33. do 40. sedmica trudnoće: Čekanje na porod

Prvi bolovi i kontrakcije, kako ih prepoznati?

 

Približava se datum rođenja, a većinom se sada bebe okreće prema položaju rođenja. Stomak se čini sve teži i teži. Mnoge žene nestrpljivo čekaju na prvi trud.

Od devetog mjeseca trudnoće trudnica će dobiti oko pola kilograma sedmično. Opseg trbuha značajno raste. Kako dijete postaje teže, maternica tone dublje u zdjelicu. Kao rezultat, dijafragma se oslobađa, tako da žena može lakše disati. Želudac će opet imati više prostora. Ali maternica sada još više gura mokraćni mjehur i osigurava veću frekvenciju mokrenja.

Mnoge trudnice sada imaju bolove u leđima. Sjedenje i spavanje su teže, pa čak i želja za seksom često je sve manja. Naročito je važno obratiti pažnju na vlastite potrebe, uzeti potreban odmor i podignuti noge.

Od 33. sedmice trudnoće, provjere se provode dvosedmično. Prije svega, provjerava se veličina i položaj djeteta kako bi se vidjelo da li se razvija sve pravovremeno. Stanje cerviksa također se može provjeriti i trudnica se pažljivo ispituje na znakove preeklampsije.

 

Posljednje pripreme pred porod

 

Preostalo vrijeme do rođenja može se upotrijebiti za završne pripreme za porođaj i puerperij: žene koje rade mogu imati još dosta neriješenih stvari na poslu prije nego počne porodiljski dopust. Može se početi pakovati za bolnicu i pripremiti prve stvari za bebu.

 

Ako želite, možete masirati perineum (tj. Tkivo između vagine i anusa) svaki dan u šest sedmica prije izračunatog datuma rođenja, idealno s prirodnim uljem. Takva masaža može pomoći pri izbjegavanju epiziotomije pri rođenju.

Obično, oko četiri sedmice prije poroda, dijete okreće glavu u ispravan položaj za porod. S ovim okretanjem, beba tone dublje u zdjelicu. Nepravilni vertikalni udarci koji ga prate obično se percipiraju kao otvrdnjavanje stomaka.

Dijete sada ima manje slobode kretanja u zdjelici. Ne može više raditi salto u vašem stomaku, ali sada se čini vidljivijim kroz udarce i udarce nogama. Povremeno beba također gura glavu u dno zdjelice. Zatim trudnica u vagini osjeti trzanje ili vibriranje.

Ako se dijete još nije pripremilo u položaj za porod, može ga uhvatiti malo prije rođenja. Međutim, oko četiri posto djece ne okrenu se sami u taj položaj. Čak i tada, još uvijek postoje načini da se dijete okrene. Ako je dijete zdravo i nije previsoko u odnosu na majčinu zdjelicu, može se roditi vaginalno u stražnjem položaju. Međutim, babica ili doktor moraju imati dovoljno iskustva s takvim porodima. Za to bi trebalo biti posebno osposobljeno osoblje rodilišta.

 

Prvi bolovi i kontrakcije

 

S obzirom na višestruke pritiske u posljednjih nekoliko sedmica trudnoće, nije iznenađujuće da većina trudnica žudi za porodom. Raspoloženje se mijenja između unutarnjeg nemira, strahova i radosnog povjerenja, naročito neposredno prije porođaja.

Često su trudnice u posljednjih nekoliko dana prije rođenja nesigurne, kada osjećaju kontrakciju maternice. Tjelovježba se odvija u nepravilnim intervalima, kratka je i obično relativno bezbolna. Topla kupka gotovo uvijek može donijeti jasnoću: bol zbog pravih kontrakcija se povećava u toploj vodi.

Kontrakcije koje potiče rađanje traje oko 30 do 60 sekundi u početnoj fazi i javljaju se svakih pet do 20 minuta. U fazi otvaranja za porod, kontrakcije postepeno postaju duže, a pauze između njih postaju kraće. Kontrakcije su tada bolne i povezane s leđima i stomakom. Često je potrebno više od pola dana do rođenja svoje bebe.

 

Drugi znak skorog porođaja je curenje plodne vode, koja zatvara maternicu tokom trudnoće. Kada se amnionska vrećica rasprsne i amnionska tekućina se oslobodi, vrijeme je da se obavijesti babica ili se obrati klinici. Ako bebina glava još uvijek nije čvrsto smještena u zdjelici, preporučuje se da trudnicu odvedete u bolnicu kao mjeru opreza, tako da pupčana vrpca ne klizi uz glavu djeteta.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave