4 savjeta za smanjenje postporođajnog oticanja

Naša se tijela uveliko mijenjaju u toku trudnoće. Doživljavamo navalu hormona, mijenja se držanje, a ligamenti se opuštaju kako fetus raste i materica se širi.

Rastom fetusa, osjećamo pritisak na bešici i abdominalnim mišićima, koji se često odvajaju, uključujući dijastazu rektusa. Naši kukovi, stomak i grudi rastu i istežu se. Dobijamo na težini, otičemo nakon poroda, otiču nam stopala, noge, članci, ruke i lica. To je samo dio majčinskog putovanja ali često nije ugodno, a te promjene ne nestanu magično u jednoj noći nakon poroda.

Koliko dugo treba da se smanje otekline nakon poroda?

Skoro 60% žena koje su rodile, imale su neki nivo abdominalne separacije, što može uzrokovati mnoge simptome, uključujući bol u leđima, inkontinenciju i uporan ‘podstomak’ koji se ne rješava dijetama. Još jedan dugotrajni efekat trudnoće je edem, još poznat kao oticanje. Tijelo proizvodi 50% više tekućine u trudnoći, i taj višak količine čini skoro 25% težine koje žene dobiju u toku trudnoće. Postporođajno oticanje bi prirodno trebalo spasti nakon poroda, ali evo 4 savjeta kako da ga smanjite sami kod kuće.

Napomena da materici treba 6 do 8 sedmica da se smanji u veličinu prije trudnoće.

4 savjeta za smanjenje postporođajnog oticanja

Bitno je napomenuti da je postporođajno oticanje češće kod žena koje su rodile na carski rez i imale dug porod, u kojem se daje infuzija. Ako su vam davali infuziju u toku poroda, veće su šanse da ćete oticati.

Postporođajno vježbanje

Vježbanje ima protuupalne efekte i jedno je od najefikasnijih načina za smanjenje zadržavanja vode i dovođenja tijela u zdravu ravnotežu. Zbog toga je ovo naš prvi savjet za smanjenje oteklina. Preporučuje se da žene koje su rodile provedu bar 150 minuta srednjeg do jačeg aerobika svake sedmice, naravno uz zeleno svijetlo doktora, kratko nakon prirodnog poroda ili oko 6 sedmica nakon carskog reza.

 

Postporođajna masaža

Masaža je vrlo efikasna metoda za smanjenje oteklina. Ne samo da povećava cirkulaciju i limfnu drenažu, već pomaže i kod proizvodnje mlijeka, regulacije hormona, smanjenja anksioznosti i poboljšavanja kvalitete sna. Bez obzira da li ćete otići u stručnjaka ili se sami izmasirati, masaže mogu učiniti čuda za oporavak od poroda.

Smanjite unos soli

So je dobra ali u umjerenim količinama. Ona poboljšava ukus hrane, i pomaže kod regulisanja funkcija u tijelu. Ali ako se prekomjerno unosi, povećava krvni pritisak, zadržava vodu i mnogo više. Upakovane namirnice su često primarni izvor sakrivene soli, zato preporučujemo da ih zamijenite hranom koja je puna vitamina, minerala, zdravih masti, proteina i antioksidansa. Izbjegavajte prerađenu hranu i soljenje hrane zbog ukusa. Dopustite tijelu da se riješi onoga što je ostalo od trudnoće.

 

Pijte puno vode

Čini se kontradiktornim, ali pijenje vode smanjenjuje zadržavanje vode u tijelu i bitno je u borbi protiv postporođajnog oticanja. Dehidracija može uzrokovati vaše tijelo da zadrži tekućinu koju biste inače izbacujete. Ne postoji određena količina vode za neku osobe, iako doktori preporučuju do 8 čaša vode dnevno.

Dodatni savjeti za smanjenje postporođajnog oticanja

  • Dignite noge i naslonite na zid
  • Nosite kompresijske čarape
  • Masirajte mišiće spužvastim rolerom ili valjkom
  • Smanjite unos kofeina
  • U ishranu dodajte hranu s puno tečnosti, poput iskrižanog svježeg krastavca ili lubenice.

Ako oticanje ne prolazi dugo vremena, posjetite svog doktora.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave