra.

Kućni lijekovi za prehladu kod bebw

Očistite nosić
Prvih šest mjeseci bebe imaju tendenciju disanja na nos, pa ih kongestija može jako pogoditi, kaže dr. Mike Patrick, docent pedijatrije u Nationwide Children’s Hospital u Columbusu u državi Ohio. Čišćenje sluzi pomoću šprice s žaruljom može im pomoći da lakše dišu. Standardna štrcaljka s plavom žaruljom može biti prevelika za najsitnije nosnice, pa ako je to slučaj, isprobajte manju verziju koja se prodaje kao štrcaljka za uši.

Za veću snagu prvo upotrijebite fiziološku otopinu za nos kako biste olabavili zagušenja. Slijedeći upute proizvođača, jednostavno položite bebu na leđa i poprskajte nekoliko kapi u svaku nosnicu.

Neka vaša beba bude hidrirana
Baš kao i odraslima, i bebama se ponekad ne jede kad su bolesne, ali svejedno biste trebali poticati svoje dojenče da doji ili uzima bočicu što je češće moguće, kaže Charla Tabet, specijalistica za razvoj novorođenčadi iz Dječje bolnice La Rabida u Chicagu. Ako ne žele piti mlijeko, posavjetujte se sa svojim pedijatorm kako ne biste postali dehidrirani – i pitajte možete li im ponuditi otopinu elektrolita. Hranjenje bebe u uspravnom položaju također može pomoći u ublažavanju zagušenja i spriječiti sluz da im curi niz grlo dok pije.

Otpustite sluz vlagom
“Bebe nemaju snagu mišića da učinkovito kašlju, pa im može biti teško očistiti flegm”, kaže Stan Spinner, MD, glavni medicinski službenik Teksaške dječje pedijatrije u Houstonu. Jedan prirodni lijek koji vam može pomoći: Odvedite bebu u kupaonicu i uključite tuš kako bi zrak postao vruć i sparan. “Nos će mu poteći, olabavit će mu sluz u grlu i učinit će njegov kašalj produktivnijim”, kaže dr. Spinner. Pokušajte to učiniti prije spavanja, jer se sluz obično slijeva u grlo i prsa vaše bebe dok leže. (Napomena: Ne vodite bebu pod tuš sa sobom jer ih vruća voda može opariti.)

Potaknite odmor
Vaša beba treba više sna kad je bolesna, ali svi ti iritantni simptomi mogu otežati pristojno drijemanje. Utješna rutina prije spavanja – poput sviranja muzike ili zajedničkog kupanja – može uvelike ohrabriti vaše dijete da kimne glavom.

Pokrenite ovlaživač zraka
Stavljanje hladnog ovlaživača za maglu u bebinu sobu tijekom drijemanja i noću može poslužiti kao lijek protiv prehlade. To je zato što ovlaživači vlaže suhi zimski zrak, što ublažava kašalj i zagušenja, kaže dr. Rhya Strifling, mama i pedijatar na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Kentucky. Ovlaživač zraka držite izvan dohvata vaše bebe i svakodnevno ga napunite svježom vodom kako ne bi pljesnio. Također, pazite da vam vrućina ne bude previsoka, što može pogoršati zagušenje vaše bebe.

Kada posjetiti liječnika
Za novorođenčad do 3 mjeseca, bilo koja vrućica iznad 40 je “odmah nazovite svog liječnika”, kaže William Varley, MD, pedijatar u zajednici iz Dječje bolnice u Pittsburghu. Za stariju bebu pripazite na vrućicu koja traje više od tri dana ili koja se razvije nekoliko dana nakon pojave simptoma prehlade. Ostali znakovi na koje treba paziti uključuju hripanje ili ubrzano, nategnuto disanje, što može ukazivati ​​na virus ili upalu pluća. Ako se kod vaše bebe pojave napadaji kašlja, to može biti hripavac.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave